Blogs

Blogs

Mot praktiken!

Gabriele Tasco Published Date 11.6.2024 13.26 Blog

Hej allihopa!

Period 6 närmar sig sitt slut och vi är på slutrakan av våra studier i skolan innan vi far på praktik. De flesta kurserna är avklarade och under de senaste veckorna har vi slutfört olika kurser, såsom polisens tillståndsövervakning, brottstypernas särdrag och trafikövervakning. Vi har även haft två övningsdagar, där vi i patruller övade med olika uppdrag i skolan under hela dagen (inklusive pappersarbete, det hör alltid till). De övningsdagar vi redan har haft under vår studietid har varit lärorika. Man kan på ett praktiskt sätt lära sig genom att göra saker och använda det man lärt sig på skolbänken. På en övningsdag kör vi med patrullbil från klockan 8.00 till 17.00. Vi får olika uppdrag av ”nödcentralen” och vi måste efter vår bästa förmåga sköta dem. Jag tycker att övningsdagarna har varit utbildningens höjdpunkt. Uppdragen man får kan vara varierande. Det kan vara fråga om en trafikolycka, en störande person, ett slagsmål, en farlig människa som rör sig beväpnad, ett inbrott osv. Vi vet inte på förhand vilka uppdrag vi kommer att få, utan allt motsvarar det riktiga polisyrket, där man arbetar i patrull och inte har någon aning om vilka slags uppdrag man kommer att få under arbetsskiftet.

I början av maj ordnade vi en familjedag. Våra familjer fick bekanta sig med Polisyrkeshögskolan och exempelvis laboratoriet, idrottshallen och polisfordon. De fick även testa polisens tunga utrustning (tung skyddsväst, hjälm och sköld) och besöka Polismuseet. Det var en spännande dag!  

Vi har fått veta var vi ska utföra vår praktik och de flesta har varit nöjda med de platserna de har fått. För min del kommer jag att utföra min praktik i Österbotten. Jag är nöjd med praktikplatsen jag har fått och det blir spännande att återvända dit, trots att jag har haft en mycket bra tid i Tammerfors. Ju fortare praktikperioden närmar sig, desto mer spännande blir det. Vi ser fram emot att kunna praktisera polisyrket i riktiga livet, men samtidigt känner man sig lite vemodig att lämna Polisyrkeshögskolan, lärarna och studiekamraterna. För min del blir det ändå en lättnad att slippa betala överlopps rese- och boendekostnader. När man har en familj att försörja behöver man planera sina studier noggrant. Bara man är medveten om detta och tillräckligt motiverad går det bra. Efter ett och ett halvt år av studier väntar en avlönad praktiktid på 10 månader, vilket underlättar.

Jag vill ännu påminna er om att om ni vill bli polis har ni gott med tid för att förbereda er inför nästa inträdesprov. Kolla på Polamks hemsida och på polisens olika kanaler när ansökningsperioden börjar. Under tiden ni väntar kan ni bekanta er med urvalsprovsboken och träna hårt. Urvalsprovsboken hittas på Polamk.fi. 

Det här blir mitt sista inlägg före praktiken. Solen skiner och jag hoppas att ni får njuta av en fin sommar. Jag vill ännu passa på och gratulera alla sökande som klarade inträdesprovet till den svenskspråkiga polisutbildningen och fått en studieplats på Polisyrkeshögskolan. Bra jobbat! 

Om ni vill ta kontakt med mig kan ni skicka ett meddelande på [email protected].

Gabriele