Breadcrumb

Blogs

Blogs

Opintojen ja vapaa-ajan suhde

Pekka Hovi Published Date 14.10.2024 10.00 Blog

Kuten jo aiemmassa kirjoituksessani totesin, poliisiopiskelijoiden keskuudessa vallitsee ainutlaatuinen yhteisöllisyys. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että olemme myös äärettömän sitoutuneita opintoihin.

Opintojen aloittamisen merkitys on hyvä tiedostaa jo siinä vaiheessa, kun poliisiopintoihin hakeutuu. Kuten Elina Katajamäki valintakoekirjan "Kun isolla kengällä astuu, jää iso jälki" artikkelissa sanoo, sisäänpääsyn jälkeen läheiset voivat mieltää opiskelijan jo oikeana poliisina. Läheiset ja ystävät osoittavat luottamustaan alkamalla kysellä esimerkiksi lakiasioista. Voi tuntua mahtavalta, että saa olla heille avuksi omalla asiantuntemuksellaan jo poliisiopiskelijana.

Kun tällaiseen poliisiksi identifioitumiseen yhdistyy tunnollisuus ja sitoutuneisuus opintoihin, se voi kuitenkin samalla tarkoittaa vapaa-ajalle ulottuvaa kuormittumista. Jo poliisiopiskelijana alkaa spontaanisti huomata vapaalla erilaisia asioita, joihin ei välttämättä olisi aiemmin niinkään kiinnittänyt huomiota. Poliisiammattikorkeakoulussa opiskellaan muun muassa rikosoikeutta, liikenneturvallisuutta, rikospaikkatutkintaa ja voimankäyttöä. Otetaan tässä esimerkiksi liikenneturvallisuuteen liittyvät seikat. Saatat vapaa-ajalla huomata pienetkin ylinopeudet, väärät kaistanvaihdot ja suuntamerkin käyttämättä jättämiset vakavammista todellista vaaraa aiheuttavista liikennerikoksista puhumattakaan.

Mielestäni kaikkien olisi hyvä pohtia, millaiseksi opintojen ja vapaa-ajan välisen suhteen tulevana poliisina itselleen luo, jotta suhde kantaa myös aikanaan työelämässä. Kannattaa siis jo hyvissä ajoin alkaa pohtia niitä keinoja, joiden avulla poliisi-identiteetistä voi irrottautua vapaa-ajalla ihan tavalliseksi kansalaiseksi.

Omalla kohdallani olen katsonut tehokkaaksi keinoksi tehdä asioita, jotka edistävät parhaalla mahdollisella tavalla hyvinvointia ja samalla poikkeavat poliisin ammattiin liittyvästä kokonaisuudesta. Liikkuminen ja kuntoilu ulottuvat vapaa-ajalle luonnostaankin, mutta hyvästä fyysisestä kunnosta huolehtiminen kuuluu samalla poliisin velvollisuuksiin. Sen sijaan luonnossa patikointi on mukavaa rauhoittumista. Lisäksi maailmalla matkustelu on ollut itselleni aina tärkeää ja yksi parhaimmista keinoista irrottautua.

Hyvinvointi vapaa-ajalla tarkoittaa myös työelämässä jaksamista ja tukee siten hyvää poliisiutta.

Pekka

[email protected]

Tutustu valintakoekirjaan