Murupolku

Blogit

Blogit

“Äidistä tulee poliisi”

Niina Parsola Julkaisupäivä 24.3.2022 10.39 Blogit

Olen Niina Parsola, tuore poliisiopiskelija ja tätäkin tuoreempi Polamkin bloggari. Aloitin poliisiopinnot lokakuussa 2021, joten muutama kuukausi uudenlaista elämää on takana.  
 
Poliisin ammatti oli haaveenani jo nuoruudessa, mutta ajauduin kuitenkin sairaanhoitajaksi akuuttihoidon pariin, jossa sain kokea paineen alaisena työskentelyä, jatkuvaa uuden oppimista, vaihtelevia työpäiviä, riipaisevia ihmiskohtaloita ja toisinaan onnistumisenkin tunteita. Työssä parasta oli vuorovaikutus potilaiden kanssa. Sain toteuttaa hoitajana minulle tärkeää arvoa, ihmisten auttamista. Sairaanhoitajan työ oli antoisaa, sain tehdä työtä upeiden ammattilaisten kanssa. Kuitenkin yli kymmenen vuotta samaa työtä tehneenä aloin kaivata jotain muuta. Olin haaveillut ajoittain poliisin työstä, mutta kouluun pääsemiseen ja lähtemiseen minulla ei ollut mahdollisuutta. Tilaisuus Poliisiammattikorkeakouluun pyrkimisestä tuli hieman yllättäen, ja laitoin hakemuksen. Samalla auttamisenhalulla olen edelleen liikkeellä.

Tein kaiken voitavani pääsykokeisiin valmistautumisen suhteen. Aloin määrätietoisesti lukemaan valintakoekirjaa ja harjoittelemaan fyysistä testiä varten. Kuntokokeisiin valmistautuminen oli mielestäni helppoa, kun pisterajat olivat nähtävillä. Jatkoin urheilua minulle tuttuun tapaan pitäen huolen, että ohjelma sisälsi viikoittain penkkiä, ylätaljaa ja vetoja. Pääosin vedot tein juoksumatolla, toisinaan pyöräilin tai juoksin työmatkat intervallityylisesti. Pidin huolen myös liikkuvuusharjoitteista, kehonhuollosta ja palautumisesta riittävine yöunineen.

Valintakoekirjaa kuuntelin arjen askareita suorittaessani, mutta parhaiten minulle jäi sisältö päähän, kun luin kirjaa ja tein siitä muistiinpanoja. Tein jokaisesta kappaleesta omat muistiinpanot ja lopulta kertasin vain näitä muistiinpanoja. Pyysin myös apua yksityisopettajalta, jolle kirjoitin muutaman harjoitusesseen, ja hän antoi minulle erinomaisia vinkkejä liittyen siihen, kuinka essee tulisi rakentaa. Ensimmäinen vaihe siirtyi kahteen kertaan koronan vuoksi, ja sain mukavasti lisäaikaa valmistautumiseen. Toki odottavan aika oli toisinaan myös pitkä.

Ensimmäinen vaihe oli toukokuussa 2021. Menin valintakoetta edeltävänä päivänä Tampereelle yöksi. Heräsin valintakoepäivänä hyvissä ajoin ja kävin herättelemässä kroppaa ja mieltä pienellä aamulenkillä. Aamupalaa yritin nauttia, vaikka jännitys oli ruokahalua hieman vienyt. Koepäivä alkoi esseen kirjoittamisella, ja siitä jäi melko luottavainen olo. Kuntokoe meni myös hyvin, ja sain siitä 18 pistettä. Minulle tuli yllätyksenä kuntokokeen rankkuus, kun osiot suoritettiin peräkkäin ilman kummempia palautuksia. Osa psykologisista testeistä oli päivässä viimeisimpänä, enkä osannut jälkikäteen arvioida, kuinka ne olivat menneet.

Tieto kakkosvaiheeseen pääsystä oli ilahduttava uutinen, ja siihen ei voinutkaan samalla tavoin valmistautua, lähinnä se oli itsensä psyykkistä valmentamista ja jännityksen kääntämistä positiiviseksi voimaksi. Kakkosvaihe oli elokuussa 2021, ja päivästä jäi melko luottavainen fiilis, syyskuussa 2021 sainkin tiedon tulleeni valituksi.

Opinnot, kahden tunnin koulumatka ja perhe lasten menoineen pitävät huolen siitä, että kalenterissa on ohjelmaa. Pyrin harrastamaan monipuolisesti liikuntaa voimailusta futsaliin ja moneen siltä väliltä, ja toisinaan oman harrastamisen sisällyttäminen muuhun elämään vaatii hieman etukäteissuunnittelua. On tärkeää osata jättää kalenterissa tilaa myös levolle ja palautumiselle. Viikonloppuisin lataan akkuni unohtamalla opiskeluasiat ja viettämällä kiireetöntä aikaa perheeni kanssa. Aika lasten kanssa pitää sisällään tietenkin poliisi ja rosvo -leikit, sillä äidistähän tulee ihan oikeasti ihan oikea poliisi!

Puolisoni ja vanhempieni tuki on ollut korvaamatonta, he ovat mahdollistaneet minun opiskeluni.  
Mukavaa aloittaa bloggaaminen, ja toivottavasti voisin olla kirjoituksillani hyödyksi esimerkiksi jollekin Poliisiammattikorkeakouluun hakevalle!

Kevätterveisin

Niina

Vastailen mielelläni osaamiseni mukaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta [email protected].