Blogit

Blogit

Mycket på gång

Vanessa Johansson Jessica Örn Julkaisupäivä 29.4.2013 8.42 Blogit

Mycket på gång

 

Det har varit väldigt intensiva dagar nu i fjärde perioden. Vi har gått igenom en massa nytt, och har haft praktiska övningar så gott som varje dag. Vi har haft el-pistol och pepparsprays utsättning. Det betyder att om man ville så hade man möjlighet att få testa på dessa maktmedel. Vi hade flera frivilliga till båda redskapen. Nästan hela klassen prövade på att få el-pistols utsättning, det var hemskt! Pepparsprayen blev sex personer utsatta för, och vi testade på olika scenarion och tekniker.

Under samma dag hade vi även en batongövning. Det var intressant men det var också mycket tyngre än vad vi förväntat oss på förhand.

Vi har också fokuserat på hemlarmsuppdrag som är ganska krävande då man inte riktigt vet vad man har emot sig. Det kan handla om allt från en hemmafest med mycket ljud till familjevåldsuppdrag. Vi har också haft praktiska övningar. Vi blev bl. a. indelade i grupper och skulle hitta på olika hemlarmsuppdrag till våra klasskamrater. Det var roligt och intressant att få se ur kundens synvinkel hur de behandlas av polisen. På detta sätt märkte vi vad som fungerar bra och mindre bra.

På skolområdet finns en nedlagd pub som nu ofta fungerar som övningsområde. Där övade vi på att göra eftersök av personer i mörka utrymmen. Det var spännande att söka igenom puben i mörker då man inte visste bakom vilket hörn gärningsmannen gömde sig. Det var en väldigt lärorik övning, och vi kommer nog att komma ihåg en hel del av övningen då vi i verkligheten skall söka igenom ett mörkt område.

Vi har också fått utbildning i polisens passiva skyddsutrustning. VI övade på att röra oss med den utrustningen. Vi kunde konstatera att det inte var så lätt att springa omkring med den skydds-utrustning. Dessutom har vi varit mycket på skjutbanan den här perioden. Det var också roligt att vi alla klarade av nivåprovet som krävs av en polisman.

Underbefälskursen hade fått som uppgift att ordna en övningsdag åt vår klass. Det var vanliga och verklighetstrogna uppdrag som är ofta förekommande i polisens yrke. Dagen var uppbyggd så, att vi hade sex olika uppdrag som vi skulle sköta som patrull. Det var allt från trafikolyckor till snatteri. Dagen var som helhet mycket bra, då vi märkte att vi nog kan en hel del redan. Men det är väl nog på tiden, eftersom praktiken börjar om ca 2 månader.

Våra tre veckor med nordcop studeranden är nu förbi. Det känns vemodigt att ta avsked av våra nordiska vänner. Det har varit roligt med nya ansikten i klassen. Nästa vecka har vi en självstudievecka, och då åker vi på klassresa till Norge. Efter det så kommer vi tillbaka hit till Hervanta för att fortsätta med våra studier!

Trevlig fortsättning på våren och Glada Vappen!

Jessica Örn Polisstuderande bloggar Vanessa Johansson sv