Antti Hämäläinen
Julkaisupäivä
30.3.2021 10.37
Blogit
Poliisiammattikorkeakoulun valintakokeisiin valmistautuminen voi olla stressaavaa aikaa. Valintakoeprosessi on jaettu useampaan vaiheeseen. Hakemuksen jättämisen ja lopullisen opiskelijavalinnan väliin mahtuu useampi kuukausi. Valintakokeisiin valmistautuminen kannattaakin sovittaa osaksi arkea ja löytää itselleen parhaat tavat fyysisen kunnon kehittämiseen ja valintakoekirjaan perehtymiseen. Omia vahvuuksia voi aina hioa, mutta erityisesti heikkouksien ja kehityskohteiden kimppuun kannattaa käydä määrätietoisesti.
Valintakokeisiin valmistautuessani olin täysipäiväisesti töissä ja vuorokaudesta tuntuivat joskus loppuvan tunnit kesken. Tarpeeksi ajoissa aloitettu valmistautuminen kuitenkin antoi mahdollisuuden armollisuuteen ja valintakoekirjaan perehtymiseen sellaisessa mielentilassa, että jotain tarttui muistiinkin. Liian väsyneenä tai muista itselleen tärkeistä asioista karsien ei tekstejä kannata lukea.
Kävin valintakoekirjan tekstit kahdesti läpi, ensimmäisellä kerralla vain sisäistäen sanomaa ja toisella kertaa tehden myös muistiinpanoja. Äänikirja toimi ensimmäisessä läpikäynnissä loistavasti ja sain yhdistettyä treenejä ja työmatkoja tekstien kuunteluun. Hakiessani Poliisiammattikorkeakouluun ei valintakoekirjasta ollut vielä tarjolla virallista äänikirjaa ja päätin tehdä sellaisen itse. Tekstintunnistusohjelman ja tekstiä puheeksi -sovelluksen avulla tämä onnistuikin, joskin hieman monotonisena lopputuloksena. Tekstien kuuntelu muun tekemisen ohessa toimi omalla kohdallani loistavasti ja oikeastaan aloin jo odottamaan seuraavan päivän työmatkaa ja seuraavan tekstin kuuntelua. Kuunneltuna ja luettuna sisäistetyt valintakoekirjan tekstit tuntuivat jäävän hyvin ja yksityiskohtaisestikin mieleeni.
Kuntokokeeseen valmistautumisen voi aloittaa jo paljon ennen valintakokeisiin hakeutumista. Ennen valintakokeita kannattaa käydä testaamassa suoritukset läpi ja varmistua, että huononakaan päivänä alarajat eivät uhkaa. Suoritusten pisteytys löytyy Polamkin nettisivuilta ja nollan pisteen suoritus johtaa hylkäykseen. Hylätty suoritus jossain kuntokokeen osa-alueessa keskeyttää koepäivän ja hakuprosessin.
Raskas valintakoepäivä voi vaikuttaa keskittymiseen, joka on tärkeässä roolissa kokeen psykologisten testien osiossa. Tehtävänantoihin ja suoritukseen keskittyminen sekä rauhallisena pysyminen kantavat pitkälle. Vältä turhia virheitä ja muista luottaa itseesi, sillä juuri omana itsenäsi kouluun olet pyrkimässä. Muistan itse kamppailleeni muutamia kertoja keskittymisen kanssa ja oikein havahtuneeni siihen, että ajatukset meinasivat karata johonkin toisaalle kesken koetilanteen. Pitkä päivä ja useat toistot alkoivat vaikuttaa. Valintakoepäivän päätyttyä pystyin kuitenkin huokaisemaan ja toteamaan, että tein parhaani ja en mokannut missään. Valintakoepäivälle asetettu tavoite oli täyttynyt.
Valintakoeprosessi tuntui raskaalta, mutta palkitsevalta opiskelupaikan varmistuttua. Valmistautumiseen panostaminen ja suorituksiin keskittyminen tuottivat tulosta. Prosessi on vaativa ja mittaa hakijaa monella tapaa, mutta valintakoe on vasta ensimmäinen monista vaiheista poliisiksi oppimisessa. Kokeneiden poliisien puheista päätelleen alkaa tuntua siltä, että poliisin työssä eivät erilaiset vaiheet ja uuden oppiminen ihan heti lopukaan. Itsensä kehittämistä ja uuden oppimista on tarjolla Polamkin koulutuksessa ja etenkin sitä seuraavassa työelämässä.
Kysymyksiä valintakokeisiin valmistautumiseen tai hakuprosessiin liittyen voit laittaa alta löytyvään sähköpostiosoitteeseeni. Palataan asiaan!
Antti
[email protected]
Lue myös blogipalstan edellisistä kirjoituksista Monan ja Ainon kertomukset valintakokeeseen valmistautumisesta.