Opiskelusta Poliisiammattikorkeakoulussa, osa 1
Niin vain se aika kuluu nopeasti. Omalla kohdallani harjoitteluun lähtö koittaa lokakuussa. Ajattelin kertoa hieman siitä, miten opinnot täällä Poliisiammattikorkeakoulussa etenevät ja minkälaista opiskeluarki ensimmäisen vuoden aikana oli. Jaan tekstini kahteen eri kirjoitukseen, eli käsittelen opintoja aina puoli vuotta kerrallaan.
Polamkissa lukuvuosi jaetaan neljään, noin kymmenen viikon mittaiseen periodiin. Vuosi sisältää kaksi lomajaksoa: muutaman viikon mittaisen joululoman sekä reilun kuukauden kestävän kesäloman. Syys- tai hiihtolomia meillä ei ole. Lähiopintoja Hervannassa on kuusi periodia ennen harjoitteluun lähtöä. Noin 10 kuukautta kestäneen harjoittelujakson jälkeen opinnot jatkuvat vielä hetken ennen valmistumista.
Opiskelut alkoivat orientoivilla opinnoilla, jossa opeteltiin tuntemaan muun muassa koulua, luokkakavereita, tietojärjestelmiä sekä yleisesti Poliisiammattikorkeakoulun käytänteitä. Lisäksi vanhemmat opiskelijat järjestivät meille perinteiset tervetulojuhlat. Orientoivat opinnot olivat jälkikäteen ajateltuna melko pitkän tuntuinen kaksiviikkoinen, mutta toisaalta tässä ajassa ehti hyvin orientoitua opiskeluun, mikä ei kyllä tehnyt ainakaan itselleni pahaa, sillä olihan siitä jo lähes kymmenen vuotta, kun olin viimeksi itse täysipäiväisesti opiskellut.
Orientoivien opintojen jälkeen alkoi muun muassa rikosoikeuden, rikosprosessin ja toimivaltuuksien opiskelu. Rinnalla kulki myös ainakin viestinnän opetusta ja kriminologiaa. Ensimmäiseltä periodilta muistan monta ryhmätyötä, sekä erityisesti rikosoikeuden yleisten oppien ja henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten tunnusmerkistöjen pänttäämisen. Ensimmäinen periodi sisälsi liikuntaa lukuun ottamatta lähes ainoastaan luentoja.
Toisella periodilla alkoi vihdoin se kovin odotettu käytännön tekeminen jo edellä mainittujen lakiopintojen rinnalla. Pääsimme harjoittelemaan erilaisia poliisin viestijärjestelmiä, kuten Virve-verkossa ja muissa poliisin viestintäjärjestelmissä toimimista. Kirjasimme toisella periodilla myös ensimmäiset rikosilmoituksemme. Lisäksi tutustuimme esitutkintalakiin, jonka pykäliä poliisin onkin työelämässä todella tärkeää hallita.
Tämän lisäksi pääsimme ensimmäisiä kertoja ajamaan tunnuksellista poliisiautoa ja harjoittelemaan itsenäisesti ajoneuvon käsittelykokeeseen, joka jokaisen opiskelijan tulee hyväksytyksi suorittaa ennen harjoitteluun lähtöä. Myös arvioivat ajot ja kaupunkiajot alkoivat kakkosperiodilla. Näissä me kävimme opettajan kanssa ajamassa ja kertailemassa muun muassa yksisuuntaisia ajosuuntia ja muita kaupunkiajon erityispiirteitä. Näiden lisäksi alkoi fyysinen voimankäyttö, joka ainakin minulle oli yksi odotetuimmista oppiaineista.
Ensimmäinen periodi oli mielestäni leppoisa ja melko helpoltakin tuntuva, kun taas toinen periodi vastapainoksi tuntui ainakin alkuun melko kuormittavalta. Ensimmäisellä periodilla oli paljon vapaapäiviä ja etäopiskelua, kun taas toisella periodilla läsnäoloa ja haastavampia oppiaineita oli enemmän. Tehtäviä tuli paljon, ja pitkien koulupäivien jälkeen opiskelut venyivät vielä kotona iltamyöhään asti. Se kaikki tieto, mitä poliisin tulee hallita, on aivan valtava. Vastapainoksi opiskelut ovat kuitenkin hurjan mielenkiintoisia, ja ymmärrys opiskeltavien asioiden osaamisen tärkeydestä sitten työelämässä ovat auttaneet itseäni jaksamaan.
Tärkeää ainakin itselleni on myös jaksamisen kannalta ollut se, että muistaa tehdä opiskelujen vastapainoksi myös jotakin aivan muuta. Itse olen käynyt opiskelujen ohessa jonkin verran töissä viikonloppuisin, mutta olen kokenut sen olevan ihan mukavaa vastapainoa opiskelulle. Itselleni myös urheilu ja omasta kunnosta huolta pitäminen on tärkeää, ja treenit tauottavatkin koulun ja kotona tapahtuvan opiskelun väliä hyvin. Myös kavereiden kanssa oleminen tuulettaa aivoja mukavasti opiskeluarjesta. Ja jos tekemistä ei omasta takaa jostain syystä keksi, niin koulu tarjoaa myös aktiviteettejä aina erilaisista urheilulajeista vapaamuotoisempiin tapahtumiin. Iltaisin järjestetään treenejä aina salibandysta painiin, ja tapahtumiakin on suuremmista pienempiin.
Heidi
Mikäli sinulle heräsi kommentoitavaa tai kysyttävää, voit laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen [email protected].