Breadcrumb

Blogs

Blogs

Tiivistä opiskelua ja mielenhallintaa

Maria Lahtio Published Date 15.6.2018 10.53 Blog

Pitkästä aikaa taas blogitekstin äärellä. Viimeisimmästä päivityksestäni on kulunut jo laittoman pitkä aika. Silloin elettiin talvea ja edessä oli joululoma. Melkein jopa hävettää tämä päivitystahti, mutta jos tuolloin talvella oli aikataulujen kanssa tiukkaa, niin voin puolustuksekseni sanoa, ettei työtahti ole juurikaan kevään mittaan helpottanut. Päinvastoin. Vuodenvaihteen jälkeen on tapahtunut paljon ja opintomme ovat edenneet nyt siihen pisteeseen, että tiistaina tentimme viimeisimmän rikosoikeuden kokeen ja eilen allekirjoittaneella alkoi ansaittu kuuden viikon mittainen kesäloma.

Palataanpa kuitenkin alkuvuoteen ja muistellaan mitä kaikkea onkaan tapahtunut.. Vuosi koululla alkoi voimankäytön ensimmäisen leirin merkeissä. Leirejä on kaiken kaikkiaan kolme koko opintojen aikana ja yksi leiri kestää noin viikon verran. Noina viikkoina harjoittelemme poliisin voimankäytöllisiä asioita kuten mm. ampumista, erilaisia taktiikoita, stressinhallintaa, tatamilla opittuja asioita käytännön harjoittein yms. Ensimmäisen leirin kohokohta oli varmasti kaikille ammunnan osanäyttökoe, jonka läpäisseet saivat luvan itsenäiseen harjoitteluun. Ammunnasta tulemme suorittamaan vielä loppunäytön kesäloman jälkeen kolmannella leirillä juuri ennen työharjoitteluun lähtöä.

Pian ensimmäisen leirin jälkeen alkoi toinen leiri, jossa pääpaino oli poliisin stressinhallinnassa ja siihen liittyvissä harjoitteissa. Mielenhallinta, mindfulness, mentaalivalmennus ym. ovat monelle ihmiselle vain trendisanoja ilman tietoisuutta sanojen merkityksestä. Poliisin työssä on erityisen tärkeää kyetä tiedostamaan oman mielen tuottamat kokemukset ja tulkinnat sekä kyetä tyynnyttämään oma mieli stressaavissa tilanteissa. Poliisin tulee olla hyvässä kunnossa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin ja siksi meille annetaan työkalut mielenhallinnan harjoittamiseen jo koulutuksen alkumetreillä.

Keväästä on jäänyt kaikkiaan melko heikot muistikuvat jatkuvan kiireen vuoksi. Välillä tuntuu jopa, että tässä on iskemässä nuoruusiän dementia, mutta ilmeisesti samaa vaivaa on monet opiskelijakollegatkin kokeneet. Muutamia asioita kuitenkin on jäänyt mieleen - mm. pakkokeinoja on päntätty hiki hatussa, samoin liikennerikosoikeutta. On luettu englantia, treenattu tietojärjestelmien käyttöä ja ehkä mieleenpainuvimpana kokemuksena vierailumme kuolemansyytutkinnan opintojen yhteydessä TAYSin obduktio-osastolla ruumiinavauksessa. Tästä pieni pätkä nähtiin myös Arman Pohjantähden alla -ohjelman kolmosjaksossa, jossa aiheena oli poliisivoimat.

Vielä tähän loppuun haluan kiittää kaikkia palautteen antajia ja teitä, jotka olette rohkeasti uskaltaneet lähettää kysymyksiä. Kiitos! Mielelläni vastailen koulutukseen liittyvissä kysymyksissänne. Jatkossakin minulle voi laittaa suoraan sähköpostia tuttuun osoitteeseen [email protected]. Nyt kuitenkin vastausta joutuu odottamaan syksyyn, sillä virkapostinikin lomailee aina heinäkuun loppuun asti. Touhujamme voi seurata myös Instagramin puolelta @poliisiammattikorkeakoulu ja Snapchatissä ”poliisiksi”.

Ihanaa kesää!

Maria