Blogs

Blogs

Ny kurs, nya bloggare

Julia Paavola David Bamm Published Date 13.3.2020 22.05 Blog

Hej! Vi är två nya polisstuderande på den svenskspråkiga YH2020-utbildningen som började i januari. Vår klass heter YH4 i och med att vi är den fjärde svenskspråkiga högskoleutbildningen i Polisyrkeshögskolan. Vårt syfte med våra blogginlägg är att ge er en realistisk bild om hur det är att vara svenskspråkig studerande på Polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Ni ska få följa med oss på vår resa till att förhoppningsvis en dag kunna kalla oss själva poliser.

Jag heter Julia, är 25 år och kommer ursprungligen från Mellersta Finland. Innan polisstudierna studerade jag språk och kommunikation i Sverige samt tillbringade cirka två år i militären.

Polisyrket tycker jag alltid har verkat intressant men tanken om att söka in till Polisyrkeshögskolan slog mig mer konkret i slutet av mina tidigare universitetsstudier då jag började känna att jag i framtiden skulle vilja arbeta med något mer meningsfullt. Jag fick fundera ett tag mellan om jag skulle välja en militär eller en polisiär karriär då båda alternativen verkade intressanta. Först valde jag att bekanta mig med det militära livet och trivdes bra. Under min tid i försvaret hade jag dock polisyrket ständigt i baktankarna då jag ville ha ett arbete där jag varje dag skulle kunna hjälpa andra människor på ett mer konkret sätt. Till slut bestämde jag mig att söka in till Polisyrkeshögskolan. Det krävdes ett par försök innan det gick hela vägen men nu kan jag helt klart säga att det lönar sig att jobba hårt för det man vill.

Jag heter David, 20 år, hemma från Vörå i Österbotten. Innan jag hittade vägen till Polisyrkeshögskolan tog jag en sväng via Åbo för att studera till sjukskötare. I Åbo fick jag uppleva studielivet ett tag, men valde att byta bransch och studiestad. Hittills har det varit rätt val.

Det har inte alltid varit en självklarhet för mig att söka till polisyrket. Kände inte alls till polisyrket och konstaterade att jag nästan aldrig stött på en polis. Men intresset väcktes under sista året i gymnasiet tack vare min idrottsbakgrund. Jag önskade mig ett fysiskt aktivt arbete. Dessutom verkade polisarbetet mångsidigt och meningsfullt. Jag provade på att söka in till skolan, samtidigt som jag skrev studenten, vintern 2018. Den gången gick det inte hela vägen. Med en sporrande besvikelse bestämde jag mig redan då hur min ”taktik” skulle se ut nästa gång jag sökte. Så fort anmälningarna till nästa ansökan öppnades anmälde jag mig. Denna gång blev det att läsa mera och träna hårdare. Satsningen lönade sig och nu sitter jag här i skolbänken. Ivrig och nyfiken att lära mig mera.

Vår resa började i januari tillsammans med 19 andra studeranden i olika åldrar, med olika bakgrund samt från olika delar av landet. Ändå har vi alla samma mål - att bli poliser. Första månaderna har gått åt att bekanta sig med varandra samt studiemiljön här på Polisyrkeshögskolan. Även Tammerfors är för många en helt ny stad att lära känna.

Hittills har våra studier innehållit mest teoretiska ämnen så som kriminologi och en hel del juridik. Denna vecka fick vi också vara med som målpersoner till svenskspråkiga poliser som är på vidareutbildning. Mitt i tentläsningen var det skön omväxling att faktiskt få en liten inblick hur polisarbetet kan se ut. Under övningen förstod vi hur mycket vi ännu behöver lära oss för att själv kunna dra på oss uniformen och fungera i liknande situationer.

För tillfället har vi ännu inte fått våra polisuniformer men förhoppningsvis skriver vi vårt nästa inlägg iklädda i blått. Nästa studieperiod som börjar snart kommer att innehålla även nya ämnen som körkunskap, förundersökning och maktmedel. Vi kommer också till vår klass att få besök av norska och danska polisstuderanden under våren. Detta ser vi framemot!

Om det är något ni grubblar över polisutbildningen så är det bara att ta kontakt med oss på julia.paavola(at)poliisi.fi eller david.bamm(at)poliisi.fi. Hoppas vi hörs!

Julia & David

David Bamm Julia Paavola Polisstuderande bloggar sv