Breadcrumb

Blogs

Blogs

Hemma bra, men i skolan bäst

Julia Paavola David Bamm Published Date 14.5.2020 22.08 Blog

Halloj! Precis som alla andra runt om i landet påbörjade vi distansstudier. Sist lovade vi att vi skulle vara iklädda i blått, men så blev det inte denna gång. Ibland får man helt enkelt ställa om och vara glad ändå!

Nå väl, ni undrar nu säker hur polisstuderande utför distansstudier. Hur går det med alla praktiska övningar? Svaret är: det går inte. Vi har flyttat alla praktiska studier till framtiden och påbörjat en del teoretiska ämnen vi skulle haft på hösten, redan nu på våren. Tyvärr blev också det norska och danska polisstuderandes besök inställt på grund av coronaviruset.

Sysslolösa har vi ändå inte varit. Juridiken och språkundervisningen rullar på nästan som vanligt och vi har hunnit med flera distansföreläsningar i bland annat förundersökning, trafiksäkerhet samt övervaknings- och alarmverksamhet. Idrottsstudier har vi också fått genomföra på distans. Teknologin har fått hjälpa till i detta: i mobiltelefonens olika sportappar har det sparats löprundor i vårsolen vilka har sedan skickats vidare till läraren.

Distansstudier har krävt en viss anpassningsförmåga men det har också medfört en hel del positiva aspekter i studielivet. Flexibiliteten har absolut ökat, att studera lagparagrafer på balkongen samtidigt som man njuter av vårsolen har nog varit mycket skönare än att sitta inne i klassrummet. Även de tekniska datorkunskaperna har utvecklats i och med att grupparbeten görs på nya plattformar som tidigare varit okända för en själv. Trots det måste man säga att man börjat sakna skolan mer och mer, inte bara med tanke på undervisningen men även att få träffa klasskamraterna i det verkliga livet jämfört med den virtuella världen. Men vi har framtiden framför oss och då blir det bilkörning och andra partiska övningar!

Utöver distansstudierna har de varit mycket tid för träning. Man har hunnit springa, cyklat och ibland sökt upp utegym eller andra kreativa träningsmetoder i Tammerfors trakterna. Naturen har för mig (Julia) funkat som en bra balansmetod för att undvika huvudvärk orsakat av allt skärmstirrande. Fastän kreativ träning är rolig är jag (David) glad att sportplanerna fått öppna tillbaka.

Hoppas ni alla har det bra trots situationen! Livet fortsätter och kom ihåg att ansökningsperioden till nästa svenskspråkiga polisutbildning börjar redan i slutet av juni. Våren och den kommande sommaren är bra tid för att exempelvis börja träna upp löpandet inför inträdesprovet. Om det är något ni undrar över utbildningen, kan ni också fortsättningsvis ställa frågor på vår mejl, julia.paavola(at)poliisi.fi eller david.bamm(at)poliisi.fi, men vi kan tyvärr inte svara förrän vi är tillbaka i skolan. Hej så länge!

Julia & David

David Bamm Julia Paavola Polisstuderande bloggar sv