Breadcrumb

Blogs

Blogs

Hälsningar från Raseborg!

Vanessa Johansson Jessica Örn Published Date 31.10.2013 9.15 Blog

Hälsningar från Raseborg!

 

Ursäkta det långa uppehållet!

Vi har nu varit nästan fyra månader ute på praktik. Jag började min arbetspraktikperiod på fältet, vid Polisinrättningen i Västra Nyland, Raseborgs polisstation. Tiden har gått väldigt fort, det känns ju nästan som att det var igår vi hade avskedskaffe med klassen och lärarna på skolan i Tammerfors.

Jag har lärt mig väldigt mycket, och fått erfarenhet av många olika sorters uppdrag. Jag har fått vara med om allt från lindriga överhastigheter, till att få en anmälan om pågående skottavlossning. Det har verkligen varit intressanta månader! Dessutom har jag fått lära mig bättre finska, eftersom min handledare på fältet har finska som modersmål, har det blivit en hel del diskussioner på finska. I början av praktiken var jag väldigt trött på kvällarna då jag kom hem, jag tänkte på finska, jag lär till och med ha pratat finska i sömnen!? Trots att det var väldigt tungt de första veckorna är jag nöjd, för finskan var det som jag var mest nervös för inför praktiken. Nu känns det som att det går lättare att prata finska, än är det förstås en lång bit kvar till tvåspråkighet, men för var dag som går blir det ju förhoppningsvis bättre.

Raseborgs polisstation är en ganska liten polisstation med ungefär 50 anställda. Polisstationen finns i Ekenäs, och en servicepunkt finns i Hangö. Området är ganska stort, från Hangö i söder, till Svartå i nordöst.

Från och med 1.1.2014, uppdateras bland annat Polislagen, Förundersökningslagen och Tvångsmedelslagen. Detta har inneburit att alla poliser har varit tvungna att bekanta sig med laguppdateringarna. Vilket vi har gjort genom en nätutbildning, där man skulle få godkänt i fyra delområdens slutprov, samt i ett slutprov som behandlade hela nätutbildningen. Till utbildningen hör också två närstudiedagar.

Igår började jag på utredningen, så nu har jag innejobb tills februari då vi far tillbaka till skolan, för period åtta. Det skall bli intressant att vara på utredningen en stund. Jag tror jag kommer att ha mycket nytta av tiden på utredningen, då vi på fältpraktiken far ut på fältet igen.

//Jessica

Halvvägs på arbetspraktiken

Denna vecka har jag börjat på utredningen efter att ha varit på fältet i ca 3,5 månader. Som helhet är jag nöjd med min tid på fältet. Jag fick vara med på alla möjliga sorters uppdrag, allt från en mindre oljeolycka till dödsorsaksundersökning, allt från trafikbrott till narkotikabrott. Vissa uppdrag har varit riktigt trevliga, som att få medverka på polisens dag och visa upp polisbilarna samt annan utrustning för intresserade, medan andra uppdrag har varit mindre trevliga, som att föra dödsbud till en nära anhörig till någon som avlidit.

I februari skall vi på G18 tillbaka till skolan för åttonde perioden. Fram tills dess skall jag vara på undersökningen. Jag har nog under tiden på fältet börjat vänta på att få se hur arbetet på undersökningen är. Jag har fått intrycket av att det är ganska mycket att hålla reda på, få se hur det skall gå! På fältet har man åkt på uppdrag, gjort nödvändiga åtgärder som att t.ex. ge böter eller skriva en anmälan om det skedda, och sedan har det i princip varit färdigt för egen del. Nu på utredningen skall man börja nysta upp vad som egentligen har hänt, utan att själv ha varit på plats och fått bilda sig en helhetsuppfattning om det skedda. En hel del pappersarbete, telefonsamtal och förhör misstänker jag att vintern kommer att bestå av för min del!

//Vanessa

Jessica Örn Polisstuderande bloggar Vanessa Johansson sv