Think Outside The Box -pääsykoevinkit
Koulu jatkui kesätauon jälkeen elokuun 5. päivä. Heti seuraavalla viikolla saimme todistaa käytävien täyttymistä valintakokeiden ensimmäisen vaiheen hakijoista. Siitä huolimatta, että aiheesta on kirjoitettu ennenkin, haluan antaa omat pääsykoevinkkini. Jos yksikin hakija hyötyy näistä vinkeistä, on kirjoitus sen arvoinen.
Jokainen pystyy lähtemään lenkkipoluille ja lukemaan pääsykoekirjoja ja uutisia valmistautuessaan valintakokeisiin, mutta olen itse ollut aina omalla tavallani innovatiivinen: kaikki on pitänyt tehdä riskianalysoijan tarkkuudella eli jokainen mahdollinen näkökulma miettien. Se on kaikessa ollut osa omaa huolellista valmistautumistani. Hyvä valmistautuminen on puoliksi tehty työ. Saa siteerata.
Opiskelin esimerkiksi pääsykokeiden kirjalliseen osioon niin, että kuuntelin ensin pääsykoekirjan läpi äänikirjana ja sitten luin sen painettuna versiona tehden muistiinpanoja. Tämän jälkeen loin jokaisesta artikkelista muistiinpanojen lisäksi miellekartan, johon lisäsin myös loppuun artikkelin avainsanat ja -käsitteet. Jaoin artikkelit kategorioihin esim. arvojen ja voimankäytön ja vastaavien isojen aihealueiden mukaan. Opettelin tietyt asiat ulkoa, kuten artikkelien nimet ja niiden kirjoittajat, sekä toki poliisilain (872/2011) 1 luvun 1 pykälän (poliisin tehtävät) ja 2 luvun 17 pykälän (voimakeinojen käyttö). Poliisin tehtävät tulostin pienelle lapulle, joka taitaa olla edelleen taiteltuna puhelimeni kuorien sisälle. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan päätin viedä homman vielä pidemmälle. Äänitin nimittäin puhelimeni sanelimeen noiden kaikkien artikkelien muistiinpanot omin sanoin kerrottuna edellä mainittujen kategorioiden mukaisiin lukuihin ikään kuin äänikirjaksi itselleni. Kuuntelin niitä sitten työmatkoilla. Kaiken kukkuraksi kotona toinen osapuoli oli velvoitettu tenttaamaan muutamia kertoja pääsykoemateriaaleja.
Toivottavasti ei vielä hengästytä, sillä vinkkejä on lisää. Psykologisiin neuvot ovat oikeastaan kaikista yksinkertaisimmat. Älä yritä olla jotakin, mitä et ole. Monenlaisia persoonia tarvitaan, joten ei kannata yrittää vastailla itsetuntemukseen liittyviin kysymyksiin niin kuin luulet, että toivotaan vastaavan. Se ei vie pitkälle, eikä aikakaan riitä sellaiseen ”peliin”. Jos haluat jotenkin varmistaa hyvän vireystilan psykologisiin testeihin, niin lepää ja tankkaa hyvin ennen valintakokeita, ja jos vain mahdollista, pyri välttämään wc-taukoja psykologisten aikana. Aika on todella rajattu. Osta myös hyvä kynä ja kumi! Entisenä sihteerinä oma kuminauhani pään sisällä kiristyy välittömästi, jos joudun pelaamaan huonojen kirjoitusvälineiden kanssa.
Valintakokeen kakkosvaiheen haastatteluun neuvoisin sinua pitämään itsesi hyvin ajan tasalla maailmanmenosta ja myös poliisiorganisaation tilanteesta. Itse tilasin poliisin sivujen Ajankohtaista-välilehdeltä sähköpostiin poliisin tiedotteet. Näin pysyi hyvin kärryillä poliisin arjen tehtävistä ja tapahtumista. Poliisin verkkosivuihin on muutenkin hyvä käydä tutustumassa. Koin tarpeelliseksi selvittää itselleni, millaiseen organisaatioon matkani oli oikein viemässä.
Viimeiseksi jätin valmistautumisen valintakokeiden fyysiseen osioon, joka taitaa olla jokaisella ensimmäisenä edessä. Olen urheilija, mutta en ole koskaan tykännyt juoksemisesta. Juoksin lukemattomia kertoja pääsykoematkan. Latasin harjoitteluun sovelluksen ja asensin äänipalautteen antamaan juoksuni tiedot aina 500 metrin välein. Näin sain juoksutestin osuuden kuntoon. Väliajat auttavat hahmottamaan suoritusta. Ylätaljaa ja penkkipunnerrusta tein aina parina niin, että näiden kahden liikkeen välillä ei ollut taukoa, kuten ei välttämättä ole pääsykokeissakaan. Ylätaljasta siirryin suoraan penkkiin ja hoidin voimatasot sellaisiksi, että tein aina suuremmilla painoilla määrän, jolla saa pääsykokeessa viisi pistettä.
Näiden lisäksi omaksi onnekseni pystyin rakentamaan kamppailusalille ketteryyskokeen radan suht realistiseksi ja muutaman kerran kellotin sen. Ketteryyskokeen ensimmäistä liikettä eli ristiaskellusta tein kuntosalilla voimaliikkeiden välissä ja aina vähintään 20 hyppyä useita kertoja, jotta jalat varmasti juoksutestin jälkeen menisivät vaikka automaattisesti vaaditut 10 hyppyä. Tein askellusta usein kyykky- tai maastavetopäivänä, jotta sain jalat hieman turraksi simuloimaan juoksutestin jälkeistä tunnelmaa lihaksissa. Juoksun jälkeen nimittäin siirrytään nopean vaatteiden vaihdon jälkeen suoraan ketteryyskokeeseen. Liikuntasalissa on penkkejä, joissa saa kokeilla ristiaskellusta ennen suoritusta.
Fyysisistä testeistä sanon sen vielä, että katso valintakoepäivän aamuna tarkasti näytettävät ohjevideot, joissa Polamkin liikunnanopettaja käy läpi jokaisen osa-alueen. Harmittaa, jos unohtaa ketteryyskoetta ensimmäisten joukossa tehdessä, mitä pitikään tehdä ja minne juosta, vaikka liikunnanopettaja testiä valvoessaan kohteliaasti sanoo, että hakija voi aloittaa, kun on valmis. Ole siis valmis. Muista ottaa ketteryyskokeen riman alta syöksymiseen pitkähihainen ja mielellään liukas paita mukaan, ja lisäksi kuperkeikan kohdalla pyri hyppäämään patjalla mahdollisimman pitkälle, jotta saat jalkasi saman tien liikuntahallin lattialle! Päivä alkaa juoksulla ja yleensä naispuoliset juoksevat ensin. Käytä joka ikinen minuutti lämmittelyyn, sillä liikuntahallilta juoksuradalle on muutaman minuutin hölkkä (talvella juostaan muualla) ja oikeastaan heti paikalle päästyänne lähtee ensimmäinen juoksuryhmä matkaan.
Tsemppiä juuri SINULLE pääsykokeisiin!
Mistä asioista haluaisit lukea jatkossa blogista? Voit vinkata aihetoiveita: [email protected].
Suvi