Blogs

Blogs

Ikuinen opiskelija

Marikki Jukarainen Published Date 20.12.2023 9.55 Blog

Mielikuva Poliisiammattikorkeakoulussa opiskelusta saattaa olla, että se on jäykkää ja tarkoin ennalta määriteltyä, eikä opintojen suunnittelussa tai etenemisessä ole lainkaan joustoa. Harvemmin suuren yleisön tietoon tai puheenaiheeksi nousee myöskään se, että Poliisiammattikorkeakoulusta voi lähteä vaihto-opintoihin ulkomaille. Tässä tekstissäni avaan hieman näitä kahta asiaa omasta näkökulmastani.

Aloitin opintoni elokuussa 2022 ja opintojeni aikana olen käynyt hetken työelämässä aikaisemmalla työnantajallani, ja olen myös lähdössä vaihtoon kevätlukukaudeksi 2024. Olen keskustellut valinnoistani opettajien kanssa ja ilokseni saanut huomata saaneeni kannustusta ja tukea koulun puolesta. Poliisiammattikorkeakoulu ja sen henkilökunta kannustavat opiskelijoita hakemaan kokemusta ja näkökulmia opiskeluun sekä poliisin työhön.

On kuitenkin asioita, jotka täytyy ottaa huomioon, jos päätyy suorittamaan opintojaan jollain muulla tapaa, kuin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti oman kurssinsa mukana.

Ensinnäkin täytyy huolehtia opintojensa etenemisestä. Jos etenee oman kurssinsa mukana alusta loppuun, ei juuri tarvitse itse huolehtia muusta, kuin että kaikki tehtävät ja suoritukset on määräaikoihin mennessä tehtynä. Usein muistaminenkin on ulkoistettu noheville luokkien puheenjohtajille.  Jos hyppäät kurssilta toiselle ja joitain suorituksia jää uupumaan, on itse huolehdittava, että suoritukset tulee hoidettua takaisin palattua. Täytyy myös huolehtia, että on ajan tasalla ja samoilla kurssialustoilla uuden kurssin ja luokan kanssa. Tästä ei kuitenkaan tarvitse täysin itsenäisesti suoriutua, sillä koululla on ammattitaitoista opinnonohjausta, jonka puoleen voi kääntyä ja saada tukea opintojen suunnittelussa.

Toiseksi, kun on kerennyt jo tutustua omaan kurssiin ja luokkaan, kerkeää yhteishenki muodostua tiiviiksi. Palatessaan voi tuntea menettäneensä jotakin. Koin oman alkuperäisen luokkani yhteishengen hyväksi ja jokaiseen koulupäivään sisältyi aimo annos naurua, mikä on erittäin tervetullut asia, ottaen huomioon, että koulussa opiskeltavat asiat ja aiheet voivat toisinaan olla raskaitakin. Oman luokan kanssa opiskelu oli mieluista, ja mielelläni olisin vienyt opintoni loppuun saakka saman porukan mukana.

Menetyksen vastapainona pääsee kuitenkin tutustumaan uusiin ihmisiin uuden luokan ja kurssin myötä. On mielenkiintoista hypätä uuden luokan mukaan kesken kaiken ja ruveta työskentelemään uusien ihmisten kanssa. On myös mukava päästä käytännössä näkemään se, mitä meiltä kaikilta poliisiksi opiskelijoilta vaaditaan: yhteistyökykyä ja vuorovaikutustaitoja sekä kykyä sopeutua erilaisiin tilanteisiin. Kun pääsee kouluaikana suorittamaan opintoja kolmen eri kurssin mukana, on harjoitteluun lähtiessä ja valmistuessa (sekin päivä tulee vielä) työelämässä suurempi määrä tuttuja kasvoja.

Monet opettajat ovat kehottaneet opiskelijoita nauttimaan opiskeluajasta, sillä se on ainutlaatuista aikaa, jollaista ei enää valmistumisen jälkeen tule olemaan. Muistan myös kuulleeni, että töitä kerkeää kyllä vielä tekemään. Pystyn allekirjoittamaan opiskeluajan ainutlaatuisuuden, ja tulen lämmöllä muistelemaan aikaani ja monia hetkiä koulun aitojen sisäpuolella. Olen myös ottanut neuvosta vaarin ja toteuttanut käytännössä opettajien neuvoja opiskeluajasta nauttimisesta. Pienet reissuni opintojeni ohella pidentävät opiskeluaikaani, mutta olen varma, että niistä saadut hyödyt ja kokemukset ovat sen arvoisia.

Jos sinulla on kysyttävää liittyen opiskeluun Poliisiammattikorkeakoulussa, tai haluat keskustella blogini aiheesta, voit laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen [email protected].

Marikki