-
Tavoitteet
- Poliisi on avoin kehittämissuosituksille ja kritiikille.
- Poliisilla on keinot tavoittaa kohderyhmät, jotka uhkaavat jäädä poliisiviestinnän katvealueelle.
- Sidosryhmäyhteistyö perustuu tiedonvaihdon ja keskustelun ohella yhteiseen tiedontuotantoon.
-
Keinot
- Luodaan puitteet sosiaalisen median tilannekuvan, kommunikoinnin ja tilastoinnin kokoavalle hallinnoinnille tarkoitukseen kehitettyjen ohjelmistojen avulla.
- Vastataan järjestelmällisesti kansalaisten yhteydenottoihin sosiaalisessa mediassa.
- Sallitaan epämuodollinen lähestymistapa sähköisessä viestinnässä.
- Luotetaan henkilöstöön julkaisujen sisällöissä.
- Astutaan pois omalta mukavuusalueelta ja luodaan keskusteluyhteys kohderyhmien omilla foorumeilla.
-
Vaikutukset
- Toimintaympäristöstä saadaan tietoa poliisitoiminnan kehittämiseen.
- Hyödynnetään yksityisen ja kolmannen sektorin tietoa ja taitoa poliisitoiminnassa.
- Luottamus poliisiin vahvistuu ja säilyy.
- Poliisin viestintä on entistä lähestyttävämpää ja yleisön on helpompi omaksua poliisin viestinnän teemat.
- Kynnys poliisin kanssa asiointiin madaltuu.
- Poliisi verkostoituu rohkeasti eri väestöryhmien ja yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa ja vakiinnuttaa yhteistyösuhteet sidosryhmäverkostojen kanssa.
Hollannin poliisin tavoitteena on luoda keskusteluyhteyksiä ja vuorovaikutusta nuorten kanssa nuorten omissa arjen toimintaympäristöissä. Vuonna 2020 aloitettu Gamen met de politie -projekti pyrkii vahvistamaan nuorten luottamusta paikallispoliisin.
Projektissa mukana oleville paikallispoliisiasemilla on pelikonsolit, joilla kirjaudutaan poliisiprofiililla pelaamaan nuorten suosimia pelejä (FIFA2020, Call of Duty, Fortnite). Poliisit pelaavat ja keskustelevat nuorten kanssa pelaamisen ohessa. Vuorovaikutuksessa poliisin tietoisuus nuorten toimintaympäristöstä kasvaa, ja nuorten kohtaamia ongelmia ja haasteita on mahdollisuus ratkoa jo ennalta.
Hollannin poliisi on etsinyt innovatiivisia tapoja aktivoida ja innostaa nuoria poliisin toimialaan liittyvien teemojen pariin. Viestintä mukautetaan nuorten arkiympäristöön ja kiinnostuksen kohteisiin sopivaksi. Poliisi muokkaa visuaalisen viestinnän nuoria puhuttelevaan muotoon ja tekee yhteistyötä nuorten seuraamien vaikuttajien kanssa.
Vuonna 2020 Hollannin poliisi tuotti digitaalisen U-Night -ohjelmakokonaisuuden, jossa 12-25-vuotiaille nuorille toimitettiin ohjelmasisältöjä ajankohtaisteemoista. Poliisi lähetti joka viikko suoratoisto-ohjelman, jossa studiovieraat keskustelivat yleisön esiin nostamista aiheista. Joka viikko poliisi järjesti myös kaksi verkkopeliturnausta, joissa pelattiin vaihtuvilla pelialustoilla ja pelikonsoleilla. Viikoittain toteutettiin suorana Twitch-palvelun kautta keskusteluohjelma, jossa vieraina oli nuorten seuraamia somevaikuttajia, suosittuja urheilijoita, stand up -koomikoita ja muita nuorten seuraamia julkisuuden henkilöitä. Katsojilla oli ohjelman mahdollista esittää kysymyksiä studioon ja osallistua chat-keskusteluun.
U-Nightissa tuotetaan tällä hetkellä esimerkiksi verkkokursseja vaihtelevista teemoista.
Hackathon tarkoittaa haastetta, jonka ratkaisemisesta tai parhaasta haasteen toteutuksesta useamman hengen joukkueet kilpailevat rajatulla ajanjaksolla. Hollannissa hackathoneja on kokeiltu poliisitoimintaan liittyvissä teemoissa. Tavoitteena on syventää kansalaisten ja poliisin välistä vuorovaikutusta sekä julkisen ja yksityisen sektorin välistä yhteistyötä.
Vuonna 2020 järjestettiin viikonlopun mittainen hackathon, jonka aikana paikannettiin rikollisia, joiden olinpaikka ei ollut poliisin tiedossa. Hackathonissa hyödynnettiin verkossa vapaasti saatavilla olevaa tietoa. Kokoonpano kuului 86 poliisin ja yksityisen sektorin tiedonhakuun keskittynyttä asiantuntijaa. Hackathon muodosti uuden tavan luoda yhteyksiä ja aitoja vuorovaikutussuhteita poliisin ja kansalaisten välillä. Tiedonvaihdon ja kahdensuuntaisen oppimisen ohella tapahtuma mahdollisti tiedon yhteistuotannon, jonka saavuttaminen julkisen ja yksityisen välisessä yhteistyössä on usein haasteellista.
Tiedätkö
- millaisia ovat poliisin yhteiskunnallisen viestinnän suuntaviitat (tulossa)?
- mikä oli poliisin yhteiskunnallisen viestinnän tila vuonna 2021?
- kuinka poliisin viestintä asettuu osaksi journalistisen median uutisointia?
- miten poliisin viestintää on kehitetty ja innovoitu kansainvälisesti?