Murupolku

Blogit

Blogit

Husrannsakan, droghund och kriminalteknik

Vanessa Johansson Jessica Örn Julkaisupäivä 17.4.2013 7.55 Blogit

Husrannsakan, droghund och kriminalteknik

 

I förra inlägget berättade vi om husrannsakan vi gjort i en bil. Vi fick också utföra husrannsakan i en lägenhet. Vi blev indelade i grupper på fyra, och skulle söka igenom ett rum per grupp. Vi var i samma grupp, och vi skulle leta igenom köket. Vår grupp lyckades mycket bra, då vi hittade saker som enligt läraren endast hittats ett fåtal gånger under de senaste 10 åren! Vi hittade alla objekt som fanns gömda i rummet. Efter husrannsakan lärde vi oss att fylla i de protokoll som behövs i ärendet. Det var intressant och roligt att få göra en husrannsakan. Man fick tänka som en polis och försöka lista ut vilka gömställen som finns i ett hem.

Vi fick också besök av en hundförare med sin narkotikahund. Vi fick höra om vad som är viktigt att tänka på som polis då man kommer till en plats var det eventuellt kan finnas narkotika. Hunden var väldigt ivrig då den visste vad den skulle få göra, så den väntade bara på att få börja söka igenom rummet för den narkotika hundföraren gömt.

Förra veckan hade vi också en hel del kriminalteknik. Vi fick lära oss att t.ex. ta fingeravtryck från olika material, ta skoavtryck och DNA-prover. Det var skönt med lite praktiska övningar i de annars teorifyllda veckorna.

Denna vecka är sista veckan i perioden, vilket innebär prov-vecka. Vi kommer att ha prov i allt det vi lärt oss under de två senaste perioderna gällande brottsutredning. Idag hade vi övningsdag, vilket innehöll stannande och gripande av en rattfyllerist, samt vidtagande av nödvändiga åtgärder för att kunna föra fallet vidare till åtalsprövning.

Hela klassen väntar med iver på påsklovet, och på de två mer praktiska perioderna före arbetspraktiken börjar. Nu börjar det bli vår, så dra på joggingskorna och far ut på länk!

Ni får gärna mejla oss, vi tar gärna emot feedback om bloggen!

Jessica Örn Polisstuderande bloggar Vanessa Johansson sv