Nyt kun opiskeluja on takana hieman yli vuosi, on helpompi kertoa, minkälaista täällä Poliisiammattikorkeakoulussa on opiskella ja miten opinnot etenevät.
Orientaatiota oli kaksi ensimmäistä viikkoa. Silloin kävimme läpi sitä, miten opinnot tulevat etenemään, sekä koulun säännöt ja tavat. Kävimme myös virkavaatesovituksissa ja tilasimme virkavaatteet. Meidät myös kuvattiin tuleviin opiskelijakortteihin. Varsinkin kahden viimeksi mainitun jälkeen alkoikin odotus, milloin saamme virkavaatteet ja opiskelijakortit emmekä enää näytä niin erilaisilta kuin vanhempien kurssien opiskelijat.
Kun opiskelijakortit saapuvat, niitä pidetään kaulassa koulun opiskelutiloissa (paitsi liikuntasalissa, tatamilla ja punttisalilla) niin kauan kunnes virkavaatteet saapuvat. Koulussa on siis virkavaatepakko, eli virkavaatteita käytetään kaikilla oppitunneilla, paitsi perjantaisin kahdentoista jälkeen se ei ole enää pakollista. Alkuun oikein odotti, että saa virkavaatteet ja pääsee pitämään niitä ja näyttämään samalta kuin muutkin opiskelijatoverit, mutta tämä tosin muuttui yllättävän nopeasti: nyt sitä odotellaan että olisi jo perjantai klo 12.
Jo orientaatioviikoilla aletaan ihan kunnolla opiskelemaankin ja tekemään ryhmätöitä. Ensimmäisessä periodissa alkavat muun muassa kurssit tietokone työvälineenä, rikosoikeus, rikosprosessioikeus, toimivaltajärjestelmä ja poliisi, yksilö ja yhteiskunta. Osassa istutaan tiukasti auditoriossa koko kurssin voimin ja osassa ollaan oman luokan kanssa ja opetellaan vuorovaikutustaitoja, tehdään esityksiä pienryhmissä ja esiinnytään. Eli jo ensi hetkestä lähtien harjoitellaan poliisin kahta tärkeää taitoa: lain tuntemusta ja puhumista.
Ensimmäinen periodi vaatii hyviä istumalihaksia ja keskittymistä, kun opetellaan poliisille tärkeitä lakeja ja niiden tulkitsemista. Se vaatii paljon myös henkisesti, kun jostain syystä on ollut mielessä, että heti alettaisiin ajelemaan autoilla, harjoittelemaan tatamilla tai käymään läpi tutkinnallisia keinoja. Hätä ei ole tämän näköinen, kaikki edellä mainitut alkavatkin jo sitten toisella periodilla. Tärkeintä poliisin työssä on kuitenkin laki, koska kaikki poliisitoiminta perustuu lakiin. Tämän takia sitä aletaan harjoitella jo ensi hetkistä lähtien ja se on mukana kaikissa harjoituksissa, kun esimerkiksi voimankäytönopettajat kyselevät, millä toimivaltuudella poliisi esimerkiksi raudoittaa henkilön tai yleensäkin puuttuu henkilökohtaiseen koskemattomuuteen.
Toisessa periodissa on jo saatu virkavaatteet: muutamat haalarit, varustevyö, suorat housut ja kaulus- ja pikeepaidat. Kun aletaan jo näyttää poliiseilta, niin voidaan alkaa harjoitella myös autolla ajamista (erittäin mukavaa puuhaa ainakin omasta mielestäni, vaikka hälytysajoa ei vielä ajetakaan) ja hallintaotteita tatamilla. Rikostorjunnan perusteiden ja poliisin viestijärjestelmien opinnot alkavat. Viestijärjestelmien opetus aloitetaan toki ensin teorialla, mutta hyvin nopeasti jalkaudutaan koulun alueelle harjoittelemaan oikeanlaista viestintää Virve-puhelimien kanssa. Esitelmien, kirjoitelmien ja ryhmätöiden tekemiset jatkuvat myös.
Kolmannessa periodissa mennään enemmän rikostutkinnan puolelle ja käydään läpi poliisin esitutkintaa, johon kuuluvat kuulustelut, pakkokeinot ja alkutoimet esimerkiksi rikospaikalla. Myös liikennerikostutkinta ja -oikeus alkavat tässä periodissa. Muutenkin kolmas periodi on sellainen, jossa ollaan enemmän niin sanotusti haalarihommissa ja ulkona, joko jalan tai autoilla. Tietyt kurssit, kuten voimankäyttö, jatkuvat läpi periodien ja opintoja laajennetaan koko ajan. Asioita käydään läpi enenevässä määrin ”oikeiden” tilanteiden kautta ja soveltaen.
Yleisesti ottaen melkein kaikki kurssit ovat kestoltaan kahden tai kolmen periodin mittaisia. Neljännessä periodissa mielenkiintoisimpana lisänä on Rikostyyppien erikoispiirteitä -kurssi, jossa on mm. kuolemansyyntutkinta. Kyseisten tuntien kohdalla oli sellainen erikoinen piirre, ainakin minun kohdallani, että kerrankin ei ollut mukavaa jos tunnit loppuivat ajoissa. Olisi tehnyt mieli vain jäädä kuuntelemaan opettajaa ja oppimaan lisää.
Olemme tällä hetkellä viidennessä periodissa opiskelujamme. Ehkä isoin asia tässä jaksossa on ollut harjoittelupaikkojen hakeminen. Meidän kurssi lähtee harjoitteluun kesäkuussa, joten se alkaa olla jo niin lähellä, että keskittyminen saattaa päästä herpaantumaan ja kalenteria tulee tuijotettua useammin kuin aikaisemmin. Vielä ei ole hankittu armeijasta tuttua aamukampaa, mutta kohta alkaa olla jo senkin aika. Tässä periodissa olemme päässeet myös tutkimaan lavastettuja rikospaikkoja ja hakemaan todisteita sieltä.
Tähän loppuun vielä maininta muutamasta kurssista, joista en ole maininnut aikaisemmin. Liikunta meillä alkaa jo ensimmäisestä periodista ja sitä on jokaisessa periodissa. Mielestäni sitä on vähän, mutta tunneilla saamme hyviä vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun. Meitä myös testataan koulun aikana fyysisesti mm. 3000 metrin juoksulla ja hieman samantapaisilla voimatesteillä kuin pääsykokeissa on. Myös ruotsin kielen opiskelu alkaa ensimmäisestä periodista ja jatkuu kolmanteen periodiin asti. Englanti taas alkaa neljännestä periodista ja jatkuu kuudenteen periodiin. Sitten vapaasti valittavissa kursseissa on esimerkiksi venäjän kieltä ja monia muita mielenkiintoisia kursseja.
Toivottavasti tämä blogikirjoitus avasi hieman opintojemme rakennetta. Jos sinulla on kysyttävää, voit laittaa viestiä: [email protected]
Pasi