Lähisuhdeväkivaltaan puututaan Euroopan maissa verrattain hyvin

Julkaisuajankohta 23.4.2020 11.02
Uutinen

Kahdeksassa Euroopan maassa tehdyn tutkimuksen perusteella viranomaiset kykenevät puuttumaan melko hyvin lähisuhdeväkivaltaan.

Lähisuhdeväkivallan uhrien kanssa työskentelevien viranomaisten ja muiden toimijoiden yhteistyötä tutkivassa IMPRODOVA-hankkeessa haastateltiin vuoden 2019 aikana 296 ammattilaista kahdeksassa maassa. Tutkimustulosten perusteella maat toimeenpanivat kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteitaan verrattain hyvin. Jokaisessa maassa poliisilla oli riittävät toimivaltuudet puuttua tehokkaasti väkivaltaan. Oikeuksiin kuuluivat esimerkiksi väliaikaisen lähestymiskiellon määrääminen ja epäillyn kiinniottaminen.

Tutkimuksessa esiin nousseet puutteet liittyivät erityisesti ammattihenkilöstön koulutukseen kaikista lähisuhde- ja perheväkivallan muodoista, viiveisiin juttujen siirtymisessä tutkintaan sekä paikoin myös erikoistuneiden poliisien määriin.

- Suomessakin vain harva ammattilainen on saanut lähisuhdeväkivallan torjumiseen koulutusta. Tehokas puuttuminen lähisuhdeväkivaltaan kuitenkin edellyttää, että ammattilaiset ymmärtävät selkeästi oman ja muiden toimijoiden roolit ja vastuut sekä osaavat kartoittaa lähisuhdeväkivallan riskitekijät heti ensimmäisestä asiakaskohtaamisesta lähtien, sanoo tutkija Marianne Mela Poliisiammattikorkeakoulusta.

Ammattilaisten yhteistyössä ja väkivallan kirjaamisessa haasteita

Vain osassa maista oli käytössä systemaattiset työkalut toistuvan väkivallan riskin arviointiin. Myös niissä maissa, joissa jokin työkalu oli käytössä, ammattilaiset kaipasivat lisää koulutusta menetelmien käyttöön.

Haastatellut ammattilaiset kokivat puutteita moniammatillisessa yhteistyössä sekä väkivallan kirjaamisessa. Kirjaamiskäytäntöjen vaihtelun havaittiin jopa heikentävän tehokasta väkivaltaan puuttumista.

Vahvuuksina tutkimukseen osallistuneet pitivät mahdollisuutta erikoistua lähisuhdevallan torjuntaan ja tunnistamiseen. Tällöin myös väkivallan riskin arvioiminen oli tehokkaampaa ja nopeampaa. Myös uhrin turvallisuuden parantamiseen keskittyviä yhteistyörakenteita pidettiin toimivina. Esimerkkinä hyvästä käytännöstä nostettiin esiin skotlantilainen MARAC (moniammatillinen riskinarviointikokous), joka on käytössä monin paikoin myös Suomessa.

Tiedon jakamisen tehostamiseksi haastatteluissa nousi esiin tarve koordinoida paremmin eri ammattilaisten yhteistyötä sekä kehittää käytännönläheisiä menetelmiä ja uusia IT-ratkaisuja.

Tutkimus selvitti, miten poliisi ja muut ensi käden toimijat, kuten terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset, puuttuvat lähisuhdeväkivaltaan eri Euroopan maissa (Saksa, Ranska, Itävalta, Portugali, Slovenia, Iso-Britannia/Skotlanti, Unkari ja Suomi). Ammattilaisten vastauksia peilattiin kunkin maan voimassa olevaan lainsäädäntöön ja toimintaohjeisiin sekä kansainvälisiin ihmisoikeusvelvoitteisiin.

IMPRODOVA on EU:n rahoittama tutkimus- ja innovaatioprojekti, jonka tavoitteena on kehittää poliisin ja muiden ensi käden toimijoiden puuttumista lähisuhdeväkivaltaan eri Euroopan maissa. Suomesta projektissa ovat mukana Poliisiammattikorkeakoulu ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Hanke kestää kevääseen 2021 asti.

Hankkeen verkkosivut (englanniksi): improdova.eu

Hanke Polamkin verkkosivuilla: polamk.fi/tki/projektihaku/improdova

Tutkimusjulkaisut ovat saatavilla maksuttomina englanniksi:

The implementation of international norms and national best practices of frontline responders to domestic violence

Risk assessment and case documentation instruments used by frontline responders of Domestic Violence

Identifying gaps and bridges of intra-and inter-agency cooperation

Poliisiammattikorkeakoulu Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen