Breadcrumb

Blogs

Blogs

Opiskelijavaihdossa: Erasmus-vaihto kutsuu!

Sampsa Pietilä Published Date 13.9.2019 10.28 Blog

13.09.2019

Sampsa Pietilä

Tiesitkö, että poliisiksi opiskellessa voi lähteä myös vaihtoon? En minäkään tiennyt! Sellaista kun järjestetään nyt ensimmäistä kertaa ikinä.

Tai no. Toki Nordcop-opiskelijavaihdon kautta on voinut päästä kolmeksi viikoksi seikkailemaan muihin Pohjoismaihin, mutta tällaista lukukauden kestävää vaihto-opiskelun mahdollisuutta ei ole Polamkissa ennen ollut. Tällä hetkellä kohdemaita ovat mm. Iso-Britannia, Tšekki, Slovenia, Viro ja Alankomaat. Kannattaa käydä heti kättelyssä kurkkaamassa lisätietoa erilaisista vaihdoista meidän sivuilta: polamk.fi/vaihto-ohjelmat.

Erasmus+ -vaihdon yhtenä edellytyksenä on, että on käynyt opintoja jo noin vuoden verran. Tämä tietysti aiheuttaa aikatauluihin hieman päänvaivaa, koska meillä Polamkissa koulu ei välttämättä ala lukukauden alussa, vaan ryhmiä aloittaa noin joka kolmas kuukausi. Puolentoista vuoden lähiopintojen jälkeen alkavaa palkallista työharjoitteluakaan ei mielellään siirtäisi hamaan tulevaisuuteen, koska käytännössä se tarkoittaa siirtymistä toiselle kurssille ja toiselle luokalle. Siispä käytännössä optimaalisin aika lähteä vaihtoon olisi työharjoittelun jälkeen.

Näin kävi myös omalla kohdallani. Olin 10 kuukautta työharjoittelussa Helsingin poliisilaitoksella ja nyt olen lähdössä opintojeni loppusuoralla vielä neljäksi kuukaudeksi Isoon-Britanniaan, oppilaitokseen nimeltä Canterbury Christ Church University. Kyseessä ei ole niinkään poliisioppilaitos (eikä sinänsä myöskään kristillinen oppilaitos, nimestä huolimatta), vaan melko tavallinen yliopisto, jossa monen muun alan lisäksi voi opiskella myös poliisialaa. Tämän hetken tiedon mukaan tulevat kurssini siellä liittyvät terrorismintorjuntaan, poliittiseen väkivaltaan, kyberrikoksiin ja niiden tutkintaan sekä kansainväliseen poliisitoimintaan.

Mikä motivoi vaihtoon? Täytyy myöntää, että vaihtoehto aikaisesta valmistumisesta ja sitä kautta kenties nopeammasta työllistymisestä houkutti myös. Muut kouluhommani ovat siinä vaiheessa, että voisin valmistua jo lokakuun lopussa, jos en lähtisi vaihtoon. Toisaalta, en usko työelämässä tulevan heti vastaan mahdollisuutta lähteä useammaksi kuukaudeksi ulkomaille ihan vain oppimaan ja itseään kehittämään. Muutenkin olen halunnut ottaa tästä koulutuksesta kaiken irti niin opiskelijakuntatoiminnan, koulun bändin kuin rekrytointitapahtumienkin tiimoilta. Olkoon tämä vaihto vielä sokerina pohjalla, kirsikkana kakun päällä (kuka tykkää kirsikoista?!) tai piste iin päällä. Mitä näitä nyt on. Kenties mukaan tarttuu myös asiaan kuuluva brittiaksentti!

Lähtöön on tätä kirjoittaessa enää kolme päivää. En ole aloittanut pakkaamista enkä ihan vielä viimeistellyt kaikkia koulutöitäkään täällä koto-Suomessa. En ole ehtinyt jännittää lähtöä, koska muuta puuhaa on ollut niin paljon - en esimerkiksi vielä tiedä, onko opinnäytetyöni hyväksytty. Onneksi olen kuitenkin muistanut tehdä opintorahahakemuksen. Erasmus+ -opiskeluun saa Erasmus-tukea (määrä riippuu kohdemaasta) ja opintotukea vanhanmallisen asumislisän kera, sikäli kun tukikuukausia on vielä jäljellä.

Edessä on mielenkiintoinen näköalapaikka Polamkin vaihto-opiskelumahdollisuuksien pilotointierässä! Tarkoitukseni on pitää blogia oppimastani ja kokemastani. Millaisista asioista sinä haluaisit vaihto-opiskelusta kuulla? Minulle voi lähettää vaihtoon liittyen kysymyksiä ja kommentteja osoitteeseen [email protected] - ulkomailta käsin en pääse lukemaan poliisi.fi-sähköpostiani.

Vielä kun oppisi ajamaan autoa ”väärällä” puolella ja löytäisi oikeanmallisen adapterin kaikille sähkölaitteille…

Sampsa