Murupolku
Navigointivalikko
Toimintakäsikirja Resurssit Sisältö
Resurssit
Tärkein resurssimme on osaava henkilöstö. Talous mahdollistaa toimintamme. Viestintä, tiedonhallinta, teknologia ja tilat ovat toimintamme välttämättömiä edellytyksiä. Poliisialan kirjasto ja valtakunnallinen Poliisimuseo ovat ainutlaatuisia palveluitamme.
Toimintakäsikirja Resurssit Haitari
Polamkissa työskentelee noin 200 henkilöä, joista puolet on opetustehtävissä. Noin 40 % meistä on poliiseja. Kehysrahoituksesta saa palkkansa noin 90 % ja loput ovat töissä erilaisissa projekteissa erillis- ja hankerahoituksella. Olemme asiantuntijaorganisaatio ja henkilöstö on tärkein voimavaramme.
Henkilöstösuunnittelumme on osa strategista johtamista. Laadimme määräajoin henkilöstösuunnitelman, johon kokoamme tietoa mm. henkilöstörakenteesta, osaamisen kehittämisestä ja Polamkista työnantajana. Määrittelemme henkilöstösuunnitelmaamme keskeiset tavoitteet, jotka kytkeytyvät arkeemme toimintasuunnitelmamme kautta.
Rekrytointi, palvelussuhde ja osaamisen kehittäminen
Rekrytointimme perustuvat vuosittain vahvistettavaan henkilöstöbudjettiin. Osaamisaluepäällikkömme käynnistävät rekrytoinnin laatimalla esityksen viran tai määräaikaisen virkasuhteen täyttämisestä. Käsittelemme virantäyttöesitykset operatiivisessa johtoryhmässämme, jossa niitä arvioidaan toiminnallisten tarpeidemme lisäksi myös suhteessa kokonaishenkilötyövuosikertymäämme ja käytettävissä olevaan rahoitukseemme. Tavoitteenamme on löytää jokaiseen avoinna olevaan tehtävään paras ja motivoitunein osaaja. Vakinaisen viran tai vähintään vuoden kestävän määräaikaisen virkasuhteen avaamme haettavaksi valtion sähköisen rekrytointijärjestelmän kautta.
Esimies vastaa uuden työntekijän perehdyttämisestä. Meillä on käytössä perehdytyssuunnitelma, jolla varmistetaan perehdytyksen kattavuus. Esimies ja perehdytettävä kirjaavat toteutuneet perehdytykset suunnitelmaan aihealueittain. Esimies toimittaa perehdytyksen jälkeen perehdytyssuunnitelman arkistoitavaksi henkilöstöpalveluihimme.
Käytössämme on poliisin palkkausjärjestelmä, jossa palkan suuruus määräytyy pääasiassa työn vaativuuden, henkilökohtaisen työsuorituksen ja kokemusosan perusteella. Työaikalaki ja valtion virka- ja työehtosopimus määrittelevät palvelussuhteen hallinnan perusteet. Meillä on käytössä liukuvan työajan järjestelmä, jonka yksityiskohdat käyvät ilmi Työaika-, etätyö- ja saldovapaakäytännöt Poliisiammattikorkeakoulussa -ohjeesta.
Osaamisen kehittämisessä meillä keskeisiä menetelmiä ovat henkilöstösuunnitelma, toimintasuunnitelma, tavoite- ja kehityskeskustelut sekä Poliisihallituksen ohje Omaehtoisen opiskelun tukeminen poliisihallinnossa. Jokainen meistä käy vuosittain oman esimiehensä kanssa keskustelun osaamisensa kehittämistarpeista.
Työhyvinvointi ja työsuojelu
Tuemme ja edistämme henkilöstömme työhyvinvointia useilla erilaisilla menettelyillä.
Hyödynnämme varhaisen tuen mallia, joka kuvataan ohjeessa Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Poliisiammattikorkeakoulussa. Työterveyshuoltopalvelumme perustuvat määräajaksi solmittuun sopimukseen ja toimintasuunnitelmaan ja ne ovat kaikkien virassa ja virkasuhteessa olevien työntekijöidemme käytössä.
Työsuojelutoimintamme tavoitteena ovat:
- turvalliset työolot
- työviihtyvyyden parantaminen
- työskentelyyn liittyvien tai siitä aiheutuvien terveydellisten haittojen ennaltaehkäisy ja poistaminen.
Henkilöstöllämme on mahdollisuus työtehtävien salliessa käyttää työaikaa liikuntaharjoitteluun enintään kaksi tuntia viikossa. Noudatamme Poliisihallituksen määräystä Kuntoliikunta ja kilpaurheilu. Virkistystoiminnastamme on myös olemassa ohje Henkilökunnan virkistystoimintaan käytettävä työaika ja kustannukset.
Korkeakouluyhteisössämme on nollatoleranssi häirintään ja epäasialliseen kohteluun. Noudatamme Poliisihallinnon valtakunnallista ohjetta Häirinnän ja epäasiallisen kohtelun hallinta poliisihallinnossa. Vastaava ohje on valmisteilla myös opiskelijoille.
Tutustu myös
Avoimet työpaikat poliisissa valtiolle.fi -palvelussa
Tutustu Polamkin toimintakertomuksiin ja henkilöstötilastoihin
Polamkin henkilöstöjohtamisen tuen prosessi
Lisätietoa poliisihallinnon henkilöstölle Poliisin intranetissä
Henkilöstösuunnitelma (Poliisiammattikorkeakoulu > Strategia ja laatu)
Rekrytointi (Poliisiammattikorkeakoulu > Henkilöstöasiat > Rekrytointi)
Perehdyttäminen (Poliisiammattikorkeakoulu > Henkilöstöasiat > Palvelussuhde)
Palvelussuhde (Poliisiammattikorkeakoulu > Henkilöstöasiat > Palvelussuhde)
Palkkaus ja palkitseminen (Poliisiammattikorkeakoulu > Henkilöstöasiat > Palkkaus)
Osaamisen kehittäminen (Poliisiammattikorkeakoulu > Henkilöstön kehittäminen)
Matkustus (Poliisiammattikorkeakoulu > Hallinto > Matkustus)
Työhyvinvointi ja työsuojelu (Poliisiammattikorkeakoulu > Henkilöstöasiat > Työhyvinvointi ja työsuojelu)
Kokonaisrahoituksemme on vuositasolla noin 25 miljoonaa euroa, josta tulorahoituksen osuus on noin kuusi prosenttia. Teemme vuosittain Poliisihallituksen kanssa tulossopimuksen, jossa sovitaan resursseista ja toiminnan tavoitteista.
Tulossopimustavoitteet ovat osa toimintasuunnitelmaamme, jonka toteutumista seuraamme osavuosiarvioissa. Suunnitteluasiakirjojamme ovat tulossopimus, toimintasuunnitelma, hankintasuunnitelma, sisäiset budjetit ja muut toiminnan ja talouden suunnitteluun liittyvät asiakirjat.
Talouspalvelut hoidamme yhteistyössä Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeiden kanssa Valtiokonttorin määräysten ja ohjeiden mukaisesti sekä valtionhallinnon yhteisillä tietojärjestelmillä.
Rahoituksemme muodostuu seuraavista osa-alueista:
- valtion budjetista saatava kehysrahoitus
- maksullisen palvelutoiminnan tulot
- Poliisihallituksen myöntämä hankerahoitus
- muu tutkimukseen ja kehittämiseen saatu kansallinen ja kansainvälinen erillisrahoitus.
Rehtori päättää rahan jaosta ja henkilöresursseista sekä vahvistaa tulostavoitteet, jotka sisältävät toimintasuunnitelmaan koottavat tulossopimus- ja omat tavoitteet. Sisäisellä resurssien jaolla tuemme strategian toteutumista, toimintasuunnitelman tavoitteiden saavuttamista ja erikseen sovittujen kehittämishankkeiden toteuttamista.
Seuraamme budjettia lähes reaaliaikaisesti yksikkö- ja projektikohtaisesti Kieku-järjestelmän raportointitoimintojen avulla.
Talous- ja hankintatoimeamme ja -suunnitteluamme ohjaavat ensisijaisesti seuraavat asiakirjat:
- Poliisihallitus-kirjanpitoyksikön taloussääntö
- Valtion hankintakäsikirja
- Sisäasiainhallinnon hankintaohje
- Poliisin materiaalihallinto ja hankinnat ohje
- Poliisiammattikorkeakoulun talousohje
- Poliisiammattikorkeakoulun ohjesääntö
- Poliisiammattikorkeakoulun hankinnat ja materiaalihallinto ohje
Hankintojemme toteutus perustuu hankintasuunnitelmaan ja hyödynnämme ensisijaisesti valtionhallinnon puitesopimuksia. Talouspalvelut koordinoivat hankintoja sekä ohjeistavat ja opastavat hankintoihin ja palvelujen ostoihin liittyvissä tehtävissä.
Tutustu myös
Laki valtion talousarviosta 13.5.1988/423 Finlex-palvelussa
Asetus valtion talousarviosta 11.12.1992/1243 Finlex-palvelussa
Poliisiammattikorkeakoulun tulossopimukset ja toimintakertomukset
Linkki Hanselin palvelusivustolle
Polamkin talousjohtamisen tuen prosessi
Lisätietoa poliisihallinnon henkilöstölle Poliisin intranetissä
Talouden ohjeet (Poliisiammattikorkeakoulu > Hallinto > Talous)
Tulossuunnitteluasiakirjat (Poliisiammattikorkeakoulu > Hallinto > Tulossuunnittelu)
Tulossopimuksen ja toimintasuunnitelman valmistelu ja seuranta (Poliisiammattikorkeakoulu > Oikopolut > Tulossuunnittelu ja laatu)
Viestintä on osa johtamistamme ja kaikkia prosessejamme. Viestintäämme ohjaavat poliisin ja Polamkin viestintälinjaukset ja -ohjeet. Periaatteena on, että poliisin viestintään on voitava luottaa. Viestintämme on avointa, oikea-aikaista, todenmukaista ja suunnitelmallista. Huomioimme tiedontarvitsijat ja yhteistyökumppanimme vuorovaikutteisesti ja tasapuolisesti.
Rehtori johtaa Polamkin viestintää. Viestintäpäällikkö vastaa viestintämme ohjauksesta, kehittämisestä, yhteensovittamisesta sekä seurannasta ja arvioinnista. Jokaisella Polamkin henkilöstön jäsenellä, erityisesti esimiesasemassa olevalla, on vastuu viestinnästä omaan tehtäväalueeseensa liittyen. Viestintätiimimme on osa yhteisten palvelujen osaamisaluetta.
Työyhteisöviestinnän pääkanavat ovat poliisin intranet ja oppilaitosverkon intranet. Ulkoisen viestinnän kanavinamme ovat ensisijaisesti polamk.fi -verkkosivut ja sosiaalisen median kanavat.
Tutustu myös
Lisätietoa Polamkissa työskentelevälle tai opiskelevalle Poliisin intranetissä
Poliisin viestintämääräys (Poliisin intranet > Ohjekirjasto > Viestintä ja markkinointi > Viestinnän ohjeet)
Poliisin viestintästrategia (Poliisin intranet > Ohjekirjasto > Viestintä ja markkinointi > Viestinnän ohjeet)
Poliisin visuaalinen ohjeisto (Poliisin intranet > Ohjekirjasto > Viestintä ja markkinointi > Viestinnän ohjeet)
Viestinnän ohjeet ja vinkit (Poliisiammattikorkeakoulu > Hallinto > Viestintä)
Tiedonhallintamme suunnittelusta, ohjauksesta, valvonnasta ja kehittämisestä vastaa yhteisten palvelujen osaamisalue. Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta (906/2019) määrittelee tiedonhallintamme perustan. Poliisin tiedonhallintapolitiikan mukaan tiedonhallinnalla varmistetaan tiedon keruu ja ylläpitäminen siten, että tieto on laadukasta ja käytettävää. Tiedonhallinta tukee tiedon luotettavuutta ja tehokasta hyödyntämistä.
Käytämme hallinnolliseen asiankäsittelyyn poliisin asiakirjahallinnonjärjestelmää, joka on poliisin toimintaan kuuluvien hallinnollisten asioiden, asiakirjojen ja töiden hallinnan, valmistelun, päätöksenteon ja arkistoinnin tietojärjestelmä. Järjestelmän perustana on poliisin yhteinen tiedonohjaussuunnitelma.
Lisätietoa poliisissa työskentelevälle Poliisin intranetissä
Poliisin tiedonhallintapolitiikka (Valtakunnallinen sisältö > Ohjeet ja määräykset > Normikirjasto > Tiedonhallinta)
Poliisin tiedonhallinnan ohjeet ja määräykset (Valtakunnallinen sisältö > Ohjeet ja määräykset > Normikirjasto > Tiedonhallinta)
Poliisin tiedonohjaussuunnitelma (Asiakirjahallinnonjärjestelmän ohjeissa)
Opetamme sulautuvan opetuksen periaatteella, jossa vuorottelevat lähiopetus, verkko-opiskelu ja harjoittelu. Se edellyttää sähköistä oppimisympäristöä, jossa opettajilla on vahvat pedagogiset ja tekniset taidot, selkeät yhteistyömuodot, tarkoituksenmukaiset opetusteknologiset välineet, toimivat tukipalvelut ja riittävät resurssit. Verkko-opiskelupalvelut mahdollistavat opiskelijoille poliisin työssä tarvittavien valmiuksien ja jatkuvan oppimisen taitojen kehittämisen sekä kampuksella että sen ulkopuolella.
Käytössämme on kaksi erillistä tietoliikenneverkkoa: poliisin käytössä oleva verkko ja oppilaitosverkko. Poliisin verkko täyttää korkean varautumisen ja turvallisuuden vaatimukset ja siinä voidaan käsitellä myös salassa pidettävää tietoa. Oppilaitosverkko keskittyy päivittäisen opetuksen ja opiskelun tukemiseen ja tarjoaa monipuolisesti erilaisia palveluja käytettäväksi myös käyttäjän omalla päätelaitteella kampuksen ulkopuolelta. Verkot on eriytetty toisistaan niin fyysisesti kuin loogisestikin. Molemmissa verkkoympäristöissä on omat erilliset palvelunsa.
Tutkintokoulutuksiemme pääasiallinen sähköinen oppimisympäristö on Oppilaitosverkon Moodle (OV-Moodle). Poliisin verkossa oleva oppimisympäristö on tarkoitettu salassa pidettävien opiskelumateriaalien ja oppimistehtävien ympäristöksi. Täydennyskoulutuksemme oppimisympäristöt määritellään opetuksen sisällön ja kohderyhmän perusteella koulutuskohtaisesti. Koulutuksissamme käytetään lisäksi operatiivisia tietojärjestelmiä ja niiden harjoitusrekistereitä sekä intranet-sivustoissa olevaa lähdeaineistoa.
Tutkinto-opiskelijoillamme ja henkilökunnallamme on roolipohjaiset käyttöoikeudet palveluihin. Olemme myös ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen luottamusverkoston HAKA-jäsen. Sen avulla voimme luotettavasti tunnistautua korkeakoulujen yhteisiin palveluihin, kuten esimerkiksi eDuuni-työtiloihin, Adobe Connectiin tai Theseukseen.
ICT ja opetusteknologia -tiimimme vastaa tietohallinnostamme ja se tuottaa palvelut yhdessä Poliisin informaatioteknologiakeskuksen (POL IT) ja Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen kanssa. ICT ja opetusteknologia -tiimi kuuluu yhteisten palvelujen osaamisalueeseen.
Lisätietoa Polamkissa opiskelevalle tai työskentelevälle intraneteissä
Polamkin ICT ja opetusteknologia poliisin intranetissä (Poliisiammattikorkeakoulu > Hallinto > Tietohallinto)
Polamkin ICT ja opetusteknologia oppilaitosverkon intranetissä (Yhteiset palvelut > Tietohallinto)
Oppilaitosverkon palvelut oppilaitosverkon intranetissä (Meidän Polamk > Oppilaitosverkko)
Polamk oppilaitosverkon ohjekirjasto ja tuki (Teams)
Toimimme pääosin Tampereella Hervannassa Senaatti-kiinteistöjen omistamissa tiloissa. Poliisikoiralaitoksen toimitilat ovat Hämeenlinnassa. Lisäksi järjestämme autokoulutusta Pieksämällä, moottoripyöräkoulutusta Lopella, moottorikelkkakoulutusta Taivalkoskella, venekoulutusta Savonlinnassa ja maastoliikennekoulutusta Padasjoella. Tampereen kampusalueella on opetustiloja, ravintola, liikunta- ja ajoneuvohallit, harjoitusalue sekä majoitustilat. Kampuksellamme toimivat poliisialaan erikoistunut kirjasto sekä Poliisimuseo.
Korkeakoulussamme on erilaisia opiskelutiloja, kuten auditorioita, ryhmätyötiloja ja erikokoisia luokkia. Lisäksi meillä on monia autenttista oppimista tukevia ympäristöjä, joissa voimme harjoitella ja simuloida monipuolisesti ja työelämävastaavasti muun muassa johtamista, valvonta- ja hälytystoimintaa, rikosten esitutkintaa ja ajoneuvon hallintaa.
Tekniset palvelut vastaavat tilojen ylläpidosta ja kehittämisen suunnittelusta. Toiminnan suunnittelun yhteydessä kootaan tilojen kehittämistarpeet. Hankinnoissa noudatamme sisäasiainhallinnon ja Polamkin hankintaohjeita sekä ohjesääntöämme. Tekniset palvelut kuuluu Yhteisten palvelujen osaamisalueeseen.
Tilojen varaus ja majoitus
Henkilöstömme voi varata opetustiloja oppilaitosverkon opintohallintajärjestelmässä tai lukujärjestyssuunnittelijoilta. Neuvottelutilat henkilöstö varaa itse sähköpostin kalenterin kautta. Poliisiyksiköt ja yhteistyöviranomaiset voivat tehdä tilavarauspyynnön sähköisellä lomakkeella. Polamkin ulkopuolisen tahon tilavaraukselle nimeämme aina vastuuhenkilön, joka toimii tilavaraajan yhteyshenkilönä ja hoitaa käytännön ennakkojärjestelyt ja tapahtuman aikaisen tuen.
Tarjoamme poliisi (AMK) -tutkinto-opiskelijoille soluasuntoja vuokralle. Poliisi (ylempi AMK) -opiskelijoillemme majoitus on järjestetty lähijaksojen ajaksi. Täydennyskoulutuksiimme osallistuvat kertovat majoitustarpeensa ilmoittautumisen yhteydessä. Majoittumista kampusalueella ohjaa myös Polamkin järjestyssääntö.
Tutustu myös
Tietoa asumisesta uudelle opiskelijalle
Tutustu kampukseen Virtuaali-Polamkissa
Lisätietoa Polamkin henkilöstölle ja opiskelijoille intraneteissä
Tietoa tiloista poliisin intranetissä (Poliisiammattikorkeakoulu > Hallinto > Toimitilat)
Tilavarausten tekeminen poliisin intranetissä (Oikopolut > Tilavaraukset)
Tilat ja tilavaraukset oppilaitosverkon intranetissä (Yhteiset palvelut > Tilat ja tilavaraukset)
Kirjasto tukee oppimista ja opetusta sekä poliisialan tutkimusta, kehittämistä ja innovaatiotoimintaa. Kokoelmamme keskittyvät poliisialaan, johtamiseen, oikeustieteisiin, kriminologiaan ja muihin yhteiskunta- ja käyttäytymistieteisiin.
Kirjastomme:
- vastaa tiedonhakutaitojen opettamisesta eri tutkintotasoilla
- ylläpitää vapaasti verkossa olevaa Etsivä-kokoelmatietokantaa
- toimii pääkäyttäjänä Polamkin julkaisusarjojen ja opinnäytetöiden julkaisuvarasto Theseuksessa
- ylläpitää ja kehittää Polas-asiasanastoa
- välittää Polamkin henkilökunnan ilmoittamat julkaisut Juuli-julkaistutietoportaaliin.
Palvelemme kaikkia poliisissa työskenteleviä sekä sopimuksen mukaan myös muita asiakkaita.
Tutustu myös
Poliisimuseo on osa Poliisiammattikorkeakoulua ja TKI-toiminnan osaamisaluetta. Museon tehtävä on kerätä, tallentaa, tutkia ja asettaa näytteille Suomen poliisin historiaa ja poliisin toimintaa. Näyttelymme ulottuu keskiajalta nykypäivään. Poliisimuseo vastaa poliisihistorian opetuksesta poliisi (AMK) -tutkinnossa sekä Rikosmuseon kokoelmista ja näyttelyistä Keskusrikospoliisissa (KRP) Vantaan Jokiniemessä.
Kartutamme kokoelmiamme kokoelmapoliittisen ohjelman mukaisesti, jota tarkistamme ja päivitämme säännöllisesti.
Poliisimuseo on kaikille avoin ja ilmainen museo. Rikosmuseo on suurelta yleisöltä suljettu opetusnäyttely.
Tutustu myös
Poliisimuseon verkkosivut