Tasa-arvo poliisissa edistynyt ‒ kehityskulkua voidaan tukea tasa-arvotyöllä

Julkaisuajankohta 10.5.2019 10.17
Uutinen

Tasa-arvoisuus naisten ja miesten välillä poliisissa on kehittynyt myönteisesti, mutta työtä tasa-arvon saralla on edelleen jäljellä, ilmenee Poliisiammattikorkeakoulun tuoreesta selvityksestä. Tasa-arvotyön tarve ei kuitenkaan näyttäydy yhtäläisenä nais- ja miespuolisille poliiseille: miehet kokevat usein sukupuolten tasa-arvon jo pitkälti toteutuvan poliisissa, kun taas naiset näkevät poliisiorganisaation suosivan miehiä kautta linjan.

Naisten ja miesten tasa-arvo poliisissa 2018 -raportissa tutkittiin naisten ja miesten tasa-arvoa koskevia kokemuksia poliisihallinnossa. Selvityksessä ilmeni, että naispuoliset poliisit katsovat poliisitehtävien soveltuvan yhtä hyvin niin naisille kuin miehille. Miespuoliset poliisit ovat puolestaan taipuvaisia näkemään keskitetyn rikostutkinnan - esimerkiksi lapsia koskevien tehtävien ja lupapalvelutehtävien - soveltuvan paremmin naisille, kun taas valvonta- ja hälytystoiminnan sekä koirapoliisitoiminnan koetaan sopivan paremmin miehille.

Miespuolisten poliisien näkemys naispuolisten kollegoidensa pärjäämisestä vaativissa tilanteissa on kuitenkin kehittynyt aiempaa myönteisemmäksi. Niin miehet kuin naiset arvioivat poliisiorganisaation suhtautuvan naisiin rohkaisevammin kuin aiemmin. Naispuoliset poliisit kokevat silti, että he joutuvat edelleen todistamaan pätevyyttään poliisityössä. Naiset kohtaavat vähättelyä ja virheistä huomauttelua miehiä useammin, ja virheet yhdistetään usein heidän sukupuoleensa.

"Poliisityö, kuten moni muukin työ, on ollut pitkään miesten tekemää työtä. Poliisin varusteet, välineet, otteet, taktiikat ja lähestymistavat ovat muotoutuneet sen ehdoilla. Sittemmin nuo asiat on alettu nähdä objektiivisiksi, poliisityön luonteesta johtuviksi vaatimuksiksi - ikään kuin työ edellyttäisi tekijäkseen keskikokoista miestä tai keskimääräisestä poikkeavaa naista", sanoo Poliisiammattikorkeakoulun erikoistutkija Vesa Huotari .

"Sen sijaan, että keskityttäisiin etsimään viimeksi mainittuja, tulisi varusteita ja taktiikoita muotoilla uusiksi niin, että ne sopivat monenlaisille tekijöille. Tasa-arvoa poliisityössä edistetäänkin osaltaan uudistamalla työtä, työtapoja ja -välineitä."

Huotari uskoo, että naisten ja miesten tasa-arvoa poliisissa edistää erityisesti naisten määrän kasvu voimankäyttöön ja vaativiin tilanteisiin liittyvissä tehtävissä sekä johtamistyössä. Vaikka aika itsessään todennäköisesti tuo ratkaisua tasa-arvokysymykseen, kehityskulkua on hänen mukaansa kuitenkin syytä tukea ja edesauttaa myös poliisin tasa-arvotyöllä.

Naisten ja miesten tasa-arvo poliisissa 2018 -selvityksen kysely toteutettiin touko- ja kesäkuussa 2018, ja se osoitettiin kaikille poliisihallinnossa työskenteleville naisille (3 300) ja satunnaisotokselle miehiä (1 100). Kyselyyn tuli vajaat 800 vastausta. Raportti on luettavissa Poliisiammattikorkeakoulun sivuilla polamk.fi/julkaisut .

Naisten ja miesten tasa-arvoa poliisissa on kartoitettu aiemmin vuosina 1998 ja 2004.

Julkaisun tiedot: Vesa Huotari: Naisten ja miesten tasa-arvo poliisissa 2018. Poliisiammattikorkeakoulun raportteja 134, Tampere 2019.

Poliisiammattikorkeakoulu Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen