Blogit

Blogit

Det sista inlägget

Vanessa Johansson Jessica Örn Julkaisupäivä 19.1.2015 11.28 Blogit

Det sista inlägget

Vi klarade oss igenom period 10, med alla dess prov, tester och grupparbeten. Slutarbetet blev godkänt och avgångsbetygen trillade ner i postlådan i onsdags(7.1). Efter 2,5 års studier kan vi nu äntligen titulera oss som äldre konstaplar!

De fyra veckorna i period 10 gick snabbt men samtidigt väldigt långsamt. Vi var så nära slutet, men hade ändå en hel del skoluppgifter kvar att göra. Utöver att vi satt i skolan mellan 8-16 om dagarna, hade vi också en del skoluppgifter att göra på kvällarna. Dessutom skulle slutarbetet finslipas och lämnas in för godkännande. Mellan skolan och skoluppgifterna hann vi ändå också ha några bastukvällar och annars bara umgås med klasskamraterna. En klasskamrat hade skrivit upp olika citat som sagts under hela studietiden, och vid en av de sista kvällarna på skolan lästes dessa upp. Det var roligt och friskade upp minnet från olika stunder och tillfällen under studietiden. Eftersom vi hade kvar en del pengar på klasskontot, valde vi att en kväll fara ut och äta tillsammans med klassen och lärarteamet. Vi åt riktigt god mat och drack gott vin till. Vi hade även köpt varsin liten gåva åt lärarna i lärarteamet. Gåvorna togs emot med glada miner.

I dagsläget ser det ganska dåligt ut på arbetsfronten för vår klass, i alla för de som har gjort praktikerna på fastlandet. Alla sju som utfört sin praktik på Åland fick veta redan då vi var i skolan att de hade fått jobb till och med april 2015. Verkligen roligt att alla sju fick fortsättning! På fastlandet är det sämre, det är endast vi som har fått fortsättning än så länge. Jessica fick tjänst på Lojo fältet fram till 28.2, och Vanessa får fr.o.m. slutet av januari en tidsbunden tjänst i Vanda. Förhoppningsvis löser det sig även för de resterande sju på fastlandet.

Då vi ser tillbaka på hösten 2012, då vi inledde vår studietid vid Polisyrkeshögskolan, var vi nog egentligen ganska blåögda över vad det här yrket egentligen handlar om. De här 2,5 åren har gått väldigt snabbt, och vi har vuxit mycket som personer. Vi var båda två unga, och hade i princip bara studentexamen och militärtjänstgöring bakom oss då vi började skolan. I dagsläget tror vi det skulle ha varit bra att ha haft lite mera livserfarenhet innan Polisyrkeshögskolan. Studietiden går väldigt snabbt, och det är så mycket nytt om livet och olika personers livssituationer som man får lära sig. Det är verkliga människors livssituationer som vi kommer in i, i och med vårt dagliga arbete, livssituationer som Bonus pater familias (den vanlige familjefadern) inte ens vet något om. Det är inte längre bara på film, eller i tidningen som man sett/läst om olika händelser. Och därför tror vi att det skulle vara bra med mera livserfarenhet före polisstudierna. Som polis skall man kunna vara ödmjuk, opartisk, kunna lyssna på olika människor, men ändå kunna vara bestämd och respektingivande i sitt arbete.

Vi hoppas att våra läsare fått ut något av bloggen, och förhoppningsvis har bloggen även hjälpt någon på traven med att söka till Polisyrkeshögskolan. Finns det frågor får ni även i fortsättningen skicka e-post åt oss, men vårt bloggande slutar i och med detta inlägg.

Tack för oss!
Vanessa & Jessica

Jessica Örn Polisstuderande bloggar Vanessa Johansson sv