Breadcrumb

Blogs

Blogs

Hälsningar mitt ifrån en lockdown

Julia Paavola David Bamm Published Date 23.3.2021 13.18 Blog


Hej på er! 

Vi har nu varit polisstuderande i över ett år och arbetspraktiken närmar sig så småningom. Om cirka tre månader är det meningen att vi placeras runt om i Svenskfinland och då börjar det vara dags att formas från polisstuderande till yngre konstaplar.

Man lär sig hela tiden hur lite man egentligen kan och det kan stundvis kännas lite jobbigt. Polisyrket är dock något som man utvecklas i under hela arbetskarriären och senast nu är det dags att inse att man inte blir en färdig konstapel över en dag, månad eller till och med år. Den personliga utvecklingen ska fortsätta även efter grundutbildningen och det tycker vi är en av de viktigaste lärdomarna att ta med sig från skolan. Framåt med nyfikenhet och ödmjukhet med andra ord!

Läget i skolan är just nu lite speciell, och det beror ju på den “lockdown” landet befinner sig i. Det är svårt att veta hur morgondagen ser ut men det gäller att anpassa sig. Ena dagen har vi övningar, skjutningar eller maktmedel, och andra dagen sitter vi på Teams för att höra på juridik, trafik och förundersökning. Klassen brukar vara uppdelad i mindre grupper under de praktiska närstudierna vilket är lite tråkigt på ett sätt då man sällan träffar varandra “in real life”.  

Då vi utför övningsuppdrag så får man en liten tugga av det som väntar i verkligheten. Överlag så hör övningsdagarna till klassens favoriter som skildrar vårt kommande yrke på bästa sätt. Under en övning kan man till exempel märka hur en trafikkollision eller ett familjegräl först kan kännas som ett enkelt case i våra amatörögon, men det visar sig snart kräva mycket mer tid och arbete än förväntat. 

Hur resten av våren kommer att se ut är ännu oklart men vi tar det som det kommer. Vi har precis inlett de första stegen i vårt lärdomsprov, så här finns det en hel del att fundera på. Lärdomsprovet är ett slags avancerat slutarbete som alla polisstuderanden avlägger innan utexaminering från skolan, precis som på andra yrkeshögskolor.

Det var allt för denna gång men vi återkommer ännu under våren. Om ni har frågor så hör av er till oss [email protected] eller [email protected]. Ha det bra!

David & Julia
 

David Bamm Julia Paavola Polisstuderande bloggar sv