Murupolku

Blogit

Blogit

Fingeravtryck och alarmuppdrag

Julia Paavola David Bamm Julkaisupäivä 30.11.2020 22.14 Blogit

Hej igen! En liten uppdatering mitt ifrån en intensiv höst: Vi har bland annat haft en hel vecka med kriminalteknik. Under lektionerna fick vi öva på spårning av fingeravtryck, fotspår och krutpartiklar. Det var spännande att se vilka verktyg som polisen använder när brott utreds och man blev faktiskt nöjd när man lyckades hitta fotspår eller pensla fram ett tydligt fingeravtryck. I veckan ingick också en övning på en uppgjord brottsplats. Där och då kändes det lite som att man var en detektiv rakt ur någon serie eller film. Slutligen var kriminalteknikveckan mycket intressant och givande samt introducerade en mer kreativ sida av polisyrket.

Maktmedel, maktmedel och maktmedel lär vi hos hela tiden. Kanske ett favoritämne i klassen? En del utav klassen har sysslat med kampsport innan de kom till skolan. Även om skolans maktmedelsutbildning är något helt annat än brottning, så kan det vara till fördel om man varit på ”mattan” tidigare. Men det går minst lika bra att inte ha någon som helst tidigare erfarenhet inom ämnet. I början av hösten gick vi igenom grunderna inom fysiska maktmedel. Fällningar och grepp som polisen får använda har vi nött in ordentligt och vi har nu flyttat oss från mattan till skolans övningsstad. Skolans övningsstad är en unik träningsmiljö för oss polisstuderanden och där kan vi öva på alarmuppdrag exempelvis i lägenheter, butiker och restauranger. Redan nu ser man hur viktigt det är att vara säker på att man kan sin sak och hur det är helt annorlunda att utföra maktmedel till exempel på en gata eller i en lägenhet. Men det är endast träning som ger färdighet och man utvecklar sig efter varje utförande.

Trafiksäkerhet är ett ämne vi kör sakta men säkert framåt med. Vi har bland annat diskuterat trafikpsykologi och rattfylleri. Även stadskörningarna fortsätter längs hösten och det innebär att vi kör bil i Tammerfors stad. För en lantis som jag (David) så är Tammerfors centrum och gatorna här lite annorlunda jämfört med landsmiljön, så man får öva mycket.

I början av november fick vår klass också vara med på en obduktion, något som alla klasser gör en gång under skoltiden. Vi började med några teoritimmar inom ämnet och besökte sjukhuset följande dag. Tankarna och känslorna innan obduktionen var ganska blandade med både nervositet och nyfikenhet. Trots att ett obekant ämne fick en att fundera mycket. Den dagen var lärorik och det gav återigen en inblick i polisarbetets mångfaldiga vardag.

Ni kan som vanligt skicka frågor till julia.paavola(at)poliisi.fi eller david.bamm(at)poliisi.fi om det är något ni undrar över polisutbildningen. Glöm inte heller att ansökningsperioden till den svenskspråkiga polisutbildningen är igång tills den 7 december! Nästa ansökningstid startar om drygt ett år. Om ni har ett intresse för polisyrket, lönar det sig att söka nu!

Ha en bra fortsättning på hösten!

Julia & David

David Bamm Julia Paavola Polisstuderande bloggar sv