Poliisikoirilla uusia erikoistumisalueita – elektronisten esineiden etsintä testattavana

Julkaisuajankohta 5.9.2022 14.38
Uutinen

Suomen poliisi on parin vuoden ajan kokeillut eritekoirien käyttöä rikostutkinnassa, ja nyt eritekoirakoulutus on virallistettu yhdeksi poliisikoirien erikoiskoulutusaloista. Seuraavaksi poliisikoiralaitos testaa elektronisten esineiden etsintää poliisikoirilla.

Poliisikoiralaitos selvittää uusia erikoiskoulutusaloja aina kentän eli poliisitoiminnan tarpeiden mukaan. Nyt poliisikoiralaitos tutkii, voiko poliisikoiran kouluttaa etsimään kätkettyjä puhelimia, kovalevyjä sekä muistikortteja ja -tikkuja.

– Elektronisten esineiden etsintään erikoistuneet koirat voisivat olla avuksi poliisin rikospaikkatutkinnassa. Olemme hankkineet yhden koiran, jolle olemme opettaneet elektronisten esineiden etsintää erilaisista ympäristöistä, kuten asunnoista, autoista ja varastoista, sanoo poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pekka Kokkonen.

– Syksyn aikana jatkamme tämän kokeilukoiran koulutusta ja valmistelemme mahdollista testausjaksoa poliisiyksiköiden kanssa. Elektronisten esineiden etsintäkoirien pilottikäytöstä päättää Poliisihallitus ensi vuoden aikana.

Eritekoirat apuna seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkinnassa

Suomen poliisi on kokeillut eritekoirien hyödyntämistä rikostutkinnassa muutaman vuoden ajan, ja kokemukset ovat olleet niin hyviä, että Poliisihallitus on hyväksynyt eritekoirien koulutuksen poliisikoiratoiminnan uudeksi erikoiskoulutusalaksi. Poliisi käyttää eritekoiria myös muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa.

– Eritekoira on merkittävä ja tehokas tutkinnan apuväline erityisesti seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkinnassa. Koirat voivat löytää siemennestetahroja, joita poliisi ei muuten löytäisi kenttäolosuhteissa. Tähän mennessä eritekoiria on Suomessa käytetty jo yli 40 rikospaikkatutkimuksessa. Suomen poliisilla on nyt kuusi eritekoiraa ja kaksi uutta koiraa on koulutettavana, kertoo Pekka Kokkonen.

Poliisikoiria on Suomessa yhteensä noin 250. Osa poliisikoirista on monikäyttöisiä partiokoiria. Ne saavat koulutuksen hallittavuuteen, voimankäyttöön, jäljestämiseen, henkilöetsintään sekä esine- ja rikospaikkaetsintään. Lisäksi niille opetetaan jokin erikoiskoulutusalue, kuten huumausaineiden tai räjähdysaineiden etsintä. Osa poliisikoirista on erikoiskoiria, jotka toimivat vain omalla erikoistumisalueellaan, kuten räjähdys- tai huumausaineiden etsinnässä tai avustamassa palonsyyntutkintaa. Poliisikoiralaitos hankkii ja omistaa kaikki Suomen poliisikoirat.

Hämeenlinnassa sijaitseva poliisikoiralaitos on osa Poliisiammattikorkeakoulua.

Poliisiammattikorkeakoulu Poliisikoulutus Tampere