Blogit

Blogit

Kova työ palkitaan

Jessika Koret Julkaisupäivä 31.8.2020 10.27 Blogit

Sain keväällä ystävältäni vinkin hyvästä kesätyöpaikasta, joka tukee hyvin tulevaa ammattiani ja opintojani. Hain helmikuussa paikkaa ja sain kesätöitä Rikosseuraamuslaitoksen alaisuudesta. Kyseessä oli vuorotyö, jota tehtiin kolmessa vuorossa, ja työnkuva oli sellainen, jota en ole aikaisemmin tehnyt, joten odotin innon- ja kauhunsekaisin tuntein kesäkuuta ja töiden alkua.

Poikkeusolojen vuoksi koulu päätettiin pitää auki vielä kesäkuun ajan, mikä tietenkin tarkoitti minulle sitä, että kesäkuussa jouduin toden teolla aikatauluttamaan elämääni, että saisin opinnot suoritettua ajallaan ja töiden ohella. Onneksi opettajat ja esimiehet olivat ymmärtäväisiä ja sain siirreltyä opintoja omien vapaapäivieni mukaan, jotta pääsin osallistumaan mahdollisimman monelle tunnille. Esimieheni Rikosseuraamuslaitoksella olivat hyvin kannustavia, ja saimme soviteltua työvuorojani myös niin, että pääsin osallistumaan etätunneille. Joitakin tunteja jäi vielä syksylle korvattavaksi, mutta nämäkin sain järjestettyä opettajien avustuksella. Vaikka oma työjärjestys näytti syksyn osalta hyvin täydeltä, saimme koottua korvattavista ja uusista tunneista minulle ja opettajille toimivan kokonaisuuden.

Uuden oppiminen ja työvuoroihin sopeutuminen vei hieman aikaa ja energiaa. Kun vielä tähän yhdistetään koulun käyminen toisella paikkakunnalla, kesäkuu tuntui aika rankalta. Pitkien työpäivien jälkeen opiskelumotivaatio saattoi olla kadoksissa, ja toisaalta kun pitkän koulupäivän jälkeen matkustin suoraan yövuoroon, saattoi työmotivaatiota joutua etsimään. Silti kokemus oli itselleni hyödyllinen ja antoisa niin tulevaisuuden ammatin kannalta kuin muutenkin. Kesäkuun rankkuus palkittiin moneen kertaan.

Vaikka en aikaisemmin ollut tehnyt kyseistä työtä, oli minulla onneksi ihanat työkaverit, joilta aina uskalsi kysyä apua ja neuvoja, ja siksi opin työtehtävät aika nopeasti. Yövuoroihin tottuminen meni odotettua paremmin. Yövuoroissa hankalinta oli taistella unta vastaan aamun tunteina, mutta keho ja mieli tottuivat kuitenkin nopeasti. Onneksi niin, tulevaisuuden työvuoroja poliisin työssä ajatellen. Rikosseuraamuslaitos tekee paljon yhteistyötä poliisin kanssa, ja pääsin näkemään ja kokemaan paljon sellaisia asioita, jotka tukevat opintojani ja auttoivat ymmärtämään tulevaa. Nyt ymmärrän paremmin, mitä tapahtuu rikoksesta epäillyn kiinnioton jälkeen, kun rikos siirtyy tutkintaan ja siitä eteenpäin rangaistuksen täytäntöönpanoon.

Kesä oli rankka, mutta opettavainen. Suosittelen kyllä töiden tekoa opintojen ohessa, mutta vain oman jaksamisen mukaan. Omalla kohdallani kesätyökokemus antoi paljon. Sain itsevarmuutta tulevaisuuteen, opin tulevista asiakkaistani, sekä useat lakiin liittyvät asiat avautuivat minulle nyt paremmin. Rikosseuraamuslaitoksen ja poliisin alat ovat aika miespainotteisia, ja pienikokoisena naisena olen välillä myös kyseenalaistanut itseäni ja sitä, onko minusta alalle. Onneksi tämä huoli on osoittautunut turhaksi ja olen nyt entistä varmempi siitä, että olen omalla alalla, enkä malta odottaa, että pääsen töihin.

Jessika

[email protected]