Breadcrumb

Blogs

Blogs

Tiivistä tahtia omissa ja tulevaisuuden poliisien opinnoissa

Anssi Ahonen Jani Ahonen Published Date 19.11.2013 15.22 Blog

Edellisen bloggauksen tapahtumien jälkeen on tapahtunut paljon. Opiskeluja Poliisiammattikorkeakoulussa on takana jo reilun kahden jakson verran, eli kolmisen kuukautta. Tänä aikana olen oppinut muiden luokkatovereiden tavoin paljon, sillä etenkin ensimmäisen jakson opiskelutahti oli todella tiivis. Erilaisia ryhmätehtäviä oli paljon, mutta myös yksilötehtäviä riitti jonoksi asti. Iltaisin ei siis ollut pulaa tekemisestä, etenkään kun koululla on tarjota mainiot puitteet itsensä kehittämiseen monella eri tavalla. Löytyy punttisali, uima-allas, tatamipinta-alaa pienen kylän verran, lenkkipolku ja ennen kaikkea sauna. Itse asiassa koulualueelta voi löytää montakin saunaa, mutta pääasiassa olen käyttänyt omasta asuintalostamme löytyvää yhteissaunaa, joka tuntuu muiden oppilaiden keskuudessa olevan todella vähäisessä käytössä.

Muista oppilaista puheen ollen voisinkin mainita, että omalla kurssillamme vallitsee aivan mahtava ryhmähenki. Muissa kouluissa tai yhteisöissä en ole tällaiseen törmännyt, mikä onkin todella sääli. Kurssillamme on 24 opiskelijaa ja mielestäni kaikki tulevat toimeen keskenään erinomaisesti ikäeroista ja taustoista riippumatta. Toki meiltä tulevina poliiseina odotetaankin, että tulemme toimeen keskenämme. On kuitenkin erittäin hienoa huomata, että se tulee porukassamme luonnostaan eikä vain pakon edessä.

Sanovat että vaatteet tekevät miehen, tässä tapauksessa poliisimiehen. Kurssimme sai kovan odotuksen jälkeen virkavaatteet kakkosjakson loppupuolella. Olikin melko dramaattista kävellä ensimmäisen kerran luokkaan, joka oli täynnä poliisiasuisia ihmisiä totuttujen siviilivaatteiden sijaan. Saatikka sitten itse vetää kyseiset vaatteet yllensä.

Ensimmäiset kaksi jaksoa olivat hyvin teoriapainotteisia, mutta pikkuhiljaa mukaan alkaa tulla myös käytännön poliisityön asioita. Toisen jakson aikana pääsi ajelemaan hieman autolla, niin koulun alueella kuin sen ulkopuolellakin. Meillä oli myös ajoneuvon käsittelykoe, jonka itse onnistuin tyylikkäästi tyrimään heti kättelyssä peruuttamalla aavistuksen liian pitkälle. Sapetti, mutta uusinta on muutaman viikon päästä.

Kolmannella jaksolla käytäntö hiipii entistä vahvemmin kuvioihin. Kirjoitan tätä tekstiä ollessani yövuorossa koulun päivystyksessä. Tässä saa ilmeisesti jonkinlaisen käsityksen siitä, minkälaista on tehdä yövuoroa tai ylipäätään toimia turvallisuusalan työtehtävissä. Nyt kolmannella jaksolla meillä alkoi myös voimankäytön opetus... joten vapise Yoda!

Jani

--

Poliisikoulutus elää murrosvaihetta. Tavoitteena on, että vuoden 2014 alusta astuu voimaan uusi laki Poliisiammattikorkeakoulusta. Kaikki tutkintotasot tulevat uudistumaan aina poliisin perustutkinnosta päällystökurssiin asti. Poliisin perustutkinto tulee muuttumaan ammattikorkeakoulutasoiseksi ja nykyinen alipäällystötutkinto tulee tästedes kulkemaan esimiestyön ja työnjohdon erikoistumisopintojen nimellä. Poliisipäällystökurssi taas tulee tulevaisuudessa käsittämään ylemmän ammattikorkeakoulun opintoja. Koko paketti tulee siis uudistumaan, ja ensimmäiset kokelaat aloittavat uudenmuotoisen poliisin peruskoulutuksen syksyllä 2014.

Oma roolini muuttui syksyn aikana kurssimme edustajan tehtävistä Poliisiammattikorkeakoulun oppilaskunnan puheenjohtajaksi, ja olenkin päässyt heti pureutumaan koulutusuudistuksen kiemuroihin. Edeltäjäni kävi eduskunnan sivistysvaliokunnan kuultavana jo aiemmin syksyllä. Myös hallintovaliokunta halusi kuitenkin kuulla Poliisiammattikorkeakoulun oppilaskunnan kannan koulutusuudistukseen, ja näin ollen matkasimme oppilaskunnan varapuheenjohtajan kanssa lokakuussa Helsinkiin eduskuntaan antamaan toisen lausunnon. Otimme kantaa erityisesti opintososiaalisiin etuuksiin, jotka tulevat radikaalisti muuttumaan siirryttäessä ammattikorkeakoulututkintoon. Tällä hetkellä oma tilanteemme on vielä opintososiaalisesti katsoen hyvä, mutta tulevat opiskelijat tulevat kohtaamaan hieman enemmän taloudellisia haasteita mm. asumisen ja ruokailun suhteen. Viimeinen nykymuotoinen poliisin perustutkintokurssi aloitti opinnot 11.11.2013. Eli käytännössä taukoa uusien opiskelijoiden opintojen aloittamisessa tulee lähes vuoden verran.

Poliisin koulutusrakenneuudistuksen valmistelemiseksi, suunnittelemiseksi ja käytännön toteuttamiseksi on asetettu hanke, joka kulkee nimellä "Puristus". Se koostuu tällä hetkellä yhteensä kymmenestä työryhmästä. Järjestimmekin koululla lokakuussa pienimuotoisen opiskelijatapahtuman koskien koulutusuudistusta, jossa työryhmien jäsenet esittelivät omia vastuualueitaan. Näitä olivat mm. uudistuva haku koulutukseen, valintamenettelyt, työharjoittelun muutokset ja uusi opintosuunnitelma jne. Nimesimme tapahtuman "Puristus-Approksi", maineikkaan korkeakouluopiskelijoiden tapahtuman nimeä mukaillen. Tapahtuman loppuhuipennuksena Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg lunasti lupauksensa puhumastaan siirtymästä uuteen koulutukseen. Hän palkitsi opiskelijoiden runsaan opiskelijoiden osallistumisen tapahtumaan laskeutumalla köyden varassa näytöstyyliin erään koulualueen asuintalon katolta opiskelijoiden ja henkilökunnan kannustaessa. Hän suoriutui siitä hienosti "pienestä" korkeanpaikankammostaan huolimatta. Tämä oli mielestäni todella hieno tapa osoittaa olevansa myös täysimittaisesti mukana koulutusuudistuksen siirtymävaiheessa myös meidän opiskelijoiden silmissä.

Tästä eteenpäin tulevia haasteita oppilaskunnalla tulee olemaan ammattikorkeakouluun siirryttäessä opiskelijakunnaksi muuttuminen ja sen tuomat muutokset arkeemme. Itse olen myös avoimin mielin uudessa tehtävässäni päivittäisen opiskelun ohella ja uskon sen koituvan vielä hyödyksi tulevaa työelämää ajatellen. Paljon on vielä opittavaa, niin oppilaskuntatyöstä kuin poliisin ammatistakin. Onneksi tukena ovat päivittäin myös muut oppilaskunnan ja muiden kurssien kokeneemmat jäsenet sekä koulun henkilökunta. Odotankin innolla tulevia haasteita!

Jani

Onko sinulla blogimme lukijana kysymyksiä, kommentteja tai vaikka ideoita? Mistä haluaisit tässä blogissa kuulla? Heitä rohkeasti viesti osoitteeseen: [email protected] tai [email protected].