Blogs

Blogs

Studieresa till Norge

Emma Salomäki Simon Hagman Published Date 7.11.2019 22.02 Blog

Hej igen läsare! Först vill vi be om ursäkt att inlägget kommer senare än vanligt, men vi har prioriterat andra skrivuppgifter vars deadline har kommit emot. Som vi skrev i vårt tidigare inlägg så skulle vi besöka Norge, vilket vi har gjort. Detta inlägg kommer att handla om vår studieresa till Norge som vi gjorde 14. - 17.10. En väldigt lyckad och intressant resa på alla vis, tillbaka till Finland reste vi med många erfarenheter och perspektiv rikare.

På måndag morgon lyfte flyget från Helsingfors mot Oslo. Från Oslo tog vi tåget vidare till Politihøgskolen i Stavern, som ligger ungefär 150 kilometer utanför Oslo. Ett otroligt fint skolområde som ligger vid ett gammalt kasernområde med havsutsikt. I Stavern fick vi följa med deras utbildning under dagen, samt se hur deras skolområde såg ut. Vi tog bland annat del av en lektion i första hjälp, och en lektion där tredje årets studerande fick maktmedelsutbildning med hjälp av simulatorteknik. Tredje årets studerande har under deras andra studieår varit ut på arbetspraktik så det var intressant att se deras nivå i utbildningen.

Före vi åkte på vår studieresa visste vi inte så mycket om den norska polisutbildningen, därför var det intressant att få se hurdana skillnader vi har länderna emellan gällande utbildningen. Maktmedelsövningar för de norska tredje årets studerande är till exempel sådana övningar som vi redan tränat på innan vår arbetspraktik börjat. Maktmedelssimulatorn som de hade under utbildningen var ett intressant och annorlunda sätt att öva olika situationer på. Simulatorn väckte en del diskussioner bland vår klass om det är bra eller mindre bra. Vi kunde iallafall konstatera att vi har en väldigt bra utbildning i Finland.

Följande morgon åkte vi tidigt vidare till Oslo Politihøgskolen där vi blev väl mottagna. I Oslo fick vi också ta del av utbildningen och kunde där jämföra våra utbildningar med varandra. Till utbildningen i Norge hör exempelvis livräddning av person ut vatten. Efter att ha tillbringat två intressanta dagar på Oslo Politihøgskolen for vi vidare till norska polisens utlänningsenhet där det ordnades ett informationstillfälle åt oss. Där hade också norska poliser planerat in en övningsdag till oss som skulle ske följande dag. Tidigt på morgonen den sista dagen åkte vi ut till utlänningsenhetens övningsområde där vi fick utbildning i hur deras verksamhet fungerar i praktiken. En mycket intressant utbildning som vi kommer att ha nytta av i vårt kommande arbete.

Vi är väldigt tacksamma över att vi fick möjligheten till denna studieresa, ett stort tack till de norska poliser, studerande och lärare som tog emot oss så väl. Ett stort tack också till våra lärare som var med, samt alla andra inblandade som möjliggjorde oss denna givande resa!

Ifall ni har frågor är det som vanligt att skicka mejl till oss på: simon.hagman(at)poliisi.fi eller emma.salomaki(at)poliisi.fi.

Emma & Simon

Emma Salomäki Polisstuderande bloggar Simon Hagman sv