Blogit

Blogit

Nordcop på besök

Oskar Pellas Julkaisupäivä 3.12.2015 8.31 Blogit

Hej alla!

De senaste tre veckorna har vi haft utbytesstuderande från Sverige och Danmark på besök. Nordcop är ett utbytesprogram de nordiska polisutbildningarna emellan. Eleverna, fyra stycken från Sverige och sex stycken från Danmark, har under de tre veckorna de varit här fått delta i våra lektioner och utbildning. Samtidigt som de har varit här och fått lära sig från oss, har vi i klassen givetvis tagit tillfället i akt och ställt frågor till dem om deras utbildning och sätt att jobba. På sidan om utbildningen passade vi allihopa på att lära känna varandra, för att skapa kontakter och bli vänner. Detta kommer säkert i något skede vara nyttigt i framtiden i ens yrkesliv.

Veckorna har bestått av mycket olika övningar. Vi har spenderat mycket tid i brottningssalen där de har fått lära sig alla olika grepp den finska polisen använder. Vi har även varit en hel del på skjutbanan, samt att de har fått lära sig använda alla andra av polisens maktmedelsredskap jag skrev om i mitt förra blogginlägg. Man fick även om man ville bli provad att bli sprayad av OC-gasen, samt testa på tasern, en form av elchockvapen. Det var många i min klass som ville prova, så vi anordnare ett lotteri i klassen. Jag var inte en av de lyckliga vinnarna... Men vår maktmedelslärare öppnade en burk och hällde ut lite av vätskan på en plasthandske, så man fick prova peta det i näsan. Jag kan berätta att det inte var särskilt trevligt, och när jag betraktade mina klasskompisar såg de ut att lida i allra högsta grad.

Jag tror att alla i både min klass och i nordcop provade på tasern. Man kunde välja mellan att ta ett så kallat ”gruppfoto”. Det betyder att strömmen färdas igenom fyra personer, eller så fick man ta det själv. Jag tog det själv. Jag har funderat ett tag på hur jag skall beskriva hur det kändes, men jag har inte kommit på något bra sätt. En i min klass sade ”föreställ dig en värld full av den värsta tänkbara smärta, och du lever i den för fem sekunder”. Det var nog det allra värsta jag har varit med om, och jag kommer aldrig göra det igen, haha.

Förutom brottning- och maktmedelsanvändning, har nordcop även fått köra våra polisbilar, och bekantat sig med utrustningen som finns i den. Vi har haft ett par körningar på halkbanan, där vi har övat hanteringen av bilen. Sedan hade vi en lite större övning en dag där vi fick lära oss använda spikmatta. Senare på kvällen fungerade en av lärarna som en tjuv som vi skulle stoppa med hjälp av spikmattan, och vi i fordonen skulle samarbeta för att stoppa honom. Det var väldigt adrenalinfyllt och roligt!

Veckorna har varit väldigt tunga, och dagarna långa. Jag tror jag endast var i gymmet 4-5 gånger de tre föregående veckorna, vilket är lite för mig som normalt tränar 4 gånger i veckan på gymmet. Men jag talar för hela klassen när jag säger att vi alla har fått otroligt mycket tillbaka. Men det skall nog bli skönt att få ha lite vanliga lektioner inomhus igen, och samtidigt reflektera över vad man har lärt sig.

Ansökningsperiod har börjat

För övrigt har en ny ansökningsperiod börjat till skolan, nu både för den finsk- och svenskspråkiga utbildningen. Jag vill passa på att önska alla lycka till. Läs ordentligt på materialet Ni har till den skriftliga delen och träna på de olika delmomenten till den fysiska delen. Kom hit pigga och utvilade så skall Ni se att det kommer gå bra.

Oskar

Oskar Pellas Polisstuderande bloggar sv