Breadcrumb

Blogs

Blogs

Mitä oppiaineita tarvitset koulussa?

Riku Salmivuori Published Date 13.11.2023 14.24 Blog

Oletko nuori? Mietitkö poliisin uraa ja sitä, mihin kannattaisi koulussa eniten panostaa? Tai oletko kenties jo varttuneempi ja pohdit, tukisivatko koulussa osoittamasi vahvuudet poliisiopintoja? Hyvä uutinen molemmissa tapauksissa on, että liikaa asiasta ei kannata stressata. Polamk on kovin kaukana peruskoulusta eivätkä ne ole suoraan vertailukelpoisia. Tietyistä taipumuksista on silti kiistatonta hyötyä ja niitä voi omalla kohdallaan mitata tuttujen oppiaineiden kautta. Listaan tähän entisenä opettajana niistä muutamia.

1: suomen kieli. Jos pitäisi valita yksi oppiaine peruskoulusta ylitse muiden, se olisi tämä. Älä kuitenkaan lopeta lukemista vielä, vaikka se ei olisikaan suosikkisi. Emme me täällä Seitsemää veljestä tai Kalevalaa lue (vaikka se ihan mukavaa onkin) tai allatiiveja ja ablatiiveja erottele. Sen sijaan me luemme paljon muuta ja ennen kaikkea kirjoitamme. Poliisin työhön kuuluu taito kirjoittaa suomen kieltä selkeästi ja täsmällisesti. Vanha ohje "mitä ei ole kirjattu, sitä ei ole olemassa" tulee monessa yhteydessä tutuksi. Hyvällä kirjallisella ilmaisulla poliisi ei varmista ainoastaan asiakkaidensa oikeusturvan toteutumista vaan myös omansa.

2: kaikki muut kielet. Suomen lisäksi tässä maassa puhutaan useita eri kieliä. Poliisi kohtaa työssään nämä kaikki. Jos pystyt asioimaan millä tahansa muulla kielellä sujuvasti tai edes sinne päin, olet heti kullan arvoinen lisä tälle ammattikunnalle. Vähintään ruotsia ja englantia tulisi ainakin hallita. Ihmeitä ei vaadita ja koulutuksessa kyllä oppii, mutta helpommalla pääset, jos et aivan ensimmäistä kertaa elämässäsi ole näiden kanssa tekemisissä.

3: yhteiskuntaoppi. En sano tätä vain siksi, että opetin ainetta aikanaan itse. Sanon tämän (myös) siksi, että yhteiskuntaopin tunneilla käsiteltävät asiat tulevat poliisin työssä monessa yhteydessä esiin ja niiden perustasoisesta ymmärryksestä on alusta asti hyötyä. Eikä ainoastaan niistä sisäistä turvallisuutta koskevista asioista vaan muistakin. Tähän mennessä itselleni on tullut vastaan ainakin perimykseen, kansalaisuuteen, talouteen ja Euroopan Unioniin liittyviä teemoja. Ja sanoinko jo aiemmin, että me luemme täällä paljon? Jos koit tuomioistuimia käsittelevät tunnit ja lakeihin tutustumisen koulussa omaksi jutuksesi, täällä olet vahvoilla. Ei riitä, että osaat laittaa kohdehenkilölle käsiraudat. Sen jälkeen pitäisi osata myös lain kautta perustella, miksi ne laitoit. Muuten se tuomioistuinjärjestelmä saattaa tulla poliisille piankin tutuksi myös siltä toiselta kantilta katsottuna.

4: liikunta. Tämä on hieman hämäävä oppiaine listassa, koska varsinaista "liikuntaa" sellaisessa koulumielessä meillä on Polamkissa todella vähän. Siksi täällä pärjään minäkin, vaikka olen tainnut vain kerran elämässäni missään koululiikuntalajissa tehdä maalin, ja sekin oli vahinko. Listaan tähän liikunnan silti, koska kohtalainen fyysinen kunto ja kiinnostus sen ylläpitämiseen ovat opinnoissa pärjäämiseen selvä edellytys. Vaikka perinteistä koululiikuntaa on vähän, tulevat ripeä liikkuminen, painiminen, painavien asioiden (ja ihmisten) kantaminen, portaita pitkin kulkeminen ynnä vastaavat liikunnan muodot hyvinkin tutuiksi.

Jos tämä lista tuntuu vähänkään tutulta, viihdyt todennäköisesti Polamkissa oikein hyvin. Mutta jos ei, älä silti huoli. Poliisiksi hakeutuu ja poliisiksi haetaan hyvin erilaisia ihmisiä ja sinäkin voit olla aivan sopiva. Ei muuta kuin valintakokeisiin valmistautumaan!

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, laita viestiä: [email protected]

Riku