Viimeinen puoli vuotta ennen harjoittelua

21.10.2024 13.03
Blogi

Kerroin edellisissä blogikirjoituksissani, minkälaisia ovat olleet ensimmäisen vuoden opinnot Poliisiammattikorkeakoulussa. Nyt on aika vielä sarjan kolmannelle ja viimeiselle osalle, eli tässä kirjoituksessani avaan harjoittelua edeltävän puolen vuoden opintoja.

Viides periodi käsitti monipuolisesti erilaisia oppiaineita, aivan kuten kaikki edellisetkin periodit. Voimankäytön parissa jatkoimme edelleen virka-aseen koulutusta sekä teimme harjoituksia erilaisissa toimintaympäristöissä. Saimme syvällisempää koulutusta muun muassa stressinhallintaan ja harjoittelimme ajoneuvon pakkopysäyttämistä ja erilaisia sisätilataktiikoita. Ajoimme myös tuttuun tapaan "keikkaa" niin voimankäytön kuin kenttätoiminnankin parissa. Keikat muuttuvat opiskelujen edetessä aina haastavammiksi, kun niihin tuodaan lisää elementtejä ja tapahtumia jo aiemmin opittujen lisäksi. Sen lisäksi, että taktinen osaaminen kenttätoiminnan harjoituksissa kehittyy, kulkee jatkuvasti mukana myös oman toiminnan perusteleminen.

Viidennellä periodilla meillä oli myös kokoava rikospaikkaharjoitus, eli päivä, jossa ajoimme koko päivän keikkaa partioittain. Tämä päivä on tehty simuloimaan poliisin kenttävuoroa, ja partiomme hoitivatkin monipuolisesti erilaisia poliisin työtehtäviä. Päivän aikana opimme paljon uutta, mutta päivä tietyllä tapaa palkitsi jo opitusta. Kaikkia niitä osa-alueita, joita olemme koulussa oppineet, niputettiin nyt yhteen, ja varmasti kaikki huomasivatkin, että on tässä jotain opiskelun aikana opittukin. Keikat saatiin ajettua maaliin asti vieläpä ihan menestyksekkäästi.

Teoriapuolella jatkoimme erilaisten rikosten tunnusmerkkien ja liikennerikosten parissa ja tutustuimme rikostyyppien erityispiirteisiin, kuten huumausainerikoksiin. Lisäksi suoritimme omien ajamiemme keikkojen esitutkintaa, eli teimme kuulusteluja ja kokosimme esitutkintapöytäkirjoja.

Kuudes ja viimeinen harjoittelua edeltävä periodimme alkoi heti kesäloman jälkeen voimankäytön leirillä. Voimankäytön leiri tarkoittaa viikkoa, joka koostuu lähes ainoastaan voimankäytön opetuksesta. Viikon aikana muun muassa ammumme virka-aseella ja harjoittelemme eri toimintaympäristöissä poliisitoimintaa etenkin voimankäytön osa-alueisiin keskittyen. Voimankäytön leirejä on kolme: neljännellä, viidennellä ja kuudennella periodilla.

Tällä viimeisellä voimankäytön leirillä testattiin myös osaamistamme ennen harjoitteluun lähtöä. Testaaminen tapahtui fyysisen voimankäytön näytöllä sekä ammunnan tasokokeella, jonka läpäiseminen oikeuttaa kantamaan virka-asetta työtehtävissä. Opiskelujen aikana opiskelijan taitoja testataan tälläkin osa-alueella useaan kertaan: meillä on muutamia eri fyysisen voimankäytön näyttöjä sekä kolme erilaista ammunnan koetta: tasokoe ja kaksi muuta ammunnan näyttöä. Näin varmistutaan siitä, että ampumataito on jokaisella opiskelijalla riittävä ennen harjoitteluun lähtöä. Ja asiaa jännittävälle; niin virka-aseen kuin muidenkin voimankäytön osa-alueiden opetus on koulussamme oikeasti hyvää ja laadukasta.

Kuudennella periodilla saimme koulutuksen myös etälamauttimeen. Meillä oli myös ensiavun opetusta, jossa harjoittelimme teoriassa ja käytännössä erilaisia poliisityön kannalta tärkeitä ensiaputilanteita. Teoriapuolella opiskelimme lupavalvontaa sekä tutustuimme lisää poliisien eri työtehtäviin kuten TEPOon (lyhenne tulee sanasta terroripommi) ja SUPOon (Suojelupoliisi). Huumeteema oli myös vahvasti läsnä: ajoimme huumeteemaan liittyvää keikkaa, teimme kotietsinnän ja suoritimme kyseisen keikan esitutkinnan kuulusteluineen.

Periodi huipentui keikkaharjoitukseen, joissa suunnittelimme ja toteutimme kurssikavereillemme ”keikan”. Tämän kyseisen keikan ajoi yksi partio, ja toinen partio sitten suoritti kyseisen keikan esitutkinnan kuulusteluineen aina pöytäkirjan kasaamiseen saakka, ihan niin kuin oikeassa työelämässäkin usein tapahtuu. Summatakseni viimeisen periodin opetuksen sanoisin, että aiemmin opeteltuja yksittäisiä tietoja ja taitoja nivottiin yhteen suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Seuraavaksi kurssillamme koittaa harjoitteluun lähtö. Harjoitteluun lähteminen tuntuu tässä kohtaa opintoja melko luonnolliselta jatkumolta, vaikka se varmasti on aiheuttanut kaikille innostuneita mutta kauhunsekaisia tunteita. Viimeiset viikot olivat täynnä lähdön tunnelmaa: tavaroita pakattiin ja muuttokuormat lähtivät ympäri Suomea.

Viimeisenä läsnäolopäivänämme Hervannassa kävimme vielä suorittamassa lupa-asioiden tentin ja hakemassa virkamerkkimme. Tämän jälkeen toivotimme kurssikavereillemme turvallista ja nautinnollista harjoittelua. Tuntui haikealta jättää oma kulkulätkä koululle ja kävellä porteista ulos viimeistä kertaa hetkeen. Koulun aitojen sisällä on vietetty niin monta ikimuistoista hetkeä sekä solmittu tärkeitä ystävyyssuhteita. Nyt on kuitenkin aika lähteä kokemaan, mitä se poliisin työ konkreettisesti on.

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, laita viestiä [email protected].

Heidi