Blogs

Blogs

Period fyra inleds

Oskar Pellas Published Date 15.10.2015 13.07 Blog

Hej alla läsare! Jag vill börja med att be om ursäkt för ett försenat blogginlägg. Jag försöker vara så punktlig det bara går med inläggen, men nu har jag faktiskt en bra ursäkt för förseningen. Nämligen att föregående två veckor har bestått av tentor som jag har läst på. Det känns som jag skriver väldigt mycket om våra tentor vi har, så nu ska jag försöka skriva om något annat!

Idag inleddes period fyra för oss. I period fyra kommer mycket av studierna kretsa kring maktmedel och polistaktik. Polisens olika maktmedel finns i redskapsbältet. Polisens redskapsbälte består av ett hölster för pistolen, samt olika fack för teleskopbatong, OC-gas, eller i folkmun kallad pepparspray, och handfängsel samt ett fack för ett extra magasin till pistolen. Det är ganska vanligt att poliser modifierar sitt redskapsbälte med extra utrustning som är till nytta i det dagliga arbetet.

Under denna vecka kommer alla i klassen att bli tilldelade sina maktmedelsredskap som jag listade ovanför. Vi kommer imorgon att spendera större delen av dagen på skjutbanan. Jag skulle ljuga om jag skulle säga annat än att alla i klassen ser fram emot att få prova skjuta. Jag har även för mig att under denna period kommer vi ha ett tillfälle där den som vill, får prova att bli sprejad med OC-gasen i ögonen, samt att bli skjuten med tasern som är en typ av elchockvapen. Jag har fått berättat för mig av elever i skolan att när man blir skjuten med tasern, är det den värsta smärta man någonsin kommer att uppleva. Som tur är varar det endast några sekunder. OC-gasen är det värre med, eftersom den sitter kvar en längre stund i ögonen trots att man tvättar ögonen efteråt. Det kommer säkert bli en intressant upplevelse, haha...

Från det ena till det andra så kommer hela klassen nästa vecka fara till Jakobstad till Optima. Vi har i klassen blivit indelade i olika grupper där varje grupp har ett eget tema de kommer föreläsa om. Olika teman är bland annat sociala medier, narkotika med mera. Jag kommer att föreläsa om skolan, allt som har med den att göra, och hur man söker hit. Jag har aldrig varit till Jakobstad, så det skall bli kul att se! Vi kommer föreläsa för grupper om 100-200 personer. Jag har aldrig haft en presentation för en grupp större än typ tjugo stycken, så det känns lite nervöst men det går säkert bra!

Jag tycker det är jättekul när ni läsare hör av er till mig med frågor om skolan, så var inte rädda för att skriva en rad till mig på oskar.pellas(at)poliisi.fi. Det behöver inte heller ha med skolan att göra. Har ni något särskilt ni vill att jag ska skriva om? Det är bara att skicka ett e-post! Jag läser mailen flera gånger varje vecka.

På återseende!

Oskar

Oskar Pellas Polisstuderande bloggar sv