Järjestyslailla vain vähän muutosta yleisen paikan valvontaan

Julkaisuajankohta 29.5.2008 0.00
Uutinen

Lokakuussa 2003 tuli voimaan järjestyslaki, joka korvasi kuntien järjestyssäännöt. Laki yhtenäisti yleisellä paikalla tapahtuvien rikkomusten valvonnan ja antoi sille oikeudellisen perustan. Järjestyslaki sisältää yleisiä ja erityisiä säännöksiä siitä, mitä yleisillä paikoilla ei ole sallittua tehdä.

Poliisiammattikorkeakoulun julkaisemassa tutkimuksessa Laki ja järjestys? Poliisien ja kaupunkilaisten näkemyksiä järjestyslaista sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnasta selvitetään lakiuudistuksen vaikutuksia haastattelemalla yhtäältä lain soveltajia ja toisaalta sen kohteena olevia. Tutkimuksessa kysyttiin mielipiteitä eri tehtävissä työskenteleviltä poliiseilta ja kymmenen suurimman kaupungin asukkailta.

Julkijuopotteluun puuttumista toivotaan

Tutkimuksen mukaan sekä kaupunkilaiset että poliisit pitävät järjestyslakia tarpeellisena ja häiriöihin puuttumista tärkeänä, jotta suurilta ongelmilta vältyttäisiin. Kaupunkilaisten mielestä yleistä turvallisuutta parantaisi erityisesti, jos alkoholin nauttimista valvottaisiin nykyistä tarkemmin. Sen sijaan alkoholin anniskeluun ei haluta puututtavan.

Suurin osa järjestyslain perusteella annetuista sakoista liittyy teräaseiden ja muiden vaarallisten esineiden hallussapitoon.

- Järjestyslain merkitys väheneekin, jos teräaseiden hallussapitoa koskevat pykälät siirretään rikoslakiin, kuten rikoslain kokonaisuudistuksen tavoitteissa ehdotetaan, tutkija Outi Roivainen arvioi.

Asunnottomat ja nuoret kontrollin kohteina

Poliisien ja suurimpien kaupunkien asukkaiden lisäksi tutkimuksessa haastateltiin helsinkiläisiä nuoria ja asunnottomia.

Tutkimuksen mukaan nuoret ja asunnottomat kokevat yleisen paikan valvomisen kohdistuvan etenkin heihin. Asunnottomat kokevat lisäksi, että puuttumisen peruste on pikemminkin ulkonäkö kuin häiritsevä käyttäytyminen.

- Vaikka nuoret koetaan usein häiriön aiheuttajiksi yleisellä paikalla, tulisi nuorilla ja aikuisilla olla yhtäläinen oikeus julkiseen tilaan, toteaa tutkija Elina Ruuskanen.

Lisätietoa julkaisusta saa Poliisiammattikorkeakoulun www-sivuilta kohdasta Julkaisut .

Poliisiammattikorkeakoulu Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen