Blogs

Blogs

Om oss

Vanessa Johansson Jessica Örn Published Date 26.10.2012 9.11 Blog

Om oss

 

Hej!

Jag heter Vanessa Johansson och kommer att driva bloggen tillsammans med Jessica Örn.

Jag börjar med att berätta lite om mig själv. Jag är 20 år gammal och är född och uppvuxen i Borgå. Jag tog studenten 2010, och ryckte in till Dragsvik senare samma sommar. Jag och Örn ryckte in samtidigt, alltså i kontingent 2/10 och lärde känna varandra ganska bra under militärtiden. Efter ett år i det militära studerade jag sociala området på Arcada, vilket jag hört att skulle vara en bra grund för polisyrket.

Jag har alltid haft polisyrket som dröm, och kommer inte ens ihåg första gången som jag skulle ha tänkt att det kanske skulle vara något för mig. Det har alltid bara funnits där, som en dröm som nu inte mera känns alltför avlägsen. Att göra militärtjänst var också något som jag alltid funderat om jag skulle klara av, och måste helt enkelt testa. Det kändes också som ett naturligt steg i riktning mot polisyrket. Jag tvekade med att söka in till Polisyrkeshögskolan genast efter militären, då jag fått höra att man skall vara lite äldre för att komma in. Det kändes ändå onödigt att studera någonting annat då jag var säker på att det är polis jag vill bli, eller i alla fall pröva på. Jag studerade endast ett år på det sociala området, men tror nog att jag har kunnat dra nytta av det också.

Ansökningsprocessen kändes ganska utdragen, då man först själv fyllde i papper, beställde tid till polisstationen för intervju och efter intervjun väntade på eventuell kallelse till inträdesprov. Då kallelsen kommit var det bara att börja förbereda sig för inträdesprovets första del, dvs. de fysiska, skriftliga och psykiska testerna. Det blev många timmar i gymmet och på länk, samt en hel del timmar framför det skriftliga materialet för inträdesprovet.

Själva inträdesprovet var en bra upplevelse, jag tycker att jag kunde prestera mitt bästa och nöjd med resultatet. Dagen var ganska lång, och man var nog trött både i kroppen och huvudet då man på kvällen tog sig hemåt. Efter inträdesprovets första del väntade man igen.

Efter några veckor hade jag ett brev från Polisyrkeshögskolan i postlådan, "kallelse till urvalsprovets andra del". Andra delen kunde man inte förbereda sig för på samma sätt som för första delen, då det var gruppuppgift och intervju som gällde. Hit hörde också en del psykologiska tester. Jag hade min gruppuppgift och intervju i Tammerfors på Polisyrkeshögskolan. Själva gruppuppgiften och intervjusituationen var ganska nervös, men jag tycker att jag lyckades ge en bra bild av mig själv. Efter andra delen väntade man igen.

Då jag igen efter några veckor hade fått post från Polisyrkeshögskolan om att jag blivit kallad till inträdesprovets tredje del, dvs. läkargranskningen, insåg jag att jag nu var mycket nära att få en chans att förverkliga min dröm. Då jag varit på läkargranskningen fick man vänta ännu några veckor före man fick bekräftat att man verkligen fått en studieplats på Polisyrkeshögskolan. Då jag fått det bekräftat kan jag säga att jag var ganska glad!

Mera information om ansökningsprocessen finns på Polisyrkeshögskolans hemsidor. (www.polamk.fi eller www.polisyrkeshogskolan.fi)

 

 

Hej!

Jag heter Jessica Örn. Jag är 21 år gammal och hemma från Korsholm, grannkommunen till Vasa. Jag blev student i Korsholms gymnasium våren 2010 och på sommaren ryckte jag in i armén. Där lärde jag känna Johansson. Jag är också utbildad simlärare och babysiminstruktör.

Polisyrket har länge funnits i mina tankar men då jag gick ut högstadiet var jag inte riktigt säker på vad jag ville bli, så jag for till gymnasiet. Första året i gymnasiet var det en polis som var till skolan och berättade om polisyrket. Den dagen bestämde jag mig för att bli polis. I och med att jag hade bestämt mig för att bli polis bestämde jag mig också för att göra frivillig militärtjänstgöring för kvinnor. En upplevelse jag verkligen inte ångar idag! I Dragsvik var jag i nio månader, som sanitär och ambulanschaufför. Även fast jag ville bli militärpolis med tanke på polisyrket, vet jag att jag kommer att ha användning för sanitärutbildningen.

Jag sökte in till Polisyrkeshögskolan 2011 men då hade jag lite för lite arbetserfarenhet, så jag blev inte kallad till inträdesproven. Jag sökte på nytt i år och blev antagen. 13 augusti 2012 började grundutbildningen. Barndomsdrömmen kommer äntligen att bli sann!

Direkt efter militärtiden började jag arbeta på ett ålderdomshem i Korsholm, på en kortvårdsavdelning. Hösten 2011 fick jag ett halvtidsjobb på ett daghem som personlig assistent till ett 3-årigt barn. Jag fortsatte att jobba några skift på ålderdomshemmet och dessutom har jag också dragit simskolor och babysimkurser.

Första perioden gick väldigt snabbt och jag ser fram emot de fortsatta studierna. Jag hoppas ni vill följa med min och Johanssons väg till polisyrket.

Jessica Örn Polisstuderande bloggar Vanessa Johansson sv