Lapset kokevat väkivaltaa useammin kuin aikuiset

Julkaisuajankohta 3.10.2008 0.00
Uutinen

Lokakuussa julkaistava Suomen ensimmäinen kattava lapsiuhritutkimus kertoo, että lapsiin kohdistuva väkivalta on varsin yleinen ilmiö. Poliisiammattikorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaiset lapset ja nuoret kokevat väkivaltaa useammin kuin aikuiset.

Tutkimus toteutettiin tammikuussa 2008 koululaiskyselynä 12- ja 15-vuotiaille kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille lapsille. Kyselyyn vastasi 13 515 lasta ympäri Suomea.

Kyselyyn vastanneet ovat edustava otos Manner-Suomen suomen- ja ruotsinkielisistä kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisista. Raportti antaa kattavan kuvan lasten ja nuorten kokeman väkivallan muodoista ja yleisyydestä.

Kyselyyn vastanneet pojat kohtaavat väkivaltaa koulussa tai kaveriporukoissa, kun taas tyttöjen väkivaltakokemukset keskittyvät useammin kotiin. Pojista runsaat 20 prosenttia ja tytöistä noin 15 prosenttia ilmoittaa joutuneensa pahoinpitelyn kohteeksi viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kyselyyn vastanneista nuorista viisi prosenttia ilmoitti joutuneensa vamman aiheuttaneen pahoinpitelyn kohteeksi. Noin yksi sadasta oli hakeutunut lääkärin hoitoon vammansa takia.

Tuntemattomien aikuisten lapsiin kohdistamat väkivaltaiset teot ovat tutkimuksen mukaan hyvin harvinaisia.

Kuritusväkivalta puolittunut 20 vuodessa

Kotona koetun väkivallan sekä seksuaalisen hyväksikäytön osalta lapsiuhritutkimuksen tuloksia on verrattu tutkija Heikki Sariolan Lastensuojelun Keskusliitossa vuonna 1988 keräämiin tuloksiin.

Tulosten mukaan perheessä tapahtuva kuritusväkivalta, kuten tukistaminen ja läimäiseminen, on vähentynyt kahdessakymmenessä vuodessa puoleen. Tammikuussa 2008 tehdyssä kyselyssä joka kolmas yhdeksäsluokkalainen ja joka viides kuudesluokkalainen ilmoittaa kokeneensa joskus elämänsä aikana lievää fyysistä väkivaltaa vanhempiensa taholta.

Monet lapset kuitenkin näkevät väkivaltaa kotonaan. Joka seitsemäs kuudesluokkalainen ja joka kuudes yhdeksäsluokkalainen ilmoittaa nähneensä kotonaan äitiin, isään tai sisarukseensa kohdistunutta väkivaltaa.

Tutkimus osoittaakin, että vanhempien välinen väkivalta ja kuritusväkivalta liittyvät yhteen: jos perheessä käytetään väkivaltaa, siitä saa kukin osansa.

Vakava seksuaalinen hyväksikäyttö vähentynyt

Lapsiuhritutkimuksen mukaan vakava seksuaalinen hyväksikäyttö on vähentynyt selvästi kahdessakymmenessä vuodessa. Lievempiä hyväksikäytön muotoja kuitenkin ilmoitetaan yhtä paljon kuin aikaisemminkin. Hyväksikäytön tunnuspiirteitä on löydettävissä myös joissain tapauksissa ikätovereiden välisessä seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Seksuaalisuus liittyy usein myös sähköisillä viestimillä tapahtuvaan ahdisteluun, jonka kohteeksi tytöt joutuvat selvästi poikia useammin. Joka viides yhdeksäsluokkalainen tyttö ilmoittaa, että hänelle on käytetty internetissä rivoa kieltä, häntä on pyydetty lähettämään seksikkäitä kuvia tai hänelle on ehdotettu seksiä.

Seksuaalisen ahdistelun lisäksi internetiä ja matkapuhelimia käytetään myös muunlaiseen häirintään, kiusaamiseen ja uhkailuun.

Perheen sosiaalisen pääoman puute riskitekijänä

Lapsiuhritutkimuksen perusteella pieni osa lapsista ja nuorista kohtaa väkivaltaa monelta suunnalta: vanhempien, sisarusten, koulutovereiden ja muiden tekijöiden taholta.

Väkivallan kasautumista ennustavat tutkimuksen mukaan sekä lapsen oma että vanhempien päihteidenkäyttö, vanhempien riitely ja perheen heikko taloudellinen tilanne. Lapsen oma rikollinen käyttäytyminen lisää tutkimuksen perusteella vahvasti väkivallan uhriksi joutumisen riskiä. Sen sijaan vanhempien koulutustaso, työllisyystilanne, etninen alkuperä ja perherakenne selittävät lasten väkivaltakokemuksia heikosti.

Lapsiuhritutkimus on osa Lapset väkivallan uhreina -tutkimusprojektia. Sisäasiainministeriön poliisiosaston rahoittama kolmevuotinen hanke toteutetaan Poliisiammattikorkeakoulun tutkimusosastolla vuosina 2007 - 2010. Lapsiuhritutkimuksen lisäksi hankkeessa tutkitaan poliisin tietoon tullutta lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa sekä lapsiin kohdistuviin väkivaltatapauksiin liittyvää viranomaisyhteistyötä.

Yksi tutkimushankkeen päätavoitteista on ollut lapsiuhritutkimuksen kehittäminen ja toteutus. Lapsiuhritutkimuksen perusteella pyritään myös kehittämään Suomeen pysyvä lapsiin kohdistuvan väkivallan seurantaväline.

Lasten ja nuorten väkivaltakokemukset -raportti on luettavissa verkkojulkaisuna Poliisiammattikorkeakoulun verkkosivuilta kohdasta Julkaisut sekä Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen verkkosivuilta www.optula.om.fi .

Poliisiammattikorkeakoulu Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen