Blogs

Blogs

Första och andra perioden

Vanessa Johansson Jessica Örn Published Date 16.11.2012 9.19 Blog

Första och andra perioden

 

Vi är redan inne på slutet av period 2, men vi tänkte skriva en kort sammanfattning om period 1. Den första veckan gick i princip helt och hållet ut på introduktion. Det var mycket nytt på en gång, och allt gick på finska men blev också tolkat till svenska. Vi hade mycket föreläsningar tillsammans med den finska klassen den första veckan, men efter det går allt skiljt, dvs. vi är bara med den egna klassen. Den andra veckan kom undervisningen igång på riktigt, och de ämnen vi hade i första perioden var allmän polislära, polisförvaltning, civilrätt, svenska och informationsteknik. På den svenska utbildningen har vi ganska många gästföreläsare. Detta är positivt på det sättet att det ofta är poliser som arbetar ute på fältet som kommer och föreläser om något tema för oss. Det är intressant att få höra berättelser av de som jobbar ute på fältet. Den sista veckan i perioden var provvecka. Det kändes som att det var ganska klart vilket material som skulle läsas och proven gick bra för alla i klassen.

Under första perioden ordnades en fotbollsturnering bland klasserna i skolan. Vår klass vann turneringen! Här är segerbilden på laget.

Vi har nu även gått den andra perioden och det är nu som vårt bloggande börjar på riktigt. Nu känns det som att man kommit in i systemet här på skolan och att studierna har kommit igång. I andra perioden hade vi ämnen som allmän polislära, polisförvaltning, straffrätt, trafik, motorlära, engelska, finska och informationsteknik. Vi fick också utbildning i hanteringsbanan som alla måste klara av, före vi far ut på arbetspraktik. Vi tillbringade ett antal kvällar på hanteringsbanan och förra veckan hade vi hanteringsprovet. Det var enkelt att boka tid till att övningsköra, man behövde endast skriva upp sig på en lista vid körbyrån och sen blev man tilldelad en bilnyckel ifall det fanns rum på hanteringsbanan.

För någon vecka sedan hade vi innebandyturnering här på skolan, tyvärr gick den inte riktigt lika bra som fotbollsturneringen. Kvällarna går för det mesta ut på att träna, antingen lagsporter, spånbana, simma eller gym. En del kvällar umgås vi bara med varandra i klassen. Hela klassen bjuds in på kaffe med dopp, vi brukar då också ha någon sällskapslek. En del kvällar samlas vi i lite mindre grupper och spelar kortspel med varandra. Ibland kan kvällarna också gå ut på att laga skolarbeten, första periodens provvecka var det många som satt i biblioteket till nio på kvällen. Ibland ordnar vi bastukvällar med klassen och umgås på det viset, i samband med bastukvällarna blir det ofta också en vända till den lokala pubben "Kultainen apina". Vi fyllde båda två 21 år under den andra perioden. Då Örn fyllde firade vi med bastukväll och tårta, och då Johansson fyllde hade vi provvecka så det passade inte riktigt med något större kalas, så istället stekte vi plättar och firade henne på det viset.

Nu har det hunnit bli November och vi har haft den andra periodens provvecka. Provveckan avslutades med att hela klassen plus tre lärare for ner till Nylands Brigad för att hålla ett rekryteringstillfälle för hela brigadens beväringar. Vi berättade om inträdeskraven, utbildningens uppbyggnad och boendet och fritiden. Tillfället var uppskattat i klassen, speciellt bland oss alla som fullgjorde vår värnplikt på Nylands Brigad. Det var väldigt nostalgiskt att vara tillbaka innanför portarna. Hela klassen var duktiga och vi fick en hel del av beväringarna intresserade av Polisyrkeshögskolan.

Nästa på schemat är självstudievecka samt minipraktik runtom på polisstationerna i Svensk Finland. Mer om det i nästa inlägg.

Jessica Örn Polisstuderande bloggar Vanessa Johansson sv