Blogs

Blogs

Åk till Godby, vart då?

David Bamm Published Date 30.8.2021 9.18 Blog

Hej allihopa, hälsningar från paradisön Åland! Jag har nu hunnit jobba 2 månader på fältet under praktiken. Fältet eller övervaknings- och alarmverksamhet som det egentligen heter, är en av de större delarna under praktikperioden. För oss yngre konstaplar innebär det att vi patrullerar och utför det dagliga arbetet som vilken polispatrull som helst. Patrullchefen fungerar också samtidigt som handledare under hela fältperioden. 

Ålands sommarsäsong hade precis inletts då vi praktikanter började. För min del blev det redan första dagen att efter några timmar på polisstationen att åka ut på ett uppdrag. Det handlade om ett misstänkt rattfylleri. Ett uppdrag som hör till vardagen, men för mig som var helt ny, var det mycket spännande. Om du frågar mig, så är en av fördelarna att vara yngre konstapel att allting är nytt och att varje uppdrag är ”för första gången”, finns det inget uppdrag som är tråkigt eller ointressant.

För mig, som aldrig tidigare varit på Åland, fick jag också börja anpassa mig till den åländska kulturen. Det finns ett antal undantag mellan lagarna på Åland och på fastlandet, så i början fick man lära sig skillnaderna på dessa lagar. Men i det stora hela är de rätt så lika. Att börja jobba som polis på ett helt nytt ställe kräver lite ansträngning. Även om vi har GPS i bilen var det viktigt att hålla tungan rätt i mun vid alarmkörning så att man t.ex. åker till Torp i Eckerö och inte till Torp i Hammarland. 

Något som jag inte upplevt förut är att man väntar på att få åka till arbetet. Hittills har det inte en enda gång känts tungt att på morgonen för att fara till jobbet. Varje dag är  intressant och man får vara med och lära sig nya saker hela tiden. Man utvecklas konstant och man tar åt sig av både sånt som lyckas och misslyckas. Ingen skillnad om det handlar om trafik, misshandlar, stölder eller något annat så får man försöka hitta sin egen ”stil” hur man ska kommunicera med olika människor. Corona har ju heller inte ännu försvunnit, så den påverkar fortfarande arbetet till exempel när det kommer till kundkontakt och skiftesbyten.

Det är fortfarande mycket kvar av praktiken som återstår. Det är varierande uppdrag  omväxling och man får testa på lite olika saker för att sen se vad man gillar bäst. Vi har tidigare sagt i våra inlägg att vi lärt oss mycket men kan ingenting, men nu när vi fått börjat med praktiken känns det annorlunda. Nu som då kommer det en ”aha” upplevelse på något man kommer ihåg från skolan och lektionerna. Ibland känns det som att de verkliga situationerna är identiska med hur vi övat eller simulerat olika situationer i skolan. 

Nåja, praktiken fortsätter och jag har flera praktikdelar att se framemot. Som vanligt om det finns frågor så kan ni höra av er till mig på [email protected], vi hörs!

David

En polisman med tjänsteuniform står på vägen vid en olycksplats och dirigerar trafiken. Polismannen har sin högra hand i luften och handflatan riktat till den motkommande trafiken som ska stannas. I bakgrunden finns en polisbil och en brandbil och räddningspersonal som jobbar.

Under arbetspraktiken kan man ofta hamna i en ny obekant arbetssituation. På bilden dirigerar jag trafiken vid en trafikolycka.

David Bamm Polisstuderande bloggar sv