100-vuotias poliisikoulutus: yleisötapahtumia ja uutta poliisihistoriaa

Julkaisuajankohta 13.8.2018 10.34
Uutinen

100-vuotias poliisikoulutus: yleisötapahtumia ja uutta poliisihistoriaa

Valtiollisen poliisikoulutuksen alkamisesta ja Valtion poliisikoulun perustamisesta tulee syyskuussa 2018 kuluneeksi sata vuotta. Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk) järjestää juhlavuoden kunniaksi Avoimet ovet -tapahtuman ja avaa harjoituskaupungin ovet yleisölle ensimmäistä kertaa. Historiantutkijoiden tekemä tutkimustyö suomalaisen poliisikoulutuksen vaiheista on puolestaan koottu teokseen, joka avaa uudesta näkökulmasta poliisikoulutuksen historiaa osana muuttuvaa yhteiskuntaa.

Aluksi poliisikoulutus ei ollut kattavaa eikä järjestelmällistä, vaan lainvalvontatehtäviin tultiin useita eri reittejä, myös niin sanotusti pystymetsästä. Itsenäisen Suomen poliisikoulutus on kuitenkin jatkuvasti kehittynyt reagoimalla yhteiskunnan odotuksiin sekä ammatillisten vaatimusten ja yleisen koulutustason nousuun.

- Tämän päivän Poliisiammattikorkeakoulu on maamme ainoa poliiseja kouluttava oppilaitos. Polamk on kansainvälisesti tunnettu, moderni poliisikorkeakoulu ja suomalaisten nuorten keskuudessa yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista ammattikorkeakouluista, sanoo rehtori Kimmo Himberg .

- Historiantutkijoiden tekemää työtä on luonnehdittu ainutlaatuiseksi. Toivon, että nämä uudet näkökulmat auttavat meitä tämän päivän poliisikoulutuksen ammattilaisia ymmärtämään, että työmme tulokset vaikuttavat paitsi poliisin, myös koko yhteiskunnan tulevaan kehitykseen. Rakennamme perustuksia tulevaisuuden kollegoille - ja tulevaisuuden Suomelle. Samalla kun arvostamme historiaamme, katseemme on suunnattu tulevaisuuteen.

Historiateos Muodollisesti pätevä? Poliisikoulutus itsenäisessä Suomessa on historiatutkimus poliisikoulutuksesta lähes nollapisteestä nykypäivään. Teos julkaistaan 7.9. eli lähes päivälleen sata vuotta hetkestä, jolloin suomalaisen poliisikoulutuksen on katsottu alkaneen. Teos on ladattavissa sähköisesti Polamkin verkkosivuilta myöhemmin syyskuussa.

Avoimien ovien päivässä 8.9. tekemistä koko perheelle

Juhlavuoteen liittyen Polamkissa Tampereen Hervannassa järjestetään lauantaina 8.9. avoimien ovien päivä. Koko perheelle suunnatussa tapahtumassa esitellään poliisin koulutusta ja toimintaa.

Päivän aikana voi muun muassa tutustua poliisin kalustoon, poliisikoiratoimintaan ja rikostutkintaan sekä seurata drone-lennätyksiä. Vieraat voivat myös tehdä kierroksen Polamkin harjoituskaupungissa ja kokeilla turvavyösimulaattorissa, miltä tuntuu pyörähtää auton kanssa ympäri. Perheen pienimmille on oma tehtävärasti, jossa voi suorittaa dekkaripassin. Ohjelmalavalla esiintyy Polamkin opiskelijoiden bändi.

Poliisikoulutuksen historiaan voi tutustua avoimien ovien päivän aikana Poliisimuseon Muodollisesti pätevä - Poliisikoulutus 100 vuotta -näyttelyssä, johon järjestetään tapahtumapäivänä ilmaisia yleisöopastuksia. Erikoisnäyttelyssä museovieraat pääsevät kurkistamaan esimerkiksi Suomenlinnan poliisikoulun oloihin ja seuraamaan murhatutkimuksen etenemistä Espoon Otaniemen Poliisiopistossa. Näyttelyssä voi kuunnella poliisiopiskelijoiden ja opettajien muistelmia, katsoa vanhoja opetusfilmejä sekä tutustua nykyisiin valintakokeisiin kuuluviin kuntotesteihin.

Poliisimuseossa voi tutustua myös 360-videoinnin avulla toteutettuun partioajopeliin ja lastenosasto poliisikamari Pokelaan . Poliisimuseo on tapahtumapäivänä avoinna kello 10 - 17.

» Avoimien ovien päivän tarkka ohjelma ja lisätietoa juhlavuoden muista tapahtumista: polamk.fi/poliisikoulutus100

Poliisiammattikorkeakoulu Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen