Hej igen alla läsare. De senaste veckorna har vi haft ett par tenter och några uppvisningsprov, därför har blogginläggen lämnat efter lite men nu är vi här igen med ett nytt och färskt inlägg. Våren har också hittat hit till Tammerfors och vi har nu gått in den fjärde perioden. Detta betyder också att tåget har vänt, vi har redan gått över halva tiden här i skolan före arbetspraktiken som börjar i slutet av december. Det känns som tiden har gått så overkligt snabbt men man brukar ju säga att det går fort när man har roligt och det kan vi bara intyga för er, att här har vi roligt.
Ansökningsperioden till nästa svenskspråkiga kurs YH3 har nu redan öppnats och den pågår ännu en kort tid. Med YH3 syftar vi på nästa svenskspråkiga kurs här på Polisyrkeshögskolan som startar i januari 2018. Vi tänkte berätta lite mera ingående om inträdesprovets olika delar samt dela med oss av bra saker att tänka på och tips till er som söker. All praktisk information, tider och datum som gäller inträdesprovet hittar ni på Polisyrkeshögskolans hemsida.
Till den fysiska delen av inträdesprovet hör ett uthållighetsprov, koordinationsprov, latsdrag/armhävningar och bänkpress. Närmare info om vad dessa går ut på finns på skolans hemsida, där finns bland annat information om vilka krav som ställs i de olika prestationerna. Våra tips till er är att ni tränar på grundkondition och styrka, ni kan även öva specifikt inför de enskilda grenarna, allt givetvis beroende på och från individ till individ.
Den skriftliga delen av inträdesprovet består av en essä. Essän skrivs på basis av en artikelsamling som den sökande läser på förhand och en artikel som delas ut vid själva provtillfället. Artikelsamlingen får inte medtas till själva provtillfället. Vid provtillfället ska man jämföra de (då) tre artiklarna ur en given synvinkel. Mera detaljerad information om hur det skriftliga provet går till i praktiken finns på skolans hemsida, där finns även ett exempel på hur essäuppgiften kan se ut samt artikelsamlingen som kan laddas ner som pdf. Våra tips för den skriftliga delen är att ni läser väl på artikelsamlingen, det är av stor vikt att ni känner till innehållet i artiklarna. Ett annat tips är att öva på att skriva en essä, speciellt om ni känner på er att det är år och dag sedan ni senast skrivit en sådan. Vid själva provet är det viktigt att läsa och följa de instruktioner som ges.
Sist men inte minst, lämplighetsbedömningen. I denna del av urvalsprovet mäts och testas den sökandes lämplighet för polisyrket. Det är den del av urvalsprovet som man kan få flest poäng från. Provdelarna består av olika psykologiska tester, en intervju, ett grupparbete och en individuell uppgift. I denna del av urvalsprovet lönar det sig att vara sig själv. Gör ditt bästa och svara ärligt på frågorna som ställs i intervjun och den psykologiska delen så skall det nog gå bra.
Tre korta tips:
Kom utvilad till inträdesprovet. När vi gjorde vårt inträdesprov var det många som kom till Tammerfors redan kvällen innan. Det är till ens fördel att få en god natts sömn och mat i magen innan man inleder testerna, så orkar man hela dagen.
Börja träna i god tid på de fysiska testerna. Den fysiska delen är bara 20 % av hela inträdesprovet, vilket betyder att det kanske inte är det mest avgörande, men ifall du börjat träna i god tid och känner att du har detta under kontroll så är det väldigt lätt att plocka poäng i denna del.
Läs väl på materialet och var dig själv vid provtillfället. Om du är väl förberedd och gör ditt bästa så ska de nog se att det går bra. Och kom ihåg, om det inte lyckas denna gång så går det alltid att söka på nytt.
Till sist så vill vi tacka alla som har skrivit mail till oss och ställt frågor angående utbildningen. Det är roligt att få bekräftat att vi åtminstone har några läsare. Så i fortsättningen också ifall ni har något som ni undrar över angående urvalsprovet eller polisutbildningen så är det bara att vara frimodig och ta kontakt på våra e-postadresser: daniel.lundqvist(at)poliisi.fi eller elias.forsblom(at)poliisi.fi Vi svarar så gärna och efter bästa förmåga.
Soliga vårhälsningar från Tammerfors och lycka till i urvalsprocessen!
Daniel & Elias