Breadcrumb

Blogs

Blogs

Studieresa till Optima och Dragsvik

Emma Salomäki Simon Hagman Published Date 26.3.2019 21.53 Blog

Hej på er alla! Sedan vårt förra blogginlägg i februari har vi haft fullt upp i skolan med många sena kvällar. Vi har under den senaste månaden varit på två olika studieresor. I början av mars var vi på rekryteringsturné till andra stadiets utbildningar i Västra Nyland, samt till Dragsviks garnisonsområde. I slutet av mars for vi igen ut till Optima Trädgårdsgatan i Jakobstad där vi informerade studerande om olika viktiga ämnen. Besöken vi har gjort hör till två olika valbara kurser som vi studerande på den svenskspråkiga linjen har haft möjlighet att välja. Vi har själva stått för planeringen och utförandet av dessa kurser vilket har varit givande och roligt.

Första veckan i mars packade vi polisbilarna fulla med tillbehör och styrde ner mot Dragsvik. På vägen ner delade vi på oss och besökte fyra olika andra stadiets utbildningar. Vid skolorna berättade vi om hur det är att studera på Polisyrkeshögskolan samt annan allmän information om urvalsprovet och om själva skolan. I Dragsvik hölls senare på kvällen en studiemässa för beväringarna, där Polisyrkeshögskolan var representerad vid en punkt. Utöver studiemässan hade vi polisstuderande ställt upp med en presentation om polisutbildningen samt några stationer där beväringarna närmare kunde bekanta sig med till exempel polisens fordon, teknisk brottsundersökning samt polisens maktmedelsutrustning.

Under studiemässan kunde beväringar direkt via en dator skicka in ansökan till nästa polis YH-kurs som preliminärt har studiestart i januari 2020. Kön blev lång av beväringar och under kvällens lopp skickade ett tjugotal in sin ansökan. Rekryteringsturnén vid Dragsvik blev mer än lyckad.

I slutet av mars var vi sedan till Optima i Jakobstad där vi höll presentationer till drygt 250 elever på årkurs två. Presentationernas teman handlade bland annat om våld, rusmedel, trafikvett, olyckor samt om samhället. Optima studerande var indelade i sex grupper som cirkulerade i de olika stationerna. Tanken med presentationerna var att väcka tankar kring dessa ämnen men även väcka intresse av polisens arbete. I skolans café fanns en station därmed studeranden kunde ställa frågor om utbildningen eller annars bara komma och diskutera. Under dagen på Optima deltog också lokalpolisen från både Jakobstad och Karleby samt skolans egna skolpolis.

En ny period har nu börjat och vi är redan inne på den fjärde perioden. Mycket är på gång och vi gläds åt att vi hela tiden har alltmer övningar i praktiken. Våren är på kommande, snön smälter och vi njuter.

Kom ihåg att ansökningen till nästa svenskspråkiga polis YH-kurs är öppen. Har ni frågor om urvalsprocessen eller annat så tveka inte att skicka mejl till oss på: simon.hagman(at)poliisi.fi, emma.salomaki(at)poliisi.fi.

Emma & Simon

Emma Salomäki Polisstuderande bloggar Simon Hagman sv