Kuten Aleksi edellisessä blogikirjoituksessaan mainitsi, on soluasumisessa paljon hyvää. Solulle on kuitenkin myös toinen vaihtoehto: asuminen koulualueen ulkopuolella. Toki koulualueelta pääsee aina ulos, mutta aika paljon siellä tulee vietettyä aikaa muutenkin, niin tunneilla kuin vapaa-ajallakin. Joskus voi olla ihan mukavaa päästä aina hetkeksi omaan rauhaan alueen ulkopuolelle.
Itse asun aitojen ulkopuolella, noin viiden minuutin kävelymatkan päässä koululta, joten lähteminen Aleksin mainitsemiin urheiluharrastuksiin, koulutehtävien tekemisiin (osan pystyy tekemään ainoastaan koululla), tai kavereiden kanssa oleskeluun koulun alueella ei ole suuri kynnyskysymys. Mutta kun asuu aitojen ulkopuolella, pääsee hengittämään hetkeksi ns. ”tavallista elämää”.
Osa meistä asuu myös kauempana, eräät jopa yli tunnin ajomatkan päässä. Tällöin matka koululle ja takaisin on hieman isomman vaivan takana. Illalla koululle lähtemiseen, esimerkiksi salibandya pelaamaan, voi olla hieman suurempi kynnys. Päivät voivat myös pidentyä, jos koulun jälkeen jää tekemään niitä lukuisia tehtäviä, joita saamme tehtäväksemme tuntien ulkopuolella. Toki näitä tehtäviä voi tehdä niillä Aleksin mainitsemilla hyppytunneillakin. Asuipa sitten lähellä tai kaukana, kaikki panostaminen on kiinni siitä, miten haluaa ja jaksaa asiat hoitaa.
Miksi sitten itse olen halunnut valita alueen ulkopuolisen, hieman kalliimman asumisvaihtoehdon? Monta vuotta omassa asunnossa asuneena olen tottunut tietynlaiseen omaan rauhaan ja huonekalujakin on kertynyt aika paljon. Jos olisin ottanut soluasunnon, olisin tarvinnut erillisen varaston kaikille tavaroilleni. Ne kun eivät mahtuisi 11 neliön soluhuoneeseen. Toki solussakin saa omaa rauhaa lukitussa huoneessa, mutta on siellä aina hieman enemmän sitä menoa ja meininkiä.
Monella meistä on myös perhettä ja jos koti on tässä kohtalaisen lähellä, kuten esimerkiksi Hämeenlinnassa, niin toki sitä haluaa olla perheen kanssa mahdollisimman paljon ja asua kotona. Jos perhe taas asuu kauempana, niin solu on todennäköisesti se paras vaihtoehto varsinkin edullisuutensa takia. Viikonloppuisin pääsee aina vapaille perheen luokse.
Tampereella vaihtoehtona ovat myös Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (TOAS) ja Pirkan opiskelija-asuntojen (POAS) halvat asunnot Hervannan ja koko Tampereen alueella. Tai sitten voi asua siellä missä jo asuu ja kulkea yleisillä tai omalla autolla kouluun ja takaisin.
Poliisiksi opiskelevalle on siis monia hyviä asumisvaihtoehtoja, joista uuden opiskelijan pitää vain valita se itselle sopivin vaihtoehto. Ja kannattaa muistaa, että aina voi asuntoa vaihtaa. Solusta pois tai muualta soluun, ihan mikä alkaa kesken opiskelujen tuntua siltä omimmalta, parhaalta vaihtoehdolta.
Jos sinulla on mielessäsi poliisiopintoihin liittyviä kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse [email protected].
Pasi