Breadcrumb

Blogs

Blogs

Nu lägger vi i nästa växel

David Bamm Julia Paavola Published Date 14.6.2021 13.15 Blog

Halloj!

Sommaren är redan här och likaså vår kommande arbetspraktik. När vi började på nytt i januari verkade arbetspraktiken mycket långt bort, men plötsligt är den ändå här. I skrivande stund är det dags för vår sista dag på Polisyrkeshögskolan innan flyttlasset drar till en annan ort.

Den senaste månaden har vi övat bland annat på alarmkörning och första hjälp samt skrivit våra sista skriftliga prov innan praktiken.  I slutet av studieperioden hade vi dessutom övningsdagar som vi själv planerade och genomförde till varandra i klassen. Under dessa dagar fick vi öva på olika case med inslag av polisarbetets olika delområden som exempelvis kundbetjäning, trafik och maktmedel. Övningarna var krävande men de visade också hur vi utvecklats under skoltiden. 

Såhär på gränsen till att bli yngre konstaplar tänkte vi sammanfatta våra tankar och lärdomar från det här 1,5 år som vi studerat i Hervanta: 

Efter att vi påbörjade våra studier fick vi rätt så snabbt märka att även polisstudier går att utföra mer eller mindre på distans, även om det kräver viss anpassningsförmåga. Med hjälp av flera koppar kaffe har många av våra skoldagar tillbringats framför datorn lyssnandes på bland annat straffrätt, förundersökning och trafikteori.

Tiden här på Polamk har dessutom visat hur stor helhet vi kommer att ha göra med som blivande poliser. Teori och praktik har kombinerats i form av ämnen som juridik, kommunikation, språk, maktmedel, bilkörning, polistaktik, förundersökning med alla dess delar samt övervaknings- och alarmuppdrag. I början av studierna kändes dessa olika delar som helt skilda teman, men nu börjar vi få ett grepp om den stora helhet som polisyrket går ut på. Pusselbitarna börjar med andra ord falla på plats!

Vad händer nu då? Härnäst åker vår klass ut på vår arbetspraktik till olika delar av Svenskfinland och bekantar oss med polisverksamhetens olika delar med hjälp av en handledare. Under praktiken kommer vi åtminstone att bekanta oss med polisens fält-, utrednings-, och tillståndsverksamhet, plus att vi också får en inblick i hur det är att arbeta hos trafikpolisen eller i polisens anmälningsmottagning.

I mitten av vår arbetspraktik kommer vi tillbaka Hervanta en sväng för att bland annat arbeta med vårt lärdomsprov, som vi också kommer fortsätta arbeta med efter att praktiken är färdig, så vi kommer nog att kunna kalla oss själva för studeranden ett tag till!

Ni kan fortfarande ställa frågor till oss gällande polisutbildningen genom att mejla [email protected] eller [email protected] om det är något ni undrar. Kanske vi till och med ses under vår praktik? Trevlig sommar!

David & Julia

David Bamm Julia Paavola Polisstuderande bloggar sv