Breadcrumb

Blogs

Blogs

Uppdrag via radion till patrullen: ”Häke KP423, tehtävä: kuollut henkilö”

Emma Salomäki Simon Hagman Published Date 30.3.2020 22.07 Blog

Uppdrag via radion till patrullen: "Häke KP423, tehtävä: kuollut henkilö"

Hej alla läsare och hälsningar från Finlands centrum Jakobstad! Det har nu gått några månader sedan ni har hört något från mig. I december 2019 påbörjade jag min praktikperiod på Jakobstads polisstation och har sedan dess varit på övervaknings- och alarmverksamheten. Framför mig väntar nu utredningsdelen som kommer att pågå hela sommaren. I detta inlägg tänkte jag berätta om mina erfarenheter från praktiken så här långt.

Fyra månader har gått sedan jag påbörjade praktiken och mycket har jag fått vara med om. Många gånger har jag förundrats över hur omväxlande polisarbetet kan vara, under en och samma dag kan man ha väldigt olika uppdrag. En dag som speciellt lämnat i mitt minne var när jag och min patrullkompis fick i uppdrag att söka efter en skadad fågel som flugit in i en elledning, samtidigt som våra patrullkompisar var på ett annat uppdrag och skulle ge dödsbud. Andra dagar kan vara så lugna så att man till och med hinner patrullera i skärgården och njuta av det fina vårvädret. Det mest roliga i polisarbetet är det att man aldrig vet vad som väntar under ett arbetsskift.

Under denna tid jag varit på praktik har jag lärt mig många nya saker. I Polisyrkeshögskolan har vi gått igenom teori samt haft många praktiska övningar, nu har jag fått ta del av hur det sköts i det verkliga polisarbetet. Under praktiken har man alltid en egen handledare med sig som hjälper, stöder och vägleder i arbetet. Jag har under den tid jag varit på praktik fått känna mig som en polis i gänget.

Som polis får man vara med om många saker som på ett eller annat sätt berör en. Jag har konstaterat att man som polis behöver vara stark i psyket. Samhällets baksida ser man mycket av och ibland påminns man om hur bra ställt man har det själv. Rubriken jag valt till detta inlägg är ett uppdrag som utropas via radion till patrullen. Under dessa fyra månader har jag hunnit med några uppdrag där det handlat om död person, och varje gång bildas en klump i magen, vem har dött? är det ett barn eller ung person? och så vidare. Många tankar hinner cirkulera i hjärnan under vägen till uppdraget. Efter varje uppdrag som på ett speciellt sätt väckt tankar har jag fått möjligheten att diskutera igenom dessa med min handledare.

Summa summarum kan jag konstatera att jag valt rätt yrke, jag trivs väldigt bra och polisarbetet har uppfyllt mina förväntningar och lite till. Nu ser jag fram emot att börja på utredningsdelen och även där få lära mig nya saker.

I dagstidningar och nyheter får ni dagligen ta del av coronavirusets framfart, så därför tänker jag inte i behandla det i någon större utsträckning.

Som vanligt, har ni några frågor så är det bara att skicka e-post till mig på simon.hagman(at)poliisi.fi.

Simon

Emma Salomäki Polisstuderande bloggar Simon Hagman sv