Opintoja on takana kahdeksan kuukautta, ja kouluarjesta on alkanut muodostua jo rutiinia. Opintojen edetessä on pitänyt opetella aikatauluttamaan elämää entistä tarkemmin: milloin jää koulun jälkeen tekemään palautettavia sormenjälkiä, milloin lukee lakitentteihin tai milloin harjoittelee ruotsin suullisen kokeeseen. Normaali opiskelu muodostuu oppitunneista ja harjoituksista koulussa sekä itsenäisestä työskentelystä omalla ajalla. Nämä omalla ajalla tapahtuvat oppimistehtävät ja harjoitukset kuuluvat opetukseen. Arvata saattaa, että päivät ovat välillä venähtäneet yli virka-ajan. Tähän saanee tottua. Uskon, että sellaista se tulee olemaan työelämässäkin poliisina.
Siviilielämän ja kouluelämän aikataulutuksen lisäksi tulee aikataulutettua liikunnan harrastamista: milloin ehtii käydä peruskestävyyslenkillä, milloin kuntosalilla, milloin tehdä liikunnanopettajan antama liikuntatehtävä. Monelle opinnot vasta aloittaneelle opiskelijalle tulee yllätyksenä, että myös koulun aikana testataan fyysistä kuntoa erilaisilla testeillä. Nämäkin testit tulee läpäistä, jotta tulevaisuudessa pääsee työharjoitteluun, tuttavallisemmin ”harkkaan”. Itse koen nämä ns. ”välitestit” hyvänä asiana, koska urheilu ja liikkuminen antavat opiskelulle ja työlle hyvää vastapainoa. Poliisina täytyy tottua kunnon ylläpitämiseen pitkistä työvuoroista huolimatta. Vaikka moni meidän koulumme opiskelija urheilee paljon, jopa huipputasolla, ei Polamkissa silti tarvitse olla huippu-urheilija. Tavallinen ”höntsääjä” pärjää oikein hyvin, porukkaan mahtuu kaiken tasoista liikkujaa. Koulu tarjoaa tähän hyvät mahdollisuudet. Iltaisin opiskelijoille on järjestetty mm. matalan kynnyksen lentopallo-, futsal- ja salibandyvuoroja ja koulun kuntosali on opiskelijoiden vapaassa käytössä.
Uskon, että koulun kiivastahtisuuden tarkoitus on opettaa meitä elämään paineessa ja tiukassa aikataulussa, jollaista myös poliisin työ tulee olemaan. Työssä tutkittavaksi annettujen juttujen määrä on suuri tai partioautossa keikkoja saattaa kiireisenä kesäiltana olla enemmän kuin kaksi päällekkäin, jolloin priorisointia tulee osata tehdä. Sama pätee koulunkäyntiin: pitää tehdä valintoja sen suhteen, panostaako tenttiin lukemiseen täysillä vai käyttääkö sen ajan jonkun toisen kurssin tehtäviin. Tätä pitää välillä pohtia, sillä monesti tehtävien palautusajat osuvat samalle päivälle.
On tärkeää löytää juuri itselle sopiva tapa opiskella ja suorittaa koulun mukanaan tuomat velvollisuudet. Muutama harkan käynyt opiskelija on sanonut, että opiskelujen ensimmäisissä 1,5 vuodessa on runsaasti tekemistä. Uskonkin, että moni meistä voi tähän samaistua. Toisaalta kaikki opiskelijat eivät ota opinnoista stressiä, vaan he osaavat ottaa rennosti palautuspäivien ja tenttien suhteen. Keskustelin erään harkasta tulleen opiskelijan kanssa, ja hän kertoi seuraavaa: luentoja kuuntelemalla ja ne sisäistämällä pääsee pitkälle. Silti kaikkea ei tarvitse eikä pidäkään heti osata. Läpi opiskelujen kannattaa säilyttää into ja asenne uuden oppimista kohtaan, sillä niitä täytyy hyödyntää myös harkassa.
Jokainen oppiaine ja tehtävä rikoslaista poliisiauton käsittelyyn tuo lisää työkaluja tulevaisuuden työkalupakkiin. Koulumotivaatiota ei tarvitse etsiä, sillä jokainen päivä koulussa on erilainen. (Sen voi huomata lukemalla Jussin viimeisimmän postauksen.) Kaiken tämän lisäksi vihdoin koitti monien odottama päivä, kun virkavaatevelvollisuutemme alkoi! Tällä virkavaatevelvollisuudella tarkoitetaan käytännössä sitä, että käytämme koulupäivien aikana poliisin virkavaatteita; joko haalaria tai palvelusvaatteita. Virkavaatteiden käyttö tuo oman hohtonsa koulunkäyntiin: taas ollaan askel lähempänä kohti poliisin ammattia!
Kiia
Jos sinulle tulee kysyttävää koulutuksesta tai kommentoitavaa tekstistä, minulle voi laittaa sähköpostia [email protected].