Breadcrumb

Blogs

Blogs

Med ett och ett halvt år i bakspegeln

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Published Date 5.2.2018 12.09 Blog

Med ett och ett halvt år i bakspegeln och en liten uppdatering från fältet

Hej alla bloggläsare! Det har varit ett lite längre uppehåll med bloggen nu. Vi har nu varit ute på praktik i drygt en månad. För tillfället jobbar vi båda två på fältet, vilket betyder att vi kör alarm-uppdrag och övervakar allmän ordning och säkerhet såväl på dagarna som på nätterna. Vi trivs väldigt bra och vi känner båda två att vi valt rätt yrke. Under skoltiden konstaterade vi samma sak, men nu kan vi konstatera det med facit i hand. Vi tänkte berätta mera om vad vi arbetar med på fältet i senare inlägg, då vi har mer kött på benen.

Även om vi nu inlett vår praktikperiod så kommer vi fortsättningsvis att fortsätta med bloggandet. Framöver kommer vi beskriva våra egna upplevelser om arbetet och hur det är att komma ut i arbetslivet som studerande och nybliven yngre konstapel. Som ovan nämnt kommer vi båda två att arbeta på fältet först. Sen kommer vi att flytta över till brottsutredningen, på så vis kommer vi att få vara med och se hur de olika avdelningarna på en polisinrättning jobbar. Nedan tänkte vi berätta lite om vad vi gjorde i skolan under de sista veckorna i december.

De sista veckorna före vi åkte ut på praktik var väldigt intensiva. Alla kurser skulle tentas bort och så hade vi också en sista storövning den sista veckan där vi sattes på prov inom olika områden som polisarbetet innebär. Allt från trafikuppdrag till brottsplatsundersökningar och husrannsakningar. Alla uppdrag vi fick sköttes från början till slut, alltså från att vi som patruller tog emot larmuppdrag via larmcentralen till ett färdigställt förundersökningsprotokoll med allt vad ett sådant innehåller. Efter den sista övningsdagen åkte vi in till Tammerfors centrum med klassen och lärarna på en trerätters middag. En väldigt trevlig kväll hade vi där vi tillsammans kollade på videoklipp och fotografier från tiden i skolan. En kväll med mycket skratt.

De sista dagarna på skolan bestod av skräckblandad förtjusning, packande och fixande. Samtidigt som vi hade tentamina och övningsdagar, skulle vi städa våra lägenheter i Tammerfors, packa alla våra saker och säga hejdå till alla kurskamrater. Visst kommer vi ses igen redan i maj för några närstudieveckor på Polisyrkeshögskolan men det var aningen ledsamt att säga hejdå till klasskompisarna. Samtidigt som det kändes spännande att fara ut på praktik så var det också lite skrämmande. Har det gått så här snabbt? Är vi redo för detta? Det kändes nästan som att vi började utbildningen bara för några veckor sedan...

Den första dagen som vi satt i polisbilen på jobbet är nog en dag som vi båda två sent kommer att glömma. Det hela kändes overkligt och samtidigt spännande. Samma sak med det första uppdraget man fick från larmcentralen, första bilen man stannade och första blåljuskörningen är stunder som kommer att lämna i minnet.

Som alla andra jobb så har också polisarbetet sina mindre trevliga stunder. Fast vi båda bara hunnit jobba lite på en månad har vi fått se ett och annat av samhällets negativa sida. Som polis vet man aldrig vad man kommer att möta när man inleder sitt skift. Men vi har också märkt att sammanhållningen mellan arbetskollegorna är väldigt bra, och att man är väldigt mån om att prata igenom uppdrag som kanske varit lite jobbigare, till exempel olyckor som haft en dödlig utgång.

Kom utvilad och förberedd till urvalsproven!

Urvalsproven till den svenskspråkiga polisutbildningen som startar i augusti kommer att gå av stapeln nu i februari. Till er som blivit kallade till urvalsproven vill vi önska lycka till och kör hårt. Kom utvilad och förberedd till proven och gör ert bästa. Hoppas vi ses till hösten i Hervanta. För som behöver tips och extra motivation inför inträdesproven rekommenderar vi att ni läser våra tidigare inlägg och speciellt inlägget Några tips inför urvalsprovet som vi skrev i maj förra året. Våra blogginlägg hittar ni som vanligt på Polamks hemsida och under fliken Polisstuderande bloggar. Vi kan också säga att i det här jobbet så väntar man redan på nästa skift när man sätter sig i bilen och åker hem från föregående skift, så lycka till. Ni har gjort ett bra val när ni sökte till polisutbildningen!

Som vanligt kan ni kontakta oss via mail på adresserna daniel.lundqvist(at)poliisi.fi eller elias.forsblom(at)poliisi.fi ifall ni har frågor angående polisutbildningen.

Daniel & Elias

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Polisstuderande bloggar sv