Breadcrumb

Blogs

Blogs

Övningsdagar och nyt period

Vanessa Johansson Jessica Örn Published Date 29.1.2013 9.24 Blog

Övningsdagar och nyt period

 

Nu är vi tillbaka i skolan efter ett välbehövligt och skönt jullov. Temat för denna period är grunderna i brottsutredning. Vi får lära oss om förundersökning med allt vad det innebär. Förra veckan hade vi bl.a. 4 lektioner i förhörspsykologi, då fick vi lära oss vad man skall tänka på då man håller ett förhör. Exempelvis hur man formulerar sina frågor, kan ha olika betydelser. Under veckan hade vi ganska mycket lektioner om förhör och förhörsteknik, ett mycket intressant och lärorikt tema, enligt oss.

Då vi kom tillbaka från jullovet, fick vi reda på att vi under denna period kommer att få följa med en tingsrättsförhandling samt en obduktion under skoltid. Obduktionen har väckt diskussioner bland klasskamraterna, då vi inte vet vad vi skall förvänta oss, samt hur man kommer att reagera på att se en avliden människa bli uppskuren och undersökt.

Efter all julskinka och choklad man ätit under jullovet, var det en smärre chock att inleda perioden med en sorts linjelöpningstest, vilket går ut på att springa fram och tillbaka och däremellan göra armhävningar, magmuskelövningar samt universalövningar. Dessutom varierar löpningen med framåt och bakåt löpning samt hopp på ett ben. Hela klassen klarade sig bra i testet, julmaten till trots!

Till slut tänkte vi ännu berätta om de två övningsdagarna vi hade den sista veckan före jullovet. På onsdagen hade vi en så kallad ”Butkaövning”. Då fick vi lära oss hur det går till då polisen för någon till häktet. Det var mycket man var tvungen att hålla reda på, och svårt att komma ihåg allting då man utförde övningen. Vi fick också inblick i häktesvakternas arbete i samband med tagandet i förvar. Följande dag fortsatte de praktiska övningarna, med olika punkter. Vi övade bl.a. gripande av en berusad person samt förande till häktet samt att skriva en anmälan över händelsen. Vi hade också en kollissionsövning där parterna i påkörningsolyckan var oense om vems felet var. För att få en bättre inblick i hur kommunikationen fungerar mellan polisen och nödcentralen fick vi öva på att vara nödcentralsdejour. Vi fick i praktiken öva det som vi har lärt oss på lektionerna från och med skolstarten. Det var bra att ha en övningsdag, för då fick man en bättre helhetsbild av utbildningen och yrket, samt att vi också märkte hur mycket, eller lite, som har fastnat efter lektionerna. Vi har nog ännu en lång bit kvar innan vi kan bege oss ut på vår arbetspraktik.

Klassen hälsar från ett soligt Hervanta!

Jessica Örn Polisstuderande bloggar Vanessa Johansson sv