Tutkimus: Järjestäytyneen rikollisuuden liikevaihto 110 miljardia euroa vuodessa EU-alueella

Julkaisuajankohta 8.4.2015 10.38
Uutinen

Tutkimus: Järjestäytyneen rikollisuuden liikevaihto 110 miljardia euroa vuodessa EU-alueella

Järjestäytynyt rikollisuus liikuttelee vuosittain rahaa 110 miljardin euron arvosta Euroopan unionin alueella. Rahaa saadaan yleisimmin laittomasta huumekaupasta, mutta muita tuottoisia tapoja ovat esimerkiksi petokset ja omaisuusrikokset. Tulokset selviävät seitsemän EU-maan yhteisestä tutkimuksesta, jossa Poliisiammattikorkeakoulu oli mukana.

- Järjestäytynyt rikollisuus, kuten tutkimuksessa mainitut Italian mafia tai moottoripyöräjengit, sijoittavat laittomasti saatua rahaa myös täysin lailliseen liiketoimintaan. Rahaa käytetään niin luksustuotteisiin kuin ravintoloiden tai rakennusfirmojen pyörittämiseen. Tavallinen kansalainen voi siis käyttää täysin laillisia palveluita ja samalla rahoittaa tietämättään järjestäytynyttä rikollisuutta, kertoo erikoistutkija Jarmo Houtsonen Poliisiammattikorkeakoulusta.

Suomessa järjestäytynyt rikollisuus liittyy tyypillisesti moottoripyöräjengien tekemään rahanpesuun sekä huume- ja talousrikoksiin.

Analyysia ja ennalta estävyyttä

Tarkoituksena on jatkossa ottaa tutkimuskohteeksi kaikki Euroopan maat. Lisäksi halutaan laajentaa näkökulmaa: tavoitteena on tehdä riskianalyyseja ja esimerkiksi tunnistaa toimialoja, jotka houkuttelevat rikollista toimintaa. Siten päästään hyödyntämään tutkimustuloksia ennalta estävästi.

Suomen, Ranskan, Irlannin, Italian, Alankomaiden, Espanjan ja Iso-Britannian yhteinen tutkimusprojekti Project OCP - Organised Crime Portfolio alkoi vuonna 2012. Hankkeen rahoitti Euroopan komissio.

Englanninkieliseen tutkimusraporttiin voi tutustua verkossa: http://www.ocportfolio.eu .

» Projektin koordinaattorin Università Cattolica del Sacro Cuore -yliopiston tiedote tutkimuksesta pdf, 199,6 kB (englanniksi)

Poliisiammattikorkeakoulu Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen