Murupolku

Blogit

Blogit

Hälsningar från brottsutredningen

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Julkaisupäivä 12.4.2018 12.13 Blogit

Hejsan från Österbotten också. Som Daniel redan nämnde så har det gått en tid sedan senaste inlägg. Jag jobbar just nu på brottsutredningen och tänkte berätta lite om vad jag sysslat med dom senaste veckorna.

Från och med första veckan i mars flyttade jag från fältet in på brottsutredningsavdelningen. Jag trivdes otroligt bra på fältet men har också sett framemot att börja på utredningen. Efter ungefär en månad så har man nu börjat få en liten inblick vad jobbet som utredare innebär. Jobbet handlar till stor del om att förhöra människor som gjort sig skyldiga till brott eller blivit offer för ett brott. Vid mindre och enklare fall sköts oftast förhören över telefon. I början så satt jag med som förhörsvittne vid flera förhör med olika utredare för att se på vilket sätt alla jobbar, och detta gav mig väldigt mycket.

Under den första månaden har jag redan fått undersöka flera olika fall, allt från snatteri till misshandel, stölder och bedrägeri, för att nämna några. Som brottsutredare så är det väldigt viktig att man är noggrann i sitt jobb, eftersom om det finns brister i en förundersökning så är det också väldigt svårt för domstolen i ett senare skede att döma ut en rättvis dom.

Här i mitten på april kommer jag också att vara en vecka med teknikavdelningen. Det kommer att bli väldigt intressant. På teknikavdelningen så jobbar man bland annat med att söka efter spår på brottsplatser, som DNA till exempel.

I slutet av maj kommer vi att vara på en närstudieperiod på skolan. Det kommer att bli kul att träffa alla kurskamrater och höra hur de haft det hittills ute på arbetspraktiken.

Har ni frågor som berör utbildningen så kan ni kontakta mig eller Daniel på adresserna fö[email protected]. Vi hörs.

Elias

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Polisstuderande bloggar sv