Yrityksessä tieto vuotaa todennäköisimmin henkilöstöltä

Julkaisuajankohta 24.3.2010 0.00
Uutinen

Talousvakoilu on 2000-luvulla ajankohtainen uhka yrityksille: uusinta teknologiaa ja innovaatioita kalastellaan yhä monimutkaisemmilla menetelmillä. Poliisiammattikorkeakoulun julkaiseman tutkimusraportin mukaan henkilöstö on yritysten suurin uhka tietovuotojen kannalta.

- Organisaation sisällä toimivia tietolähteitä vastaan ei ole ihmelääkkeitä. Tiedon säilyttäminen ja järjestely tietotekniikan avulla antaa henkilöstölle pääsyn valtaviin tietomääriin, sanoo tutkimuksen tehnyt VTM Lauri Holmström.

- Henkilöstön rekrytoinnissa, koulutuksessa ja valvonnassa täytyy panostaa yritysturvallisuuteen, mutta valvonta ei saa rikkoa luottamusta työntekijöiden ja työnantajan välillä, Holmström toteaa.

Tutkimuksessa Industrial espionage and corporate security: the Ericsson case tarkastellaan yksityisen sektorin ajankohtaisia tiedustelu-uhkia Suomessa ja Ruotsissa. Tärkeimpänä viitekehyksenä tutkimuksessa on vuonna 2002 paljastunut Ericssonin yritysvakoilutapaus, jossa kolme yrityksen työntekijää sai syytteet tutkimus- ja tuotekehitystietojen luovuttamisesta Venäjälle.

Yhteistyötä tarvitaan vakoilun estämisessä

Tutkimusraportin mukaan Ericssonin tapaus valaisee, miten talousvakoilu on sekä kasvanut että monimutkaistunut viime vuosien aikana. Tehokkaiden turvallisuusmenetelmien kehittäminen edellyttää, että yritykset saavat tukea ja tietoa viranomaisilta. Viranomaisten ja yritysten yhteistyö onkin yritysturvallisuuden keskeinen haaste.

- Suomessa ja Ruotsissa siteet yksityisen ja julkisen sektorin toimijoiden kesken ovat perinteisesti olleet läheiset. Vuorovaikutusta tarvitaan kuitenkin lisää, sillä kansalliset tiedustelupalvelut tai muut viranomaiset eivät voi reagoida yritysrikollisuuteen ja talousvakoiluun, elleivät yritykset itse hae apua, Lauri Holmström sanoo.

- Ennaltaehkäisy on talousvakoilun estämisessä olennaista, ja siksi yritysten turvallisuusosastot tarvitsevat ajantasaista tiedustelutietoa valtiolta. Pelkkä passiivinen reagointi johtaa auttamatta epäonnistumiseen, Holmström kuvailee.

Tutkimusraportti on luettavissa verkkojulkaisuna Poliisiammattikorkeakoulun www-sivuilla olevassa verkkokirjakaupassa . Englanninkielisessä tutkimuksessa on suomenkielinen tiivistelmä.

Poliisiammattikorkeakoulu Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen