Käytä urheilua työkaluna
Ajattelin hieman kirjoittaa itselleni rakkaasta aiheesta eli urheilemisesta.
Koulumme tarjoaa meille aivan loistavat puitteet kaikenlaiseen urheiluun. Meiltä löytyy erittäin kattava kuntosali, liikuntasali, ulkojuoksurata, uima-allas ja minulle kaikista rakkain eli tatami. Tilat ovat erittäin mukavasti käytettävissä opetuksen ulkopuolisella ajalla. Koulumme siis kannustaa ja mielestäni myönteisellä tavalla myös hiukan painostaa liikkumaan, sillä kuntoamme testataan koulun aikana monipuolisesti. Poliisilta odotetaan hyvää kuntoa.
Meidän koulutukseemme sisältyy erilaisia fyysisen kunnon testejä, lukuisia tenttejä, poliisin perustehtävien harjoituksia, stressinhallinnan koulutusta ja ehdottomasti minulle jännittävintä uuden opettelua eli ammunnan koulutusta. Miten tämä kaikki nyt sitten liittyy blogin otsikkooni urheilusta?
Olen huomannut, että taustani kamppailu-urheilussa on muokannut näkemystäni kaikkeen, mitä teen. Kilpaurheilu on ensinnäkin opettanut pitämään toimintakyvyn ylhäällä ja kunnossa silloinkin, kun on hengästynyt. Hienomotoriikka ei ole siis täysin kyykännyt, vaikka happikone on ollut punaisella ja maitohappo iskenyt lihaksiin. Minuutin mittaiset erätauot ovat opettaneet ja vaatineet hengityksen ja sykkeen palauttamista tilanteessa, jossa edessä on edelleen seuraava usean minuutin mittainen stressitasoiltaankin erittäin korkea maksimisuoritus. Paras anti on silti ollut se, että fyysisen kunnon korkea taso ja sitä myötä maksimisuorituksissa tapahtuva suoriutuminen ovat nostaneet myös psykologista suoritustasoa, sillä ajatus on harjoitettu pysymään kirkkaana ja hoksottimet ovat toimineet nopeasti.
Olen itsevarma uuden edessä, sillä tiedän omat rajani, kiitos urheilun ja erityisesti kamppailu-urheilun.
Polamkissa meille opetetaan stressin fyysisten reaktioiden hallintaa muun muassa hengitystekniikoiden ja mielikuvaharjoitusten avulla. Haluan kannustaa urheilemaan ihan siitä syystä, että mikäli tilanne vaatii korkeaa fyysistä suorituskykyä, ei hengitysharjoituksista ynnä muista ole apua, jos ei ole luottamusta omaan kuntoon. Hengitysharjoitukset eivät myöskään laske sykettä yhtä tehokkaasti, jos yksilöllä ei ole kuntopohjaa. Sydämen on oltava kunnossa, se on meidän tärkein fyysinen työkalumme. Pidä sydämestäsi siis hyvä huoli.
Jokainen vaativa tilanne, on kyse sitten vaikeasta tentistä tai uima-altaan päästä päähän sukeltamisesta, alkaa omasta suhtautumisestasi. Ensin on oltava uskoa onnistumiseen. Usko tulee harjoittelusta. Urheilu lisää uskoa kaikkeen sinussa itsessäsi.
Kun mittaat itseäsi urheilusuorituksissa, mittaat itseäsi myös henkisesti, ja kaikki tämä siirtyy välillisesti myös muuhun tekemiseesi. On siis hyvä olla tavoitteita, ovat ne minkä kokoisia ja millaisia tahansa. Ne muuttavat kärjistetysti sanottuna pelkän liikunnan urheiluksi.
Kerron vielä hieman siitä ammunnasta, joka on minulle ollut jännittävin asia opinnoissa. Kunnioitan tuliaseita, eikä minulla ollut juuri mitään kokemusta ampumisesta ennen Polamkia.
Jokaisen ammunnan alussa olen ollut hyvin hermostunut, vaikka samalla olen ollut varma, että opin tämänkin taidon. Meidän käytössämme on itsenäiseen harjoitteluun niin sanottu deco-ase, jonka kanssa on mahdollista harjoitella vakaata liipaisua ja turvallista aseen käsittelyä. Olen usein ennen sen kanssa harjoittelua käynyt kuntosalilla treenaamassa käsiä, jotta olen saanut ne tutisemaan hieman enemmän ennen tarkkuutta ja keskittymistä vaativaa liipaisinharjoittelua. Olen siis käyttänyt urheilua työkaluna.
Olen tuonut deco-aseen kanssa harjoitteluun kaikki hengitysharjoitteet, joilla olen aiemmin urheilussa itseni ja hermostoni rauhoittanut. Joskus tämä on vaatinut aikaa 10 minuuttia, joskus kaksi, mutta toiminut se on.
Mieti, voisitko itse hyödyntää urheilua myös muussa kuin kunnon kohottamisessa. Saat ehdottomasti jakaa vinkkisi myös minulle.
Jos sinulle heräsi ajatuksia aiheesta, voit laittaa minulle sähköpostia: [email protected].
Urheilun iloterveisin,
Suvi