Blogs

Blogs

Studieresan till Norge

Vanessa Johansson Jessica Örn Published Date 10.5.2013 8.44 Blog

Studieresan till Norge

 

Förra veckan hade hela skolan självstudievecka. Vår klass upprätthöll den svenskspråkiga kursens tradition att fara på studieresa till något av våra nordiska grannländer. Det var Norge som var i tur, och vi besökte två av Norges fyra polishögskolor.

Vi startade med bilar från Tammerfors tidigt på söndag morgon för att ta morgonflyget från Helsingfors till Oslo. Söndagens program var sightseeing i Oslo, vi gick runt i staden och besökte bl.a. slottet och regeringskvarteret, där bomben smällde av 2011. Det såg fortfarande förödande ut. Vi besökte även Oslos mest kända park; Vigelandsparken. Följande dag besökte vi Politihogskolen i Oslo, där vi fick lyssna på intressanta föreläsningar om Norges polisverksamhet.

Tredje dagen vi var i Norge satt vi oss på en expressbuss från Oslo till Stavern, där vi fick bekanta oss med den nyaste Politihogskolen i Norge. Där hade de bl.a. en skjutsimulator som vi fick testa på, det var häftigt! Den ca 2,5 h långa bussresan i norsk natur gav en del av klassens medlemmar bleka ansikten, liksom priserna i överlag i Norge… På kvällarna hade vi fritid, och åt god mat tillsammans med klassen. Fjärde dagen steg vi upp tidigt och hoppade på metron till flygplatsen, för att flyga hem till vårt trogna Finland!

Det var en rolig och omväxlande resa, och nu fortsätter vardagen här i skolan med bl.a. nödförstahjälp- och körutbildning.

En sak som vi blev väldigt konfunderade över då vi var i Norge var varför trafikljusen vid övergångställena har två röda gubbar istället för en. Vi frågade poliser, civilpersoner och bartendrar men vi fick inget säkert svar på vår fråga. Så, är det någon av våra läsare som vet svaret?

Jessica Örn Polisstuderande bloggar Vanessa Johansson sv