Murupolku

Blogit

Blogit

En kort tillbakablick över det gångna studieåret

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Julkaisupäivä 16.6.2017 12.04 Blogit

Hejsan alla läsare. Vi tänkte skriva ett kort inlägg ännu före sommarledigheten tar vid. Vi är nu inne på den näst sista veckan före sommarlovet och vårt schema är fullspäckat från morgon till sen eftermiddag.

Under de senaste veckorna har undervisningen till största delen kretsat kring maktmedelsutbildning och trafikundervisning. Något som vi tycker är väldigt intressant och man märker hela tiden hur nivån trappas upp på våra övningar. En sak som vi lagt märke till under övningarnas gång är hur vi alla i klassen lever oss in i rollen som polis fast det bara är en övning. Detta tror vi dock att är en bra sak, att man lär sig vara bekväm i rollen som polis, att man lär sig att ta beslut och att stå fast vid sina beslut, som exempel. I måndags fick vi bland annat vår utbildning i användningen av gas spray, en intressant och rolig dag. Våra halare var dyblöta efter att vi tömt några burkar övningsspray på varandra. Vi har också börjat på med bötesskrivande. En bra ögonöppnare för oss om man får säga så. Några råd vi vill ge till er läsare; kör inte för fort, se till att bilen är besiktad, prata inte i telefon medan du kör, fiska inte med förbjudna fiskeredskap, ja listan kan göras lång och dyrt kan det bli. Vad vi försöker säga är att tänk hellre en gång för mycket än en gång för litet.

Under det gångna året har vi märkt hur vi stegvis lärt oss från mindre delområden för att från och med nu i fjärde perioden sakta men säkert börja arbeta med större helheter och med mer och mer realistiska övningar, vilket också kräver mer av oss. Man kan säga att undervisningen under det första året lite sett ut som en trappa, vi började alla i höstas med att ta små steg, att lära oss grunderna i polisarbetes olika delar och nu vågar vi oss redan på några små kliv. Långt har vi ännu kvar, dock. En av våra lärare sa här om veckan att man märker nog att det börjar sitta en liten polisman på vår axel, men att han nog väldigt lätt ännu blåser bort den.

Som tidigare nämnt så håller vårt första studieår här på Polisyrkeshögskolan att gå mot sitt slut. Om vi skall vara helt ärliga så kommer det att vara väldigt avkopplande att ta några veckor ledigt, på så vis får vi saker och ting som vi lärt oss under året att sjunka in. Det känns bra att kunna se fram emot sommaren, samtidigt som vi nog ser fram emot att påbörja vår femte period i augusti. På bästa sätt med andra ord. Det har varit ett väldigt intensivt år och när vi tänker tillbaka så har vi lärt oss otroligt mycket. De sista två veckorna innan sommarlovet kommer vi att vara på halkbana och vi kommer att ha en övningsdag med olika ”Case” som vi möter på som fält-patruller. Vi kommer också att ha en heldags föreläsning om dödsorsaksundersökning och efter det kommer vi att få vara med på en obduktion, vilket säkerligen kommer vara en speciell upplevelse, mera om detta och våra upplevelser och tankar sådär i efterhand till hösten.

Vi kommer hålla paus med bloggen under sommaren men vi satsar på att nästa inlägg blir klart inom augusti månad. Vi önskar alla våra läsare en varm och solig sommar.

 

Daniel & Elias

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Polisstuderande bloggar sv